Türkiye'de yıllık ceviz tüketimi kişi başı 3 kilo

Türkiye'de yıllık ceviz tüketiminin kişi başına 3 kilo olduğu bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küçük parçalar halinde pasta ve şekerleme endüstrisinde, özellikle dondurma ve şekerlemede tat verici olarak da tüketilen cevizde kişi başı yurt içi tüketim ortalama 3 kilogram seviyesinde olduğu belirtildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, dünya ceviz üretiminde Türkiye'nin üçüncü sırada yer aldığını belirterek, ülkenin modern ceviz bahçelerine kavuşması için son yapılan çalışmalarla üreticilerin cevize ciddi yatırım yapmaya başladığını söyledi.

Ceviz çeşitliğini geliştirme konusunda ülke olarak biraz geç kalındığını dile getiren İslam, "Dünyada birçok ceviz çeşidi geliştirildi. Şu anda dünya üretimi yeni ceviz çeşitleri ile devam etmektedir. Ülkemizde ise doğal olarak yetiştirilen yerli cevizler yer almaktadır. Bu noktada hem çeşidin geliştirilmesi son derece önem arz etmektedir." şeklinde konuştu.

Dünyada Amerika ve Çin'den sonra en fazla ceviz yetiştiren üçüncü ülke olunmasına rağmen halen ceviz ithalatı yapıldığına dikkati çeken İslam, "İç tüketimin üçte biri kadar ceviz ithalatımız oluyor. Bu nedenle bizim ülke olarak yapmamız gereken şey öncelikle iç tüketimi karşılamak ardından ceviz ihracatına geçmektir. Bunun için de ceviz üretimimizin artması için modern bahçelerin hızla yaygınlaşması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

İslam, cevizin Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetiştirildiğini belirterek, İslam, Karadeniz, Ege, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin hem ağaç sayısı hem de kalite bakımından Türkiye'nin en önde gelen ceviz üreticisi bölgeleri konumunda olduğunu söyledi.

Türkiye'de ceviz üretiminin en fazla Hakkari, Kahramanmaraş, Bursa, Van illerinde yapıldığını anımsatan İslam, "Bu üretimde en yüksek payı yaklaşık yüzde 10 ile Hakkari alıyor. Türkiye'de ceviz hasat zamanı eylül başı başlayıp ekim ortası sona eriyor. Meyve vermeyen ağaçlar da ortalama dikildikten sonra 5 yıl içinde meyve vermeye başlıyor." şeklinde konuştu.

"Ceviz insan sağlığı açısından önemli"

Prof. Dr. İslam, cevizin insan sağlığı açısından son derece önemli bir besin kaynağı olduğuna da dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Meyve türleri içerisinde tohumu yenen meyveler en kaliteli besinlerdir. Sert kabuklu meyvelerde doymamış yağ asitleri ve mineralleri oldukça yüksektir. Cevizde de yüzde 70 oranında yağ var. Cevizde her şeyden önce omega 3 var. Omega 3 gerçek anlamında elzem olan bir bileşiktir. Bu sadece cevizde yer alıyor. Dolayısıyla sert kabuklu meyveler arasında en değerli meyve cevizdir. Bunu diğer sert kabuklu meyveler fındık, Antep fıstığı ve badem izlemektedir. Bu ürünlerin de hepsi çok değerli ve sağlık için faydalıdır."

Başta ceviz olmak üzere sert kabuklu meyve türlerini 7'den 70'e herkesin tüketmesini öneren İslam, "Çocuk yaştan itibaren ileri yaşa kadar her insana cevizi, fındığı, Antep fıstığını ve bademi öneriyoruz. Özellikle unutkanlık açısından düşündüğümüzde ceviz ilerki yaşlarda çok daha fazla önem arz ediyor. Dolayısıyla bizler sağlığımızı korumak istiyorsak düzenli olarak bu meyveleri tüketmek zorundayız. Bu meyve türleri ayrıca bağışıklık sistemimizi de güçlendirmektedir." açıklamasında bulundu.

İslam, küçük parçalar halinde pasta ve şekerleme endüstrisinde, özellikle dondurma ve şekerlemede tat verici olarak da tüketilen cevizde kişi başı yurt içi tüketimin ortalama 3 kilogram seviyesinde olduğunu dile getirerek, üretimin artmasıyla beraber tüketimde de bir artışın olacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir