Mutfak Dostları Derneği genel kurulu yapıldı
14'üncü olağan genel kurulda geçen dönem aynı görevi yürüten halkla ilişkiler danışmanı ve işletmeci Zeynep Kakınç yeniden başkan seçildi.
Mutfak Dostları Derneği'nin (MDD) 14'üncü olağan genel kurulu geçtiğimiz günlerde yapıldı. Türkiye'nin kendi alanında en eski sivil toplum örgütlerinden biri olan Mutfak Dostları Derneği'nin ilk kadın başkanı olan Zeynep Kakınç, aynı görevi yeniden üstlendi.
Ülkemizin özgün lezzetlerini ve yöresel üreticiyi korumak, desteklemek, bu doğrultuda bir lezzet envanteri oluşturulması konusunda çalışmalara imza atan ve uluslararası etkinliklerle adını duyuran Mutfak Dostları Derneği'nin yeni yönetim kurulundaki görev dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti:
Başkan Zeynep Kakınç, başkan yardımcıları Osman Serim ve Serdar Arnas, genel sekreter Heyecan Şahin, sayman Başar Eryöner, üyeler Nedim Atilla, Ülkü Kahraman, Alparslan Baloğlu, Ebru Erke.
MDD neler yapıyor?
Mutfak Dostları Derneği, bilimsel araştırmalar yaparak, yaptırarak mutfak zenginliklerimizi, yeme-içme ve sunma adabını bütün özellikleriyle ortaya çıkarmak amacıyla kuruldu. Yurt içi ve yurt dışında mutfağımızın tanıtılmasını sağlamak, bu alanda eğitimler düzenlemek, yeme-içme ile ilgili gelişmeleri izlemek, bu tür çalışmaları özendirmek, derneğin kuruluş amaçları arasında yer alıyor.
Türk mutfağı ile ilgili bilimsel araştırmaları destekleyen, çeşitli yayınlar hazırlayan, panel, konferans ve geziler düzenleyen dernek, önceden belirlenen temalar çerçevesinde hazırlanmış mönülerin ikram edildiği gastronomik zenginliği olan yemekler de organize ediyor.
Mutfak Dostları Derneği, "Coğrafî İşaretleme Sistemi" (Appelation d'origine Controlée) konulu panellerle, Türkiye'nin yöresel, özgün lezzetlerinin kalite standartlarının, üretim bölgelerinin ve kriterlerinin belirlenmesinin önemini vurguluyor.
Geçtiğimiz yıllarda ulusal biyogüvenlik yasasının GDO'lu ürünler açısından sakıncalarını üyeleri ve kamuoyu ile paylaşan Mutfak Dostları Derneği, 2012 senesinde Slow Food'un Balkan ülkelerinde gıda, sürdürülebilir kırsal kalkınma ve çevreyle ilgili faaliyet gösteren STK'larla ortaklaşa gerçekleştirdiği ESSEDRA Projesi'nin Türkiye ortağı oldu ve projenin başarılı bulunmasından dolayı süreç, 2016 Kasım ayına kadar uzatıldı.
Projenin bu döneminde, listeye sokulan ürünlerden yola çıkılarak, yeni kurulacak Presidia çalışmaları öne çıkacak, bu ürünlerin sürdürülebilirliği üzerine çalışmalar yürütülecek.
Dünyada 249'u İtalya'dan olmak üzere toplam 442 Presidia ürünü var. Türkiye'nin ise sadece iki Presidia ürünü bulunuyor; Kastamonu İhsangazi Siyez Bulguru ve Mutfak Dostları Derneği'nin Essedra Projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalar ile birlikte Karaman Divle Obruk Peyniri Presidia'sı. Presidia sayısının artması "Kars Boğatepe Gravyeri Presidia" için çalışmalar sürdürülüyor.
Presidia neden önemli?
Presidia'nın amacı, üreticileri organize ederek tek çatı altında toplayıp onlara yeni pazar fırsatları yaratmak, ürünlerinin hak ettiği değerlerini vererek yerel üreticilerin geleceğini korumak.
Presidia ürünü olmayı başaran lezzetlerin yaratıcısı küçük üreticileri destekliyor.
Mallarına yeni pazar fırsatları yaratıyor, uluslararası festivallere gidiyorlar.
Tüm dünyada tanınıp hak ettikleri değeri buluyorlar.