Sakura çiçeklerinin altında anıldılar
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde (NGBB), Türk-Japon dostluğunun şerefine sakuraların (çok güzel çiçekleri olan bir tür kiraz ağacı) altında düzenlenen geleneksel "Ertuğrul Fırkateyni Şehitlerini Anma Töreni" 9. kez gerçekleştirildi.
Binlerce canlı türüyle başta İstanbullular olmak üzere tüm doğa dostları için eşsiz bir mekân olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde (NGBB), geleneksel olarak Türk-Japon dostluğunun şerefine "Ertuğrul Fırkateyni Şehitlerini Anma Töreni"ni 9. kez düzenlendi.
Tekfen Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı aynı zamanda da NGBB kurucusu Ali Nihat Gökyiğit'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, askeri yetkililerin yanı sıra Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ve çok sayıda doğa dostu katıldı.
Anma töreninde konuşan Gökyiğit, Türk ve Japon halklarını birbirine yakınlaştıran elim kazanın üzerinden 129 yıl geçtiğini hatırlattı. 2005 yılında şehitlerin anısına Sakura Vakfı tarafından bahçeye hediye edilen 527 kiraz fidanının çiçek açtığı dönemde anma törenini gerçekleştirdiklerini söyleyen Gökyiğit, "Her yıl bu bahçede buluşmak ve sakura çiçekleriyle şehitlerimizi anmak artık bir gelenek haline geldi" dedi. Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine sunduğu katkılar nedeniyle "Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı" Japonya Devlet Nişanı ile kısa süre önce ödüllendirildiğini hatırlatan Gökyiğit, bu vesileyle Japonya'ya bir kez daha teşekkür etti.
Geleneksel Japon müziği
Törene katılan misafirler, Türk-Japon ailelerinin çocuklarından oluşan Pamukgül Koto Grubu'nun geleneksel Japon müziği ile karşılandı. Saygı duruşu, Türk ve Japon milli marşları ve anma konuşmaları ile başlayan tören Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Bandosu konseri ile devam etti. Anma konuşmalarının ardından Ertuğrul Firkateyni'nde şehit olan 527 askerin adının yer aldığı şehitlik anıtı ziyaret edildi. Tören, bahçenin İstanbul adasındkai amfitiyatroda Samida konseriyle sona erdi.
Sakura ağacı
Çok güzel çiçekleri olan bir kiraz ağacı türü olana sakura, Japon kültüründe mükemmel güzelliği ve aynı zamanda hızlı, acısız ölümü ifade ediyor. Ağaç, çiçeklerini Mart'ın son haftası ile Nisan'ın ilk haftası açıyor. Japonya'da bu dönem kutsal sayılıyor. Öyle ki hava durumundan sonra bir de "Sakura Durumu" veriliyor.