Dünya kültür mirasına önemli bir katkı: Patara

Varlıklarımızı gün yüzüne çıkarılması ve korunması amacıyla uzun soluklu projeler yürüten Türkiye İş Bankası, Patara antik kentinde yapılan kazı çalışmalarına destek veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin zengin arkeolojik varlığının gün yüzüne çıkarılması ve korunması amacıyla uzun soluklu projeler yürüten Türkiye İş Bankası, iştiraklerinden Şişe ve Cam Fabrikaları A. Ş. ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile birlikte ülkemizin önemli tarihi ve kültürel mekânları arasında yer alan Patara antik kentinde yapılan kazı çalışmalarına destek vermeye başladı.

Antalya'nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarında bulunan Likya Birliği ve Eyaleti'nin başkenti Patara, günümüze oldukça iyi biçimde ulaşan tiyatro, meclis, tapınak, horrea (depo yapıları), stadyum, hamam ve kiliseleri ile görkemli bir ören yeri resmi sergiliyor. "Deniz Feneri" ve "Yol Kılavuz Anıtı" gibi benzersiz anıt eserlerin yanı sıra, 1905 yılına ait ilk Osmanlı Telsiz Telgraf İstasyonu olma özelliğine sahip bir külliyeye de ev sahipliği yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Patara Antik Kenti kazısı 30 yıla yakın süredir Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fahri Işık ve Prof. Dr. Havva İşkan Işık liderliğinde sürdürülüyor.

Patara Antik Kenti'nde düzenlenen ve İş Bankası Grubu'nun kazılara verdiği desteğin tanıtıldığı basın toplantısında konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, ülkemizin sahip olduğu zengin arkeolojik ve kültürel mirasa dikkat çekerek İş Bankası Grubu'nun bu zenginliklerin gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmalarına katkı sağladıklarını söyledi.

Katkı 5 yıl sürecek

İş Bankası Grubu'nun sağlayacağı katkının 5 yıl boyunca devam edeceğini, böylece çalışmaların sürdürülebilirliğinin garanti altına alınacağını belirten Senar Akkuş sözlerine şöyle devam etti: "Arkeoloji, insanlığın geçmişini, kültürlerin değişimini, kimi zaman bir mutfak eşyasından, kimi zaman bir savaş aletinden, kimi zaman da bir takıdan topladığı ipuçlarıyla ekonomik krizleri, doğal afetleri, savaşları, zenginlikleri ve kıtlıkları bizlere anlatır. Arkeolojik kazıların büyük bir titizlik, emek ve sabır gösterilerek gerçekleştirilmesi ve on yıllarla ifade edilen sürelere yayılması bu çalışmaların uzun soluklu olarak desteklenmesi ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Biz de bu ihtiyaç ve Bankamızın kuruluş idealleri gereğince, ülkemizin ve toplumumuzun geleceğine karşı duyduğumuz sorumluluktan hareketle, bu topraklara ait hazinelerin, değerlerin kaybolup gitmesine seyirci kalamayacağımızı düşünüyoruz. Bu sorumluluk bilinciyle iştiraklerimizden Şişecam ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile birlikte Patara Antik Kenti kazılarına bu yıldan itibaren destek vermeye başladık. Kazılarda ortaya çıkarılan arkeolojik değerler sadece Anadolu topraklarının medeniyet tarihine ışık tutmakla kalmayacak, dünya kültür mirasına da katkı sağlayacak."

Türkiye İş Bankası 2012 yılından bu yana dünyanın önde gelen açık hava müzelerinden biri olan Zeugma Antik Kenti'nde sürdürülen Muzalar (Esin Perileri) Evi'nin kazı çalışmalarına da katkı sağlıyor.