"İlham verici bir rolmodel: Füreya"

Füreya sergisinin açılışında konuşan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay "Füreya, seramik ile nefes alan, yeniden doğan ve hayata tutunan ilham verici bir rolmodel" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kale Grubu, 60. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında Füreya Koral’ın kapsamlı retrospektif sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Serginin açılışında konuşan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay şunları söyledi:

"Kurucumuz ve Onursal Başkanımız merhum İbrahim Bodur’dan devraldığımız değerlerin ışığında, köklerimizden aldığımız güç ve ilhamla seramik ile topraktan başladığımız yolculuğu daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kale Grubu olarak, bugüne kadar yalnızca üretimi, büyümeyi değil, ürettiğimiz değerleri toplumla paylaşarak gelişmeyi hedefledik. 60’ıncı kuruluş yıldönümümüzde, Türkiye’yi seramik sanatı ile tanıştıran öncü ve yenilikçi sanatçımız Füreya Koral’ın, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı retrospektif sergisini sizlerle buluşturmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.

"Anmak kadar anlamak"

İlklerin Kale’si olarak, Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçılarından Füreya’yı, aramızdan ayrılışının 20. yılında ‘anmak kadar anlamak’ ve ‘anlatmak’ serginin çıkış noktası oldu. Çünkü Füreya, seramik ile nefes alan, yeniden doğan ve hayata tutunan ilham verici bir rolmodel.
Bu sergi ile Füreya’nın seramik üretimlerine A’dan Z’ye ışık tutmayı hedefliyoruz. Gelenek ile yeniliğin kesiştiği yerde duran bu değerli sanatçımızı tüm yönleriyle yeni nesillerle buluşturmak, bu topraklardan çıkacak nice Füreya’lara ilham vermek, seramiği ve tasarımı kitlelerle buluşturmak en büyük amacımız.

Sergide sanatseverlerle buluşturacağımız Füreya imzalı Rıfat Usta fincanı, el yapımı defterleri ve posterlerin geliri de, Kaleseramik Vakfı (KSV) bünyesinde oluşturulan Füreya Burs Fonu’na aktarılacak. Bu fon ile sanat eğitimi alan genç kızlarımızın eğitimine destek olacağız. Sanat ile hayata tutunan Füreya için, ‘sanat hayatın içinde yaşamalı’ diyen Füreya’ya yaraşır bir şekilde, tam da yaşamın merkezinde bir sergimiz oldu.

İki ay açık kalacak

Serginin açık kalacağı iki ay boyunca öğrenci ve okul ziyaretleri, atölye buluşmaları gibi etkinliklerden dolayı, burası yaşayan bir mekân olacak. Sergi boyunca, farklı disiplinlerden kişilerin farklı yönleriyle Füreya’yı anlatacağı atölye buluşmalarında ilham verici zihin açıcı sohbetler gerçekleşecek. Füreya Atölye buluşmalarının ilki 25 Kasım’da Ayşe Kulin ile başlayacak."

Füreya’nın yolculuğuna daha ‘içeriden’ bakmayı hedefleyen sergi, sanatın müzelerde ‘hapsedilmesine’ karşı çıkan Füreya’yı özgün bir bakışaçısı ile anlatmayı hedefliyor. Doğu ile batı kültürünü sentezleyen, Akdeniz turkuazına tutkun bir seramikçi olan Füreya’nın 200’e yakın eserinin bir araya getirildiği ve bin 500 metrekarelik alana yayılan sergide ayrıca fotoğrafları, kişisel eşyaları, aile bireylerine dair bilgi ve belgeler de sergileniyor.

Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy küratörlüğünde hazırlanan sergideki eserler arasında; mürekkeple yaptığı desenlerden litografilerine, seramik tabaklarından dış mekân panolarına, evler serisinden en son çalışması olan Yürüyen İnsanlar’a kadar birçok eser bulunuyor. Sergi, 18 Ocak 2018 tarihine kadar ziyarete açık olacak.