Palamutta 'lakerda' zamanı

Marmara ve Karadeniz'deki palamut bolluğundan yararlanmak isteyen vatandaşlar, lakerda yapmak için kolları sıvadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, Marmara ve Karadeniz'deki palamut bolluğundan yararlanmak isteyen vatandaşlar, fiyatların da ucuz olmasından dolayı lakerda yapmaya başladı.

Balıkesir Bölgesi Su Ürünleri Üreticiler Birliği Başkanı Nihat Işık, AA muhabirine, Marmara ve Karadeniz'de bir ay içinde yakalanan palamudun geçen yıllara göre bir sezonda avlanan palamut miktarını geçtiğini belirtti. Işık, yaklaşık 1 kilogram gelen bir palamudun tezgahlarda 5 liraya satıldığını, hal böyle olunca vatandaşların da lakerda yapmaya başladıklarını söyledi.

Işık, şunları kaydetti:

"Karadeniz ve Marmara'da geçtiğimiz yıllara oranla daha bol çıkan palamut vatandaşların lakerda ve tuzlu balık özlemini giderdi. Vatandaşlar, ucuz ve iri palamutları kış aylarında sofralarına getirmek için çeşitli yöntemler uyguluyor. Kimi iri balıkları dilimleyerek tenekelerde tuzladı, kimileri de lakerda yaptı. Yıllardır bu kadar bol görülmeyen palamut, vatandaşların protein gereksinimini ucuza karşılamalarını sağlıyor. Hal böyle olunca Bandırmalılar da bol bol tuzlu balık ve lakerda yapıyor."

Bandırma'da balıkçılık yapan Ali Çakıroğlu da vatandaşların genelikle palamudun azalmaya başladığı dönemde lakerda yaptığını belirtti.

Palamut şu an tezgahlarda bol ve ucuz olduğu için Bandırmalıların erkenden lakerda yapmaya başladığını dile getiren Çakıroğlu, "Bu sene palamut erken yağlandı. Onun için bizler de lakerda yapmaya başladık. Maliyeti düşük olduğu için vatandaşlar bir kilonun üzerinde olan palamutlardan tuzlu balık ve lakerda yapıyor." dedi.

Lakerda nedir?

Uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık etine lakerda deniliyor. Torik ve palamut balıklarından yapılan lakerda, 2-3 hafta içinde yenilecek duruma geliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir