"Mozaik Yolu" dünyayı tarihe tanıklığa çağırıyor
UNESCO Dünya Miras Komitesi konuklarının yerel lezzetlerle tanıştığı ONE Derneği kokteylinde Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Belediye Başkanları F. Mehmet Erkoç ve Nihat Çiftçi ile projeyi konuştum.
UNESCO'nun kültür alanındaki altı sözleşmesinden biri olan 1972 tarihli Doğal ve Kültürel Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Oturumu çalışmaları, Türkiye'nin ev sahipliğinde sürüyor…
T - ONE (Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği) geçtiğimiz günlerde UNESCO Dünya Miras Komitesi uluslararası konuklarına Güneydoğu Anadolu'nun dört ilinden yerel lezzetlerin de sunulduğu bir davet verdi.
Etkinliğin teması, T - ONE Derneği'nin Türkiye'nin kültürel mirasını korumak için sürdürdüğü projelerden birisi olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyeleri'nin desteğiyle Anadolu'nun mozaiklerini tüm dünyaya tanıtmayı hedefleyen "Mozaik Yolu Projesi" idi.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve etkinliğe katılan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'yle konuştuklarımı birazdan anlatacağım, ama önce tüm dünyayı "Mozaik Yolu'yla tarihe tanıklık"a çağıran ONE Derneği'nden söz etmek istiyorum.
Marka değeri
Yıllardır konuştuğumuz, ortak dileğimiz değil mi Demet Sabancı Çetindoğan'ın şu sözcükleri:
"Çoğulluğumuzu, ortak zenginliğimizi yeteri kadar anlattığımızı, tanıttığımızı; uluslararası platformlarda Türkiye'nin hak ettiği kadar bilinir olduğunu söylemekte zorlanıyor; fakat ülkemizi bir marka olarak en üst sıralarda görmek istiyoruz."
İki sene önce bu konuda girişimlerde bulunmak üzere bir dernek kurmuşlardı. O günlerdeki bir sohbetimizde felsefelerini şöyle anlatmıştı Demet Hanım:
"Türkiye kültürleri, doğal ve tarihi mirası, toplumsal ve iktisadi yaşamın ulusal ve küresel düzeyde korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması amacıyla ‘Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği' açılımında, kısaca ONE Derneği olarak anılacak bir yapıyla yola çıkalım istedik. Derneğimizin kuruluş felsefesi, Türkiye kültürleri, doğal ve tarihi mirası ve toplumsal ve iktisadi yaşamı bağlamlarında küresel bir köprü oluşturarak, geleneksel ve çağdaş değerimizin sürekliliği ve etkileşimini sağlamak ve ülkemizin geleceğine olumlu bir katkıda bulunmaktır. "
Önce Göbeklitepe
Derneğin ilk etkinliği, 6 Haziran 2014'te Şanlıurfa'daydı. İlk proje olarak dünyanın en eski tapınağı olarak adlandırılan Göbekli Tepe'yi seçmişlerdi. Bugüne kadar da dünyada Göbekli Tepe için farkındalık yaratmak amacıyla birçok etkinlik düzenlediler, stratejik ortaklıklar kurdular.
İki yıldır faaliyetlerini yakından izlemeye, tanık olmaya çalıştığım ONE Derneği, Türkiye'nin kültürel mirasını korumak için gerçekleştirdikleri projelere geçtiğimiz aylarda bir yenisini ekledi:
… ve Mozaik Yolu
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyeleri'nin desteğiyle, Anadolu'nun mozaiklerini tüm dünyaya tanıtacak olan Şölen sponsorluğundaki "Mozaik Yolu Projesi".
M. Ö. 4000'li yıllardan günümüze kadar sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinin yer aldığı bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda günyüzüne çıkan mozaik eserlerin yurtdışında tanıtımını kapsayan Mozaik Yolu Projesi kapsamında İsviçre, İngiltere, İtalya ve Amerika'da lansmanlar bulunuyor. Hedef kitle diplomatik çevreler, uluslararası yatırımcı ve işinsanları, kültür ve sanata yatırım yapan kuruluşların temsilcileri, sanatçılar ve akademisyenler.
İsviçre etkinliği
Yurtdışı tanıtım etkinliklerinin ilki 11 Şubat'ta İsviçre'nin Gstaad kentinde yapıldı. Sanat koleksiyoneri Bibi Gritti‘nin desteğiyle Gstaad Palace Hotel'de düzenlenen özel gecede ünlü mücevher ustası Sevan Bıçakçı'nın mikro mozaik ayrıntılı yüzüklerini de içeren seçilmiş eserleri ile projeye özel hazırlanan Mozaik Yolu mappingi sergilendi. Modacı Özlem Süer'in tasarladığı mozaik desenli kıyafetlerin de sergilendiği davete Britanya Kraliyet Ailesi mensubu Kent Prensesi Michael, Savoy Prensesi Gabriel, Kont ve Kontes Vianney d'Hendecourt, Savoy hanedani Prens Vittorio Emmanuele ve Prenses Marina, Yugoslavya Prensi Michel, York Prensesi Eugenie, Prens Salman, Kont Alexandre de Lesseps, Kontes Anne d'Assche, Kontes Louisa Seilem, Club Des Leaders Başkanı Jean Sebastien Robine ile Elizabeth Berracasa katıldı. Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyeleri'nin temsilcilerinin yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da davette hazır bulundu.
