Tarlasını eken çiftçi toprağı kazınca şoku yaşadı! Şimdi paha biçilemiyor

Elazığ'da fidan dikmek için tarlasını kazan çiftçi, bin 300 yıllık tarihin kapısını araladı. Durumu yetkililere haber veren çiftçinin ardından bölgeye çok sayıda uzman geldi. İncelemeler sonucu toprak altında kalan Roma ile Erken Bizans Dönemi'ne ait mozaik gün yüzüne çıktı. 84 metrekarelik tek parça halindeki mozaiğin Türkiye'de bir ilk olduğu öğrenildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Elazığ'da fidan dikmek için tarlasını kazan Mehmet Emin Sualp, binlerce yıllık taban mozaiğinin üstünde durduğunu bilmiyordu. 

Tarlanın altından yüzlerce yıllık tarih çıktı

Toprağı kazdıkça mozaiği fark eden Sualp, durumu Elazığ Müze Müdürlüğü ve jandarma ekiplerine bildirdi.

Yapılan incelemede, 84 metrekarelik tek parça haldeki mozaiğin Roma ve Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu bulundu.

Türkiye'de bir ilk

Büyük heyecan yaratan keşfin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Elazığ Müze Müdürlüğü bölgede kazıya başladı. Ekipler tek parça halinde ulaştıkları 84 metrekarelik taban mozaiğini uzun uğraşlar sonucu gün yüzüne çıkardı. Genelde parçalı kırıklar halinde çıkan mozaik, binlerce yıl toprağın altında özenle korunmuş gibiydi. Çok sayıda hayvan, ağaç ve bitki figürünün tasvir edildiği taban mozaiği, Türkiye'de bulunan en büyük tek parça mozaik oldu. Bölgede devam eden çalışmalarda bu eşsiz mozaiğin yanı sıra bir kilise ve şarap mahzeni de gün yüzüne çıkarıldı.

'Muazzam bir eser'

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Sualp'i kutlayarak, muazzam bir esere ulaştıklarını belirtti. Hatipoğlu konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Bölgede araştırmalarımız devam ediyor. Sergi ve teşhire uygun miktarda eser ortaya çıkarsa burası ile ilgili farklı bir strateji geliştireceğiz. Mozaiğin üzerinde Anadolu'ya ait ayı, domuz, leopar, geyik türleri ile av tazıları resmedilmiş. Çok da canlı bir şekilde resmedilmiş. Yine aynı zamanda bölgenin ağaç dokusu ile ilgili figürler de var. Yakpare halde Roma dönemi ve erken Bizans dönemi diyebileceğimiz bir döneme ait olduğu değerlendiriliyor.”

120 bin liralık arsada paha biçilmez keşif!

Mehmet Emin Sualp araziyi 2020 yılında 120 bin liraya satın almıştı. Tarlasının altında yüzlerce yıllık dev bir tarih yattığından habersizdi.

Mozaiği gördüğü günden bu yana sahada çalıştığını ve çok heyecanlandığını belirten Sualp, "Arsayı 120 bin TL'ye aldık ancak şu an değer biçilemez. Tabii bunun en doğrusunu müzemiz bilir, zaten burası ve yanındaki 19 parsel tescilli yapıya girdi.” diye konuştu.