Ödüllü uluslararası tasarımcıların fuar buluşması…

UNICERA İstanbul Seramik, Banyo, Mutfak Fuarı; İtalya, Almanya ve İspanya'dan gelen ödüllü tasarımcılara ev sahipliği yaptı. İşte farklı seminer konuşmacılarından seçme değerlendirmeler…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UNICERA İstanbul Seramik, Banyo, Mutfak Fuarı'nda İtalya, İspanya ve Almanya'dan gelen ödüllü tasarımcılar deneyimlerini ziyaretçilerle paylaştı. Fuar kapsamında düzenlenen "Yönlendirmeler: Stratejik ürün tasarımına yaklaşım" konulu seminerde konuşan Gabriele-David Adriano, tasarımcının sanatçı ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Adriano, "Tasarımcı, ateşi bulan, tekerleği keşfeden kişi gibidir. Bu kişiler, toplumu daha da ileriye taşırlar. Biz tasarımı, keşfetme üzerine kurguluyoruz. Stratejik tasarımı, endüstri ve üreticiler için nasıl kullanacağımızı düşünüyor ve bu şekilde üretimlerimizi yapıyoruz. Farklı endüstrilerle çalışmaya gayret ediyoruz" dedi. Tasarladıkları ürünlerin endüstri için yeni bir standart belirleyen kaliteli ürünler olmasına özen gösterdiklerine dikkat çeken Adriano, "Sürekli daha fazla inovasyon yapma düşüncesi içerisindeyiz. Seramik fırından spor bisikletine, vakum makinesinden kıyma makinesine, bilardo masasından gözlüğe kadar birçok ürün ve ürün çeşidini yeni özellikler ekleyerek piyasaya sürüyor ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz" dedi.

"Ünlü ressamlardan ilham alıyoruz"

"Büyüt. Materyaller aracılılığıyla kişisel bir yolculuk" konulu seminerde ziyaretçilerle bir araya gelen Diego Grandi ise banyo tasarımı ve duş başlıkları konularında yüzey çalışmaları yaptıklarını kaydetti. Grandi, "İlk projem sayesinde bakmak ve görmek arasındaki farkı anladım ve yüzeyin altına inme isteği de böyle başladı. Tasarımlarımda gizli mananın önemini vurgulamaya özen gösteriyorum. Ayrıca bazı projelerimi ünlü ressam ve sanatçılardan ilham alarak hazırladım. Bunlardan birisi kuşkusuz ünlü ressam Escher." dedi.

"Kullanıcıların rüyalarını keşfediyoruz"

"Sağlıklı olmaktan ferahlığa" konulu seminerde deneyimlerini aktaran Massimo Farinatti, 30 yıllık tasarımcı olduğunu vurguladı. Farinatti, "Banyo tasarımı, temel çalışma alanlarımdan biri. Son 10 yıl içerisinde hem tipografik hem de fonksiyonel değişimler yaşandı. Banyolar, kişisel hijyen alanı olmaktan çıkarak psikolojik sağlığı da etkileyen mekânlar haline geldi. Yaşadığımız tüm alanlarda, psikolojik olarak rahat etme mantığı benimsendi. Bu durum neticesinde; daha rahat, daha sıcak ve kişiye özel alanlar ortaya çıktı. Bana göre yenilikçilik, daha önce olmayanı yapma çabasıdır" ifadelerini kullandı.

"Birçok ülke dolaşıp deneyim kazanıyoruz"

"Tasarıma çok kültürlü yaklaşım-seramik sektöründe bazı kavram üretimi" konulu seminerde konuşan Ettore Giordano, tasarım stüdyolarının İtalya'nın Milano kentinde olduğunu ancak kendisinin Türkiye, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde yaşayarak birçok yönde deneyim kazandığını kaydetti. Giordano, "Farklı tasarımlara imza atıyoruz. Bu tasarımları yaparken de kültürel ve tarihi yapılardan da ilham alıyoruz. Meselâ bir projede Pisa Kulesi'nden ilham aldık ve bir kitaplık tasarladık" diye konuştu.

"El yapımı gibi görünen tasarımlar popüler"

"Farklı kültürlerde lüksün tanımı – banyo ürünlerinin arkasındaki hikâye" konulu seminerde katılımcılarla bir araya gelen Michael Schmidt de ürün ya da koleksiyonun başarılı olmasının, tasarım sürecinin verimli geçmesine bağlı olduğunu söyledi. Zengin, gösterişli, geleneksek, muhafazakâr ve retro tarzda tasarımlar yaptıklarını belirten Schmidt, "El yapımı gibi görünen tasarımlar, son 6 yıldır oldukça popüler. Bu tasarımlar, fabrikasyon ürünleri gibi mükemmel durmuyor. İnsanlar tarafından tercih edilme sebebi ise diğer ürünlerden farklı ve tek ürün olduğunun düşünülmesi. Rusya, Çin, ABD ve Ortadoğu ülkelerinde gösterişli ve lüks ürünler tercih ediliyor. Avrupa ülkeleri ise daha sade ürünleri seçiyor" şeklinde konuştu.

"Tasarım bir illüzyondur"

"Banyo Ortamında Yaratıcılık" konulu seminerde deneyimlerini ziyaretçilerle paylaşan Davide Vercelli ise moda dünyasında ya da diğer estetik alanlarda ürünün çok fazla görünür olmasının insanları sıktığını iddia etti. Vercelli, "İnsanlar çeşitliliği daha çok tercih ediyor. Bu da çeşitli tasarımların ortaya çıkmasını sağlıyor. ‘Üçüncü boyut' ismini verdiğim yeni bir trend var. Bu ismi vermemdeki sebep ise duvar yüzeylerindeki çıkıntı ve desenler. Ayrıca yer fayanslarında da farklı tasarımları görebilmek mümkün. Halı görünümlü fayansların çok zarif olduğunu söyleyebiliriz. Bizde kumaş ya da halı olduğu algısı yaratıyor. Oysa ki tamamen bir illüzyon" diye konuştu.

"Firmalar, ürünün annesi tasarımcılar da babasıdır"

"Banyo Tasarımındaki 6 Önemli Nokta" konulu seminerde konuşan Sandro Meneghello, objelere uzaktan bakıldığı zaman farklı şekillerde tasarlamayı başardıklarını dile getirdi. Doğru ortağı bulmanın ve doğru tasarımı yapmanın önemine vurgu yapan Meneghello, "Tasarladığımız ürünler ne bizim ne de firmanındır. Ürün, tasarımcı ve firma arasında kalan bir noktadır. Biz her zaman firmaların ürünün annesi, tasarımcıların da ürünün babası olduğunu söyleriz. Çünkü her iki taraf da ürüne ve ismine önem verir. Ürünün başarılı olmasına iki tarafta özen gösterir. Tıpkı anne ve baba gibi.." şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir