Serin serin komposto…

Gazeteniz Dünya'nın haftasonu eki Ekstra'da kompostoyu Dr. Yavuz Dizdar ve Faruk Şüyün'ün kaleminden okudunuz. Ya daha fazlası?!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Ekstra'da geçtiğimiz haftasonu yazmıştım, kompostolar, Ramazan'ın vazgeçilmez gıdaları arasındadır. Hele ki Ramazan sıcak aylara denk geliyorsa… Uzun süre susuz kalmanın etkileri mutlaka iftara yakın saatlerde hissedilmeye başlanacaktır. Bu duyguyu azaltmanın önemli çözümlerinden birisi, sahurda şekersiz kompostolar içmek…

Sözcüğün kaynağı

Neredeyse hayat kurtarıcı olan komposto sözcüğünün kaynağını biliyor musunuz? İtalyancadan geliyor: Composto. Bileşim, karışım, meyve veya sebze karışımı, karışık reçel, hoşaf anlamlarında kullanılıyor. Latincesi ise compositus…

Osmanlı'dan bugüne sofralarımızda yer alıyor. O dönemde pek çok evde yemeklerin sonunda kahveden önce hoşaf sunulurmuş tatlı niyetine. 

Peki hangi meyvelerden komposto yapılıyor:

Mevsimine göre ayva, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, vişne, çilek, kiraz, ağaççileği, portakal gibi meyvelerden komposto yapmak mümkün.

Komposto servisi

Yine Dünya Ekstra'da komposto hazırlamanın püf noktalarını yazmıştım. Sıra geldiği hazırladığımız kompostoyu servis etmeye, onun da belirli bir ritüeli var elbette:

Kâseler içinde servis yapılır; porselen, seramik, ayaklı veya ayaksız cam kâseler olabilir.

Mutlaka kaşık ile içilir ve soğuk olarak servis edilir. Ancak, servisten önce soğutulmalı, içine buz atılmamalıdır. Kâseleri de önceden soğutmak, iyi bir çözüm olabilir.

Komposto kâselerini servis etmeden önce badem, ceviz, antep fıstığı, taze nane yapraklarıyla süslemek de mümkündür.

Anne sütünün dostu

Anne sütü bebeklerin yaşamlarının ilk yıllarında mutlaka almaları gereken en önemli besin. Sütün kalitesi ne kadar iyiyse bebeğin beslenmesi ve gelişimi de o kadar iyi oluyor. Uzmanlar, emziren annenin beslenmesine en az gebeliğinde dikkat ettiği kadar dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Anne sütünü arttıran ve kalitesini olumlu şekilde etkileyen içeceklerden birisi de komposto. Emziren anneler, doktorlarının da onayını alarak sütü artıcı özelliği olan kompostolar deneyebilirler.

         1-064.png

Madde madde yararları

• Hangi meyveden yapılmış olursa olsun kompostolar su ihtiyacımızı karşılarlar.

• Böylelikle de böbreklerimizin düzenli çalışmasına yardımcı olurlar.

• Özlerindeki vitaminler ile günlük vitamin ihtiyacımızı karşılarlar.

• Yemeklerden sonra ya da yemeklerle beraber tükettiğimizden onları kolayca çiğnememizi ve hazmetmemizi sağlarlar.

• Mide rahatsızlıklarının tedavisinde, özellikle ülserde faydalıdırlar.

• Kalbi korurlar.

• Cilde de yararlı oldukları söylenmektedir.

• İçlerindeki vitaminler ve mineraller, kansere karşı önleyicidir…

• Zihinsel yorgunluklara birebirdirler. 

• Unutmayalım, tam olarak faydalanabilmek için, kompostoyu içtikten sonra, yapıldığı meyvelerin posalarını da yemek gerekmektedir.