Gaziantep’ten 350 özgün tarif bir arada

Kaybolma riski altındaki yerel tatları dünya mutfak kültürü envanterine dahil eden, asıllarını koruyan bir belge niteliğe de taşıyan Tahir Tekin Öztan’ın derlediği “Bir Lezzet Cenneti Gurme Kent Gaziantep Mutfağı” yeni baskısıyla kitap fuarındaydı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sahan restoranlar zincirinin sahibi Tahir Tekin Öztan, Türk mutfağını, özellikle de Gaziantep mutfağını tüm dünyaya tanıtmayı amaç edinmiş bir işadamı. Öztan, doğduğu kentin yemek kültüründe üç neslin bilgi birikimine ulaşmak amacı ile beş yıl boyunca yaklaşık iki bin Antepli ev kadınından aldığı tarifleri kitaplaşmak üzere bir araya getirdi. Çok keyifli bir fırsat olarak onu yayına hazırlamak imkânına ben sahip oldum. Çünkü Oğlak yayınları arasından çıkan kitap, kaybolma riski altındaki yerel tatları dünya mutfak kültürü envanterine dahil eden, asıllarını koruyan bir belge niteliğe de taşıyordu.

Bir sene oldu, olmadı “Bir Lezzet Cenneti Gurme Kent Gaziantep Mutfağı” adlı bu kitap yeni baskı yaptı ve Gaziantep Kitap Fuarı’nda okurlarla buluştu.

Aslını korumalıyız…

Gaziantep’te Tahir Bey’le kitap üzerine bir panele de katıldık. Öztan, kitabın amacını anlatırken “gastronomi dünyasında tariflerin asıllarını korumak gerek” dedi. “Bu kitapta yer alanlar da başvurulan ailelerin atalarının reçeteleri” diyen Öztan şöyle devam etti:

“Bu çalışma için beş bin kilometre gezdik ve beş bin yemek fotoğrafı çektik. Bunları biz toplamasaydık, unutulup gideceklerdi…”

Oğlak Yayınları sahibi Senay Haznedaroğlu’nun da katıldığı ve kitabın yayınlanış serüvenini anlattığı panelde ortak görüşümüz, “Türk mutfağı için bir şeyler yapmak istiyorsanız, aslını koruyun yeter, böylelikle en büyük hizmeti yapmış olursunuz” şeklinde oluştu.

350 tarif, 392 sayfa

İlk baskısı İngilizce ve Türkçe olarak iki ayrı edisyonda ikişer cilt olarak yapılan kitabın bu yeni baskısı tek cilt, 392 sayfa. İçinde renkli fotoğrafların eşliğinde 350 tarif anlatılıyor. Yayınlanışından kısa bir süre sonra 2015 Ateşbâz-ı Velî Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülü’ne değer bulunan “Gurme Kent Gaziantep Mutfağı”, Gaziantep yemek kültürü üzerine genel bilgileri de içeriyor. 

Kitapta kentin mutfağı çorbalar, salatalar, lahmacunlar ve kebaplar, köfteler, dolmalar ve sarmalar, tavalar ve kavurmalar, tencere yemekleri, yoğurtlu yemekler, pilavlar, aşlar ve buğulamalar, börekler ve diğer hamur işleri, tatlılar, şerbetler ve reçeller, kiler başlıkları altında işleniyor.

Kitap, Gaziantep yemekleri üzerine, ama her şehrin böyle bir kitabı olmalı diye düşünüyorum. Ülkemizin gastronomi kültürü çok zengin kentleri bunu çoktan hak ediyorlar…