Bir zeytinyağı tadımı…
Anadolu Halk Mutfağı Der. Başkanı Adnan Şahin'in ve Amichia'nın sahibi Selahattin Toma'nın değerlendirmeleriyle zeytinyağının serüveni, tarihçesinden sağlık üzerindeki etkilerine, üretiminden sunumuna kadar tüm yönleriyle katılımcılara anlatıldı.
Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin'in ve Amichia markasının sahibi Selahattin Toma'nın anlatımıyla bomontiada'daki Delimonti geçtiğimiz günlerde özel bir atölyeye ev sahipliği yaptı. Zeytinyağının öyküsü katılımcılara aktarıldı. Tarihçesinden sağlık üzerindeki etkisine, üretiminden sunumuna kadar katılımcılara bilgiler verildi. Etkinlikte, Ege-Akdeniz Bölgesi ürünleri arasında yer alan Ayvalık, Antakya ve Tarsus bölgelerinin zeytinyağlarının tadımı da yapıldı.
İsmini Türkiye'nin en verimli arazilerinden biri olan Hatay ilindeki Amik Ovası'ndan alan Amichia'nın sahibi Selahattin Toma, zeytincilik ve zeytinyağı konusunda ayrıntılı açıklamalar yaptıktan sonra soruları yanıtladı.
Toma, hiçbir katkı maddesi bulundurmayan yüzde 100 doğal zeytinyağları ürettiklerini vurgulayarak şunları söyledi:
"Zeytin yetiştirmek için çok elverişli bir bölgede, yüksek operasyonel altyapı ve etkin insan gücünün sağlam birleşimi ile kurulan şirketimiz, alışılagelen üretim tekniklerinin yanı sıra, Hatay'da geleneksel üretilen 'su zeyti' zeytinyağlarını da markasının bünyesinde satmaktadır."
Su zeyti nedir?
Toma'nın sözünü ettiği su zeyti, Hatay'da geleneksel yöntemlerle üretilen en kaliteli zeytinyağı. Bu zeytinyağı adını, çekirdeklerinin kırılmamasına özen gösterilerek ezilmiş zeytinlerin özel çukurlar üzerinde bir elek içerisinde ılık su ile yıkanması, zeytinyağının bu çukurdaki su yüzeyinden alınması tekniğinden alıyor. Su zeytine, kırılmış acı çekirdek yağı fazla karışmadığı ve üretiminde kullanılan suyun sıcaklığı yüksek derecede olmadığı için, kalitesi yüksek oluyor.
Bu zeytinyağı, geleneksel olarak köylerde sokak aralarında kurulu kırma taşlarında at veya eşek gücüyle ezilen zeytinlerin evlerin avlusunda veya köylerde bulunan umumi çukurların içerisinde elenmesiyle hazırlanıyor. İşi çok özenli ve maliyeti yüksek olduğu için ticari amaçlı üretilmiyor.
Zeytinyağı sohbeti, Amichia'nın ürettiği nar ekşileri ve vişne ekşisi tadımları ile sürdü.
(Zeytin ve zeytinyağı yağı üzerine ayrıntılı yazılarıma http://www.dunya.com/ehlikeyf/bir-sevda-oykusudur-bir-tutkudur-zeytin-haberi-338687, http://www.dunya.com/ehlikeyf/adim-adim-zeytinyaginin-seruveni-haberi-337678 linklerinden ulaşmak mümkün.)
Tadılan zeytinyağları
Ayvalık Zeytinyağı
Ayvalık zeytinyağı, ince kıvamı ve altın sarısı rengi ile tanınır. Genellikle sızma tekniği ile üretildiğinden dolayı özellikle soğuk yemeklerde kullanılması önerilir. Ayvalık zeytinyağı ile yapılacak başlıca yemek çeşitlerine deniz börülcesi, enginar salatası ve yemeği, zeytinyağlı bakla ve Ege'nin otlu mezeleri örnek verilebilir.
Antakya Zeytinyağı
Koyu yeşil rengi en belirgin özelliği olan Antakya zeytinyağı, Türkiye'nin en kıvamlı zeytinyağlarından biridir. Bölgenin zeytinyağları yüksek yağ verimine sahiptir ve özellikle zengin aromaya sahip olması dolayısıyla yöresel yemeklere lezzet katar. Antakya zeytinyağı ile yapılacak başlıca yemek çeşitlerine tabule, kısır, mercimekli bulgur pilavı ve Antakya mezeleri örnek verilebilir.
Tarsus Zeytinyağı
Sarı renge sahip olan Tarsus zeytinyağı, ağırlıklı olarak Sarı Ulak adı verilen zeytinlerden üretilir. Kıvamı Ayvalık zeytinlerine göre daha yoğundur. Sofralık kullanım için tercih edilen Tarsus zeytinyağı ile yapılacak başlıca yemek çeşitlerine zeytinyağlı sarma ve imam bayıldı örnek verilebilir.