Gaziantep, "sarı altın" peşinde…

Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Gurubu işbirliğiyle düzenlenen Bulgur Festivali, 28-29 Mayıs 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB),  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Gurubu (MBTG) işbirliğiyle  28-29 Mayıs 2016 tarihlerinde Gaziantep'te gerçekleştirilecek Bulgur Festivali'nin tanıtımı için bir basın toplantısı düzenlendi.

Gaziantep yerel temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarının katıldığı basın toplantısının açılış konuşmasını yapan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu şunları söyledi:

"Bereketli Hilal olarak adlandırılan coğrafyada binlerce yıl önce tüketilmesiyle birlikte tarih sayfalarındaki yerini alan bulgur, gerçek değerini ise nimet olarak baş tacı edildiği Anadolu'nun kadim topraklarında bulmuştur. ‘Sarı Altın' olarak tabir edilen bulgur, tarihte bölge insanı için bazen bitmek bilmeyen kıtlık yıllarının can simidi, bazen de en güzel düğünlerin ve yemeklerin baş konuğu olmuştur.

En çok Ar-Ge yapan ülkeyiz

Birleşmiş Milletler bile bu çok değerli ürünü uzun yıllar gıda yardımlarında stratejik bir ürün olarak kullandı ve hâlâ kullanıyor. Ülkemiz bulguru en çok üreten, en iyi işleyen ve en çok Ar-Ge yapan ülke konumundadır. Anadolu topraklarında doğan bu cevherin iç pazarda tüketimin artmasını ve tüm dünyanın severek tüketmesini sağlamak için-28-29 Mayıs 2016 tarihlerinde Bulgur Festivali düzenleyeceğiz. 

Mezopotamya'nın asırlık lezzeti bulguru bu iki günlük festivalle yerel sınırları aşacak şekilde  tüm dünyaya tanıtmak amacındayız. Aynı zamanda biz bu gibi festival ve tanıtımlarla bulguru hem tüm dünyaya taşımak, taşırken de bulgur üreticilerimize yeni pazarlar kazandırmak istiyoruz. 

İlki bu sene şehrimizde yapılacak olan Bulgur Festivali'ne Gaziantep'in yanı sıra bulgur üretiminin yapıldığı diğer şehirlerden de üreticileri davet ettik. Bu festival bulguru yabancı mutfaklarla buluşturacak ve evrensel bir pencere açacaktır. Festivalde bulgurdan suşi, hamburger ve risotto yapacağız. Bulgurun amiral gemisi Türkiye'dir. Bu nedenle bu başlangıçla bulguru dünyaya tanıtma misyonunu üstlendik."

Türkiye ihracat lideri

Türkiye'nin dünyanın en büyük bulgur ihracatçısı ve üreticisi konumunda olduğunu belirten Makarna, Bulgur ise Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Gurubu Başkanı Surur Aydın, "Türkiye'de bilgisayar destekli, modern teknolojilere sahip fabrikalarda 1 milyon ton bulgur üretimi yapılıyor. MBTG olarak bulgurun dünyaya tanıtılması için çaba sarf ediyoruz. 2012'den bu yana dünyanın çeşitli ülkelerinde 60 civarında fuara katılarak bulguru üreticilere, ziyaretçilere anlattık, tanıttık. Aynı şekilde Türkiye'de de bulgurun tanıtımı konusunda etkinlikler yapıyoruz. Bulgurun hak ettiği yere gelmesi için çalışmalarımız sürecek" dedi. 

Dünyaya bulguru anlatılacak

Binlerce yıllık geçmişe sahip olduğu pek çok araştırmayla ortaya konan, 50 çeşit yemeği yapılan ve sağlığı koruyucu etkisi olan bulgurun tarihi boyunca sınırlarının ötesine geçip dünyada hak ettiği yeri alamadığını vurgulayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şöyle konuştu: 

"28-29 Mayıs'ta düzenlenecek festivalle Gaziantep Bulgur Festivali, bulgurun dünyaya tanıtımı için çok önemli ve büyük bir adım. Ancak bu uzun bir yolculuk ve yolculuğun başında olduğumuzun farkındayız. O nedenle inanıyorum ki; bu festivali düzenleyenler ve konunun diğer paydaşları Gaziantep'teki bütün diğer organizasyonlarda olduğu gibi aynı coşkuyla bulguru hak ettiği yere getirecek. Gaziantep'te bugünlerde olumsuz şeyler de yaşanıyor. O nedenle Mevlânâ'nın dediği gibi karanlıkla mücadele etmek için aydınlığı çoğaltmak gerekiyor. Biz de bu festivalle aydınlığı çoğaltmak için bir adım daha atıyoruz. Festivalimizin gastronomi kenti Gaziantep'imizin yurt içi ve yurt dışı tanıtımına büyük katkı sunacağı umut ediyoruz."

Kültürel destek MDD'den

Toplantının moderatörlüğünü üstlenen Mutfak Dostları Derneği Başkanı gazeteci Zeynep Kakınç, "Anadolu insanının asırlardır sofrasından eksik etmediği bulguru, kendi topraklarında dünyaya tanıtacak Bulgur Festivali'nin heyecanını ve coşkusunu yaşıyoruz" diyerek şöyle devam etti:

"Gaziantep, Bulgur Festivali ile yine bir ilke imza atacak. Festivalin her sene bir öncekinden daha büyük kapsamda bir etkinliğe dönüşerek geleceğe aktarılan, sürdürülebilir bir festival olarak tarihe geçmesi en büyük temennimiz. Düzenlenen etkinlikler bulgurumuzun dünyaya tanıtımı ve markalaşması konusu göz önüne alınarak planlanmıştır. Kültürel operasyonlarda Mutfak Dostları Derneği gönüllülükle büyük destek vermiştir."

Şenlik havasında geçecek

Gaziantep'te gerçekleşecek olan Bulgur Festivali'nde bulgurun tarihçesi, beslenmedeki yeri, pişirme teknikleri gibi konular anlatılırken, gastronomi bölümü yöre kadınlarının geleneksel lezzetlerdeki hünerlerini göstereceği en özgün bulgur yemeği yarışması, konserler, eğlenceli oyunlar ve Gaziantepli aşçıların sunumları da festivalde yer alacak. Festivalde, MSA'nin aşçıları, diyetisyen Dilara Koçak ve gazeteci Cem Seymen gibi isimlerin katılımıyla gerçekleşecek panel, seminer ve workshopların yanı sıra kültürel etkinlikler, konserler, halk oyunları ve çocuklara yönelik eğlenceli aktiviteler de yer alacak. Kubat'ın da sahne alacağı Bulgur Festivali'ne ulusal ve uluslararası arenadan birçok gastronomi yazarı, kanaat önderi, basın mensubu, sanatçı, şef ve sektör temsilcisinin katılması bekleniyor.