"Karacaoğlan'ın mutfağı" Yemek ve Kültür'de…
Üç ayda bir yayımlanan Yemek ve Kültür dergisinin yaz sayısında Enis Batur'un "Karacaoğlan'ın mutfağı" başlıklı yazısı Karacaoğlan gibi "hayatın ana zevklerine tutkuyla bağlı bir ozanın" dizeleriyle yemek kültürünün tatları arasında yolculuğa çıkarıyor.
Üç ayda bir yayımlanan Yemek ve Kültür dergisinin yaz sayısında Enis Batur'un "Karacaoğlan'ın mutfağı" başlıklı yazısı Karacaoğlan gibi "hayatın ana zevklerine tutkuyla bağlı bir ozanın" dizeleriyle yemek kültürünün tatları arasında dolaşmak fırsatı sağlıyor. Batur, ozanın yemek eksenli dizelerinden yola çıkarak "hayatın mönü"sünü selamlıyor.
Serkan Gedük Çinlilerin yeşim taşı renginde ürettikleri ve uzun süre renginin formülü gizli tutulan Çin seladonlarına dair ayrıntılı bilgi verdiği yazısında, Topkapı Müzesi'ndeki Çin seladonlarını da tanımamızı sağlıyor.
Unutulmuş halk yemekleri
Haşim Şahin, Selçuklu öncesi dönemde İç Asya Türk toplumunun beslenme kültüründe hayvanlar, tarım ürünleri ve bitkiler olmak üzere üç ana kaynağın olduğunu ayrıntılı olarak anlatırken, Musa Dağdeviren Aluciye'den Pürpürüm'e unutulmuş halk yemekleri tarifleriyle lezzetli yemeklerin sırrını paylaşıyor.
Maria Leontsini ve Gerasimos Merianos Bizanslıların gündelik beslenmesinde önemli bir yer tutan süt ve peynirin kullanımına dair bilgileri verirken beslenme ve simya arasındaki etkileşime dair tespitlerde bulunuyorlar.
Zeytin gen kaynaklarının ve coğrafyanın ne kadar önemli olduğu Mücahit Taha Özkaya'nın yazısında. Mehmet Ö. Alkan, geçen sayıda başladığı Aynaroz yolculuğunu bu sayıda da sürdürüyor ve güzergâhından kütüphanelerine, mönülerinden ayinlerine dek Aynaroz manastırlarında ayrıntılı bir geziye çıkarıyor okuru.
Yalamığın hikâyesi
Doğu'dan Batı'ya doğru olan göçler ve ticaret yolu ile Anadolu'ya geldiği tahmin edilen fındığa dair ayrıntılı bilgi M. Bülent Varlık'ın yazısının satır aralarında. Çamdan çıkarılan kabuğun içindeki ya da kabuğu çıkarılmış olan gövdenin üstündeki sıvı zara yalamık deniyor. Yalamığın çıkarılışına dair ritüeli Nevzat Çağlar anlatıyor.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Halfeti Meyve Yemekleri Festivali'ne dair izlenimleri ise Demet Elkâtip yazmış.
Serhan Gedik Ayvalık'ta Girit leblebisini yaşatan Mustafa Kidir ile söyleşirken Figen Yanık, karşı yakaya Midilli'ye uzanıp seramik sanatçısı Georgia Zahariadu'dan sürahi yapmayı öğreniyor.
Pelin Özer, Kanlıca kıyısının ferahlığında Sakkaflar Tarihî Kanlıca Yoğurdu'nun sahibi Muhammed Ali Sakkafile görüşüyor ve yaşayan "eski tatlar"ın önemini bir kez daha hatırlatıyor.
Dergide, Nostradamus'un reçel tarifleri, "Geçmişin tadı", "Çimdik", "Kiler" bölümleri de yer alıyor…