Yediğimiz balıkların güzergâhları kayıt altına alınıyor

Metro, "Bugünün balığını yarına da bırakalım" projesi kapsamında limanlarda ve karaya çıkış noktalarında su ürünleri kasalarına konulan balığın hangi sularda hangi tekneyle ne zaman avlandığını belirten izlenebilirlik bilgilerini kayıt altına alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Metro Toptancı Market, sürdürülebilir balıkçılık projelerine bir yenisini daha ekledi. Proje kapsamında Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği'ne (Sür-Koop) bağlı 572 kooperatifle ve binlerce balıkçıyla işbirliği yapılarak balığın ağdan çatala uzanan tüm tedarik sürecini kayıt altına alındı, QR kod etiket sistemiyle yüzde 100 izlenebilirliği sağlandı.

Metro'dan yapılan açıklamada sadece balık boy ve avlanma dönemi yasaklarına uyan balıkçılarla çalışırken aynı zamanda geleneksel balıkçılığı da koruma altına almanın hedeflendiği vurgulandı.

Sağlıklı, güvenilir ve sürdürülebilir deniz balığı için balıkların avlandığı sulardan ve avlanan balıklardan numuneler alınarak ağır metal ve mikrobiyolojik analizleri yapıldığı belirtilen açıklamada bu kapsamda her yıl yüze yakın deniz balığı numunesinde analizler yapıldığı ve sadece uygun olanların müşterilere sunulduğu kaydedildi.

Proje kapsamında kooperatiflere bağlı balıkçılara doğru hijyen koşulları, boy ve avlanma yasakları konularında eğitimler verildiği, farklı bölgelerde avlanan balıkçılardan teslim alınan balıkların hijyen koşullarını bozmadan ve soğuk zinciri kırmadan mümkün olan en kısa sürede mağazalara ulaştırıldığı belirtildi.

Özerkan: Balıkçılarla elele

Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Balıkçılarla el ele verdiğimiz bu proje ile lüfer, palamut, hamsi ve istavrit balıklarını, Türkiye denizlerinde avlanan balıkçılarımızın alın terini koruyan Merkez Birliği'ne bağlı (Merkez Birliği'ne bağlı İstanbul, Rize, Çanakkale ve Adana) kooperatiflerden de tedarik etmeye başlıyoruz. Bu satın alma süreci sayesinde ağdan çatala uzanan yolculuğu izlenebilir kılıyor ve geleneksel balıkçılığı koruma altına alıyoruz. Türkiye'nin en çok balık satan marketi olarak kuruluşumuzdan bu yana 80 bin ton balık sattık ve balık reyonlarının yatırım maliyeti 41 milyon TL'ye ulaştı. 33 mağazamızda balık reyonlarına her yıl ortalama 13,4 milyon TL'lik harcama yapıyoruz ve balık kategorisinde 200 kişiyi istihdam ediyoruz" dedi.
Özerkan sözlerini şöyle sürdürdü:

Avlanan balık miktarı düştü

"2000-2015 yılları arasında deniz ve iç sularımızda avlanan balık miktarında yüzde 30'lara varan bir düşüş görüyoruz. Öte yandan, tür çeşitliliği bakımından ülkemizin denizlerinin hâlâ zengin olduğunu söyleyebiliriz. Karadeniz'de 300, Marmara denizinde 200, Ege denizinde 300 ve Akdeniz'de 400 balık türü bulunuyor. Ancak, son 30 yılda kalan balık türleri ciddi şekilde azaldı. Günümüzde kalkan, mersin, orkinos, kolyoz gibi balıkların Marmara ve Karadeniz'den çekildiğini biliyoruz.

Biz, bugünün balığını yarına da bırakmak istiyoruz. O nedenle bugün sizlerle paylaştığımız projemizi hayata geçirdik. Bu tür iş birliklerinin sektöre örnek olacağına ve balıkçılığın bu tür iş birliklerinden çok yararlanacağına inanıyoruz."