Chaîne des Rôtisseurs yemeği

Fransız kökenli derneğin İstanbul üyeleri geçtiğimiz günlerde 10 Karaköy A Morgans Original bünyesinde konumlanan Rudolf Karaköy'de buluştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

1950 yılında Paris'te kurularak dünyaya yayılan uluslararası gastronomi kulübü Chaîne des Rôtisseurs (CDR), iyi yiyeceğin korunması ve sofra zevklerinin yaşatılması amacıyla çalışmalar yapıyor. 1994 yılından itibaren ülkemizde de faaliyet gösteren derneğin İstanbul üyeleri geçtiğimiz günlerde peşpeşe üç yemekte 10 Karaköy A Morgans Original bünyesinde konumlanan Rudolf Karaköy'de buluştu.

Rudolf Karaköy'ün şefi ve aynı zamanda Chaînes de Rôtisseurs İstanbul'un kurucu üyesi olan Rudolf Van Nunen'in özel mönü hazırladığı gece, lobide kokteyl ile başlayıp Private Dining Room'daki CDR'nin gelenekselleşen yemek sunumuyla devam etti.

CDR'nin tarihçesi 

Chaîne des Rôtisseurs 1950 yılında Paris'te kurularak dünyaya yayılan bir uluslararası gastronomi kulübü; iyi yiyeceğin korunması ve sofra zevklerinin yaşatılması amacıyla faaliyet gösteriyor.

Zincir, Fransız Kraliyet Loncalarından olan "Les Ayeurs Lonca"sının kaz kızartma gelenek ve uygulamalarına dayanıyor. Hikâyesi çok eskilere, 1248'e kadar gidiyor. Bu tarihte IX. Louis, dönemin Paris Belediye Başkanı'nı esnaf organizasyonlarını ve loncaları düzenlemek üzere görevlendirmiş. Bu loncaların amacı genç çırakları geliştirmek ve loncaların üyelerine yeni teknikler öğretmekmiş. Paris Belediye Başkanı aralarında kaz kızartma ustalarının da bulunduğu 100 esnafı bir araya getirmiş.

Les Ayeurs Loncası, öncelikle kaz eti üzerine çalışırken, 1509 yılında XII. Louis tarafından isimleri Rôtisseurs olarak değiştirilmiş ve faaliyetlerinin av hayvanlarından kuzuya kadar bütün etleri kapsamasına karar verilmiş. 1610'da zincir, kraliyet himayesi altına alınmış ve iki çapraz şiş, dört et kancası ve alevler yanmakta ocaktan oluşan amblem kabul edilmiş.

Dört asır boyunca, Zincir'in koptuğu 1793 yılına kadar faaliyetlerini sürdüren bu loncanın amacı, kraliyet sofralarına layık bir kalite standardı oluşturmak ve bunu muhafaza etmek olarak saptanmış. Ancak Fransız İhtilâli'nden sonra diğer loncalar gibi bu lonca da dağılmış.

1950 yılında Gastronomi Prensi olarak adlandırılan Curnonsky ile Dr. August Becart ve Jean Valby adlı üç gastronom, Louis Giraudin ve Marcel Darin adlı iki profesyonel aşçı bir araya gelerek, unutulmaya yüz tutan Rôtisseurs'leri tekrar canlandırmak üzere girişimlerde bulunmuşlar. Bu grup tarafından 1950 yılında Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs adını verdikleri dernek kurulmuş. Eski amblemi kullanarak üstünde yaptıkları bazı değişikliklerle yeni logoyu oluşturmuşlar. Derneğin yeni adı ve kuruluş tarihleri olan 1248 ile 1950 ilave edilmiş. 

Ayrıca profesyonel üyeleri temsil eden iç zincir ve profesyonel olmayan üyeleri temsil eden dış zincir oluşturularak tüm üyelerin birlikteliği pekiştirilmiş. 

Dernek bugün tahmini 25 bin profesyonel ve profesyonel olmayan üyesi ile 80 ülkede faaliyet gösteriyor. Chaîne des Rôtisseurs üyeliği, yeni katılan üyelere iyi yiyeceği ve kardeşliği paylaşabilecekleri kişilerle karşılaşmak fırsatını vermeyi amaçlıyor.