Venedik'te de tanıtıldı
Mayıs ayı içinde Venedik Guggenheim Müzesi'ndeki lansman gerçekleşti. Davete Savoy Prensesi Marie Gabrielle, Prenses Caroline Murat, Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, İtalya'nın Türkiye Fahri Konsolosu Flippo Olivetti'nin yanı sıra Venetian Heritage Foundation Başkanı Totto Bergamo Rossi gibi İtalya'nın önemli kuruluşlarının başkanları, kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimleriyle İtalya'nın en önemli sanat koleksiyonerleri katıldı. Venedik Bienali'yle aynı döneme denk gelen lansmanda modacı Özlem Süer'in projeye özel olarak hazırladığı koleksiyona eklediği yeni tasarım da görücüye çıktı.
Demet Sabancı diyor ki
Ve geçtiğimiz günlerde St. Regis Oteli tepesindeki Spago Restaurant'da UNESCO Dünya Miras Komitesi uluslararası konukları için verilen davet… Konuklarıyla tek tek ilgilenen T – ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan'dan önümüzdeki günlerde uzun bir sohbet sözü aldım. Kokteylin yoğunluğu içinde derneği ve Mozaik Yolu çalışmalarını yine de kısaca konuşma fırsatı da bulduk:
"UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Oturumu çalışmaları sürüyor. Bu akşamki, derneğimiz Turkey One Associaiton'ın resmi program dahilinde yabancı konukları ağırladığı bir davetimiz.
Derneğimizin en büyük özelliği kültüre, tarihe ve doğaya sahip çıkmak, onların daha iyi bir şekilde korunmasını sağlayarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak.
Dolayısıyla UNESCO başta olmak üzere Europa Nostra, World Heritage Found, ICOMOS gibi dünya kuruluşlarıyla işbirliği içindeyiz, onlara zaman zaman - UNESCO da dahil - maddi kaynak da sağlıyoruz.
Dört ilimizde gerçekleştirdiğimiz Mozaik Yolu çalışmasında da onlarla işbirliği içindeyiz;
Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Hatay illerimizin yeni bir turizm destinasyonu olması gayretindeyiz. Biz her ne kadar oradaki mozaikleri öne çıkarıyor olsak da bir anlamda folklorik müziğimizle, gastronomimizle bir bütün halinde bunları sunmaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi büyük bir kültüre sahibiz ve biz, bunu en iyi şekilde temsil etmek için kurulan bir derneğiz.
Bunun yanında farklı projelerimiz, başka alanlarda çalışmalarımız da var. Çok yakında onlarla ilgili de uluslararası tanıtım ayağını başlatmış olacağız. Mozaik Yolu'nun tanıtımını önce İsviçre'de, sonra İtalya'da önemli merkezlerde, önemli zamanlarda gerçekleştirdik. Bundan sonraki adımlarımızı İngiltere ve Amerika'da 2016 sonu ve 2017'de atacağız.
İtalya'daki etkinliğimiz özellikle başarılı geçti. Royal ailesinden bir grup özellikle bu bölgeye görmek istediler. T-ONE Derneği'nin ilk ‘Mozaik Yolu' turunu bu isimlerle birlikte gerçekleştireceğiz."
Kahramanmaraş Belediye Başkanı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, bölgesindeki değerleri paylaşmak için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. "Anadolu'muz dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden birisi" diyen Erkoç, şöyle devam etti:
"Bizim şehrimiz de birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış: Hititler, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar… Cumhuriyet döneminde bizim vatanımız. Bu medeniyetlerin bıraktığı eserlerin tüm insanlığın ortak değerleri olduğuna inanıyoruz biz. Bunların sergilenmesi, tüm insanlığın paylaşması için yoğun gayret sarf ediyoruz.
Tabii ki gastronomi de bu medeniyetin, kültürün önemli parçası. Kahramanmaraş, başta dondurmasıyla olmak üzere dünyanın dört bir yanında tanınan bir şehir. Mozaikleri de öyle… ONE Derneği'ne, Demet Sabancı'ya teşekkür ediyoruz ‘Mozaik Yolu' projesi için. Tarihi zenginliklerimizi ve gastronomik değerlerimizi tanıtmak istiyoruz. Bu konuda her türlü desteği vermeye devam edeceğiz."
Şanlıurfa Belediye Başkanı
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de bölgenin medeniyetlere ev sahipliği yapmış olmasına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Mezopotamya toprakları verimliliği ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu medeniyetlerin bıraktığı izler, kültürel, tarihi değerler yeni çalışmalarla gün ışığına çıkıyor. Bölgemizde yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan mozaikler de bölgenin yaşam şeklini, mimarisini, dokusunu, tabiatını, kültürünü yansıtıyor. ‘Mozaik Yolu' projesi kapsamında bunu dünyaya duyurma fırsatını buluyoruz. Dört belediye birlikte çalışıyoruz. Bu mirasın dünyaya sunulması ve herkesin bu mirastan istifade etmesi gerekiyor.
Tabii ki bizler de yerel anlamda koruyoruz, güçlendiriyoruz; tanıtım noktasında da elimizden geleni yapıyoruz. Demet Hanım'a da ayrıca teşekkür ediyoruz bu sosyal sorumluluk projesi için."
Ehlikeyfin yolu…
Evet, ehlikeyf için önemli bir fırsat Mozaik Yolu. Kültürel, gastronomik ve folklorik zenginlikleriyle yolculukların öncül merkezlerinden biri. Gitmek için burada yazamadığım daha o kadar çok neden var ki…