Gezmek için bir gün ayırmalı

Haleplibahçe mozaikleri bugün, yeni Arkeoloji Müzesi'nin yanı başında, kolonsuz 5 bin metrekarelik bir tavan örtüsü altında yerinde sergileniyor. Alana Şanlıurfa sınırları içinde bulunmuş başka mozaikler de taşınmış.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Halil-ür Rahman'ın hemen yanı başında, tarihi Edessa kentinin merkezindeki Haleplibahçe, 2007 yılında park yapılmak için kazılırken ortaya bir mozaik tablo çıkıyor. 100 metrekare boyutlarındaki bu tabloda Amazon kraliçeleri ellerinde silahlarıyla atların üstünde vahşi hayvanlarla savaşıyor, avlanıyorlar. Tam bin 700 yıl önce yapılmış bir çalışma bu…

Haleplibahçe mozaikleri bugün, yeni Arkeoloji Müzesi'nin yanı başında, kolonsuz 5 bin metrekarelik bir tavan örtüsü altında yerinde sergileniyor. Alana Şanlıurfa sınırları içinde bulunmuş başka mozaikler de taşınmış. 1998'de ülkemizden kaçırılan ve 2012'de ısrarlı takip ve taleplerle geri alınan Orpheus Mozaiği de burada…

Mozaik Müzesi ile birlikte 2012 yazında temeli atılan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, 30 bin metrekareyi aşan kapalı alanında insanlık tarihini sergiliyor. 1994 yılında Balıklıgöl çevresinde bir hafriyat sırasında bulunan dünyanın büyük ebatlı ilk heykeli olarak gösterilen kalker heykel de burada… Bu müzelerde dönemin Kültür ve Turizm Bakanı, arkeolojiye büyük destek veren Ertuğrul Günay'ın büyük emeğini de unutmamak gerekiyor…