GAP Bölgesi ürünlerine rekâbet fırsatı
Ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğinin artırılması çerçevesinde geliştirilen "gıda kümesi" projesinin hedeflerini GAP Bölge Kalkınma idaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil anlattı…
Geçtiğimiz Ekim ayında başlayan ve iki yıl sürecek olan Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi'nin tanıtım toplantısı nedeniyle bulunuyordum Şanlıurfa'da. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi Mardin, Gaziantep ve Diyarbakır'da düzenlenen toplantılar ile yerel üreticilere tanıtılmıştı…
Gastronomi alanının önde gelen uzmanları, gıda profesyonelleri, şefler, tadım uzmanları ve kanaat önderlerinin konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikler ile projenin bölgedeki paydaşlara kapsamlı şekilde tanıtılması ve nitelikli gıda ürünlerinin önemine dikkat çekilerek proje ile bölge üreticilerine sağlanacak avantajların anlatılması hedefleniyordu.
Şanlıurfa'daki tanıtım toplantısında Günaydın Et ve Restoranlar Grubu Kurucu Ortağı Cüneyt Asan, peynir ustası, üreticisi ve Zavot Peynir Müzesi Kurucusu İlhan Koçulu ve tadım uzmanı Ferudun Kaykı Şanlıurfalı üreticilerle buluşarak bilgi ve deneyimlerini aktardı.
Başkan hedefleri anlattı
AB-Türkiye ortaklığında desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programında yer alan ve nihai yararlanıcısı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olan Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi kapsamında düzenlenen lansman toplantısında konuştuğum GAP Bölge Kalkınma idaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğinin artırılması çerçevesinde geliştirilen projenin hedeflerini şöyle anlattı:
"Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi ile bölgenin sahip olduğu nitelikli gıda ürünlerini, gastronomik özelliklerini, turizm potansiyelini, tarihi ve kültürel mirasını ön plana çıkartmak hedefleniyor. Bu proje, belli bir ekonomik alanda çalışan işletme ve kurumların bir araya gelmelerini, ortak bir vizyon ve hedefe yönelmelerini sağlayacaktır. GAP Bölgesi'ne özgü, bölgenin gastronomik ve kültürel mirası ile bağlantılı, yüksek kalitede hammadde kullanan, mükemmel derecede tat, koku ve yapısal özelliklere sahip, markalı ve anlatacak bir hikâyesi olan ürünler olarak projede tanımı yapılan nitelikli gıda ürünleri; proje kapsamında ulusal ve uluslararası pazarlara erişim sağlayabilecek bir konuma getirilecek.
Pazara uygun hale getirilen nitelikli gıda ürünleri küme içinde yer alan ve bölgede bulunan KOBİ'ler tarafından üretilecek. Bu işletmelere diğer küme üyeleri (Üniversiteler, Kalkınma Ajansları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Borsalar vb.) tarafından her türlü teknik, satış ve deneyim paylaşımı desteği sağlanacak. Hem yurt içinde hem de yurt dışında bulunan diğer başarılı kümeler ile iş birliği oluşturularak kümenin markalaşma ve pazarlama yetkinliği de artırılacak. Kurumlar arası işbirliğini geliştirecek olan bu proje sayesinde bölge firmalarının rekabet gücü artarken bölgenin istihdamına da ciddi bir katkı sağlanmış olacak."
Rekabetçi sektörler programı nedir?
Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir program. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.
Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon Avro bütçeyle Hatay'dan Sinop'a, Mardin'den Yozgat'a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ'lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.
Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkânlarıyla Program'ın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor.
Öte yandan AB-Türkiye mali iş birliğinin yeni dönemi kapsamında, önümüzdeki günlerde hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişleyecek olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.
Program ve desteklenen projeler hakkında detaylı bilgiye http//ipa.sanayi.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.