Teşvikte mevzuatın gecikmesi milyarlık yatırımları erteletti
Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandığında tüm sektörlerde heyecan yaratan Doğu ve Güneydoğu teşvik paketinin mevzuatı, açıklanmasının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen hala yazılmadı.
Merve YİĞİTCAN
İSTANBUL - Başbakan Binali Yıldırım’ın 4 Eylül’de açıkladığı ‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi’ paketinin mevzuatı hala hazır değil. Sanayiciler mevzuatın yazılmaması nedeniyle yatırım kararlarını beklemeye aldılar. 23 ili kapsayan teşvik paketinin mevzuatının bir an önce yazılması için sanayiciler Kalkınma Bakanlığı bürokratlarından daha hızlı davranmaları çağrısını yapıyor. Ayrıca sanayiciler yürürlükte olan Ekonomi Bakanlığı’nın yatırım teşvik paketi ile Kalkınma Bakanlığı’nın 23 ili kapsayan teşvik paketinin eşgüdümlü hale getirilmesini, böylece sanayicilerin aklındaki soru işaretlerinin giderilmesini talep ediyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı son teşvik paketini Cumhuriyet tarihinin en önemli teşvik hamlesi olarak açıklarken, pakette bu zamana kadar yapılmamış teşvik hareketlerinin olduğunu söyledi. Bu zamana kadar çoğunlukla istihdam teşviklerinin yapıldığını hatırlatan Fayat, yeni paketteki bina ve taşınma desteklerinin yatırımcılar için oldukça çekici olduğuna dikkat çekti. Yeni teşvik paketinin sanayiciyi oldukça heyecanlandırmasına rağmen, bürokratların hala mevzuatını yazmaması nedeniyle ortada bir belirsizliğin olduğuna dikkat çeken Fayat, sanayicilerin yatırım kararlarını beklemeye aldığını söyledi.
İki paket olunca kafalar karıştı
İlgili teşviklere bu yılın bütçesinde 200 milyon TL'lik bir ödenek ayrıldığını hatırlatan Fayat, mevzuat olmadığı için yatırımcıların bundan yararlanamadığına dikkat çekti. Ekonomi Bakanlığı güdümünde 2012 yılından beri yürürlükte olan Yatırım Teşvik Programı'nı da anımsatan Fayat, bu durumun yatırımcılarda aynı zamanda kafa karışıklığı da yarattığını söyledi. Fayat, "İlgili 23 ile baktığımızda bu illerin 4'üncü, 5'inci ve 6'ncı teşvik bölgelerinde yer aldıkları görülüyor. Şimdi yatırım yapmak isteyen hangi pakete göre yatırım yapacak belli değil. Bu belirsizlikten dolayı da bekleyenler var. Bunu da ortadan kaldırmak gerekiyor" diye konuştu.
Şeref Fayat TGSD başkanlığının yanında TOBB Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meclis Başkanlığı görevini de yürütüyor. 3 Kasım'da yapılması planlanan ancak ileri bir tarihe ertelenen Başbakan ve bakanların yer alacağı TOBB'un şurasında bu konuyu dile getireceğini kaydeden Fayat, "Orada iki teşvik paketinin eşgüdümlü hale getirilmesi ve bir an önce yürürlüğe girmesi noktasında talebimizi dile getireceğim. Ayrıca 23 ili kapsayan teşvik paketinde yer alan 4'üncü ve 5'inci bölge illerinin de 6'ncı bölge teşvikleri sunulması konusunu da gündeme getireceğim" ifadelerini kullandı.
“Yatırım yapmak isteyenin önü kesildi”
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de mevzuatın gecikmesine tepkili isimler arasında. Dört gözle mevzuatı beklediklerini söyleyen Tanrıverdi, "Siyasiler karar verdi, ancak bürokratlar hala yazamadı. Böyle olunca yatırım yapmak isteyenlerin de önünü kesmiş oldular. Fabrika yapacak insanlar şimdi mevzuatı bekliyor çıkması için. Ama hala gelişme yok" değerlendirmesinde bulundu.
Belirsizliğin sürmesi ilk aydan rakamlarda kendini gösterdi
Henüz mevzuatın hazırlanmamış olması ve belirsizliğin sürmesi ilk aydan yatırım kararlarını etkiledi. Eylül 2016’da düzenlenen yatırım teşvik belgesi tutarı, son 5 yılın en kötü eylül ayı istatistiği olarak dikkat çekti. Eylül 2016’da 2.8 milyar TL’lik yatırım kararı alınırken, bu tutar Eylül 2015’te 4.1 milyar TL, Eylül 2014’te 3.3 milyar TL, Eylül 2013’te 4.8 milyar TL ve Eylül 2012’de 5.1 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Bu yılın eylül ayında Doğu ve Güneydoğu illerine yapılan yatırım tutarı da 265.1 milyon TL oldu.
Başbakan, Diyarbakır’da heyecan yarattı 71 yatırımcı paketin yazılmasını bekliyor