Bulgur demek, 101 çeşit yemek demek…

Dünyanın en büyük bulgur tedarikçisiyiz. Bu milli lezzetimiz için Gaziantep'te düzenlenen festival gösterdi ki her gün bulgurlu bir yemek yapsak, aynısını ancak 3,5 ay sonra yiyebileceğiz. Buna rağmen yılda ancak 12 kilogram bulgur tüketiyoruz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakın zamanda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'nda yer almaya hak kazanan Gaziantep'in ev sahipliğini yaptığı Bulgur Festivali geçtiğimiz haftasonu gerçekleştirildi. Gaziantep Festival alanında düzenlenen Bulgur Festivali, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Canan Candemir Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GSO Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Eyüp Bartık, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ve MBTG Başkanı Surur Aydın'ın hedik kazanı ateşini yakmasıyla başladı.

2-590.jpg

Bilgi, lezzet, eğlence bir arada

Açılış konuşmalarının ilkini yapan Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, konuşmasında şu noktalara değindi:

"Gaziantep, gastronomide dünyanın 8. lezzet durağı. Bu lezzet yolculuğunda bulgurun önemi çok büyük. Anadolu'nun en doğal ve kutsal yiyeceği olan bulgurun 4 bin yıllık geçmişi var. Bulgur gelenekselden evrensele giderken yolculuğunda bilimle buluştu. Eskiden fakirin yiyeceği olarak bilinen bulgur bugün çeşitli üniversitelerde araştırılmaya başlandı adına kitaplar, makaleler yazıldı. Yakın zamana kadar geleneksel bir ürün olarak sofralarımızın baş tacı olan bulgur, şimdi evrensel bir ürün olma yolunda. Türkiye'nin tüm bulgur sanayicileri burada stant açmış durumda ve bu festivale destek veriyor. Festivalimizde bulgurdan 101 çeşit yemek yaptık. İki gün boyunca burada bulgurun sağlık yönünden faydalarını ele alacağız. Bilgi dolu sürükleyici seminerler, yabancı yerli birçok ünlü şefin hazırladığı workshoplar, yemek yarışmaları ve gurmelerle lezzet testleri yapacağız. Hayatımızda belki de hiç görmediğimiz risotto ve suşi gibi yemekleri bu festivalde göreceksiniz. Sanatçılarımız Kubat ve Oktay Oktay şenliğimize renk katacak. Türkiye'de bu kadar büyük Bulgur Festivali ilk defa yapılıyor ve biliyorum ki devamı da gelecek."

Hedef, kişi başı 20 kilogram

Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkan'ı Surur Aydın "Milli lezzetimiz olan bulgurun ülkemiz ve tüm dünyaya tanıtılması için elimizden geleni yapıyoruz" diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülke olarak dünyanın en büyük bulgur tedarikçisiyiz ancak ülkemizdeki bulgur tüketimi 12 kilogram civarında. Bu rakam istenilen tüketim seviyelerinin çok uzağında. 2011 yılında 125 ton ve 72 milyon dolar olan ihracatımızı tanıtım grubumuzun çalışmalarıyla 214 bin ton ve 125 milyon dolara çıkarttık. 5 sene içerisinde yaklaşık olarak yüzde 70'lik bir artış sağladık. Dünya'nın 180 ülkesine ihracat yapar konuma geldik. Bu festival ile milli lezzetimize dikkat çekmeyi ve tüketimi arttırmayı planlıyoruz. Hedefimiz yurtiçi tüketimi kişi başı 20 kilogram civarlarına çıkarmak."

1-705.jpg

İhracatta 6. kent

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de başarılı İhracat yapan kentler sıralamasında Gaziantep'in 6. şehir olmasından onur duyduklarının altını çizerek "Gaziantep'in başarısının temel sebebi çalışkanlık, odaklanma ve beceri. Bu başarının yakın zamanda daha da yükseleceğine gönülden inanıyorum" dedi.

Zengin insan kaynağı

"Bugün çok önemli bir gün" diye sözlerine başlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de festivalle ilgili çok önemli bir ön çalışmanın olduğunun altını çizdi:

"Anadolu topraklarında muhteşem bir birikim, kültür hazinesi yatıyor. Gaziantep'in petrolü, altını yok ama çok zengin bir insan kaynağı ve çok zengin bir birikimi var. İşte bu zenginlik sayesinde Gaziantep şimdi sesini evrensel düzleme daha çok duyuruyor. Soframızdaki pek çok besin gibi bulgurun da sağlık, lezzet ve şifa deposu olduğunu biliyorduk ama bunu duyuramamıştık. Bu festivalle artık bulgurun dünya mutfaklarında yer alması konusunda çok büyük bir adım atılmıştır. Festivalimizin gastronomi kenti Gaziantep'imizin yurt içi ve yurt dışı tanıtımına büyük katkı sunacağı umut ediyoruz."

Katma değer üreten bir kent

Bulgur Festivali açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep'in yenilikçi ve liderlik özellikleri taşıyan bir şehir olduğunu belirterek "Gaziantep ortak bir cazibe merkezi. Aynı potada birçok kültür, mezhep, din bir araya gelip katma değer üretiyor. Bulgur Festivali ile kısa zamanda çok başarılı bir organizasyon gerçekleştiren bütün paydaşları ve işbirliği yapan kuruluşları tebrik ediyorum. Gaziantep az konuşup çok şey üreten bir şehir ve bu özelliği ile daha pek çok başarılı işe imza atacağı inancını taşıyorum" diye konuştu.

Etkinlikler 2 gün sürdü

Bulgur Festivali'nin ilk gününde Türkiye ve yurtdışından gelen konuklara bulgurla yapılan yemekler tanıtıldı, bulgurun sağlıklı beslenmedeki yeri anlatıldı, şefler atölye çalışmaları ile bulgurla yapılan yiyecekleri sundu.

Festival programı kapsamında seminer ve panellerde Uluslararası Şeflerden Dünya Mutfağının Önde Gelen Yemeklerinin Pirinç Yerine Bulgur ile Yorumlanması, Bulgurun Tarihi, faydaları gibi konular işlendi. Bu arada halk oyunları, konserler, müzik dinletileri ve çocuklara yönelik etkinlikler de gerçekleştirildi.

101 Bulgur Yemeği Sergisi ve Gaziantepli şef Yunus Emre Akkor'un bulgur yemekleri sunumu da etkinlikler arasındaydı. Gaziantepli şeflerin açık mutfak etkinlikleri gerçekleştirdiği festivalde moderatörlüğünü Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram'ın yaptığı "Bulgurun Yükselen bir Değer olarak Dünyada Pazarlanması" konulu panelin ardından Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği'nin düzenlediği "Ninelerden torunlara 1001 kültürü ile Gaziantep Gastronomi Masalları" adlı yemek yarışması da yapıldı.