Biliyor musunuz?
24Kitchen Dünya Lezzetleri Festivali'ni; Geleceğin şeflerinin ödüllendirildiğini; Oscar gecesindeki Türk lezzetlerini; 37. DYO Sanat Ödülleri İstanbul Sergisi kapsamında gerçekleştirilen paneli biliyor musunuz? Hepsi dunya.com/ehlikeyf'te…
24Kitchen Dünya Lezzetleri Festivali'ni…
24Kitchen Dünya Lezzetleri Festivali; İtalyan, Asya, Fransız, Amerikan ve Türk mutfaklarından şefleri bir araya getirmeyi hedefliyor.
6 Nisan Cumartesi günü Feriye Palace'ta tüm gün sürecek festivalde ziyaretçiler, farklı mutfaklara tanımlanmış özel alanları gezerken, hem ilgili mutfağın lezzetlerini tadacak hem de bu mutfakları temsil eden en restoran standlarında gün boyunca sınırsız ikramları müzik eşliğinde o mutfağın kültürünü yaşatan bir atmosferde tecrübe edebilecekler. Festival, akşam saatlerinde başlayacak DJ performansı ve canlı müzik ile sona erecek.
Geleceğin şeflerinin ödüllendirildiğini…
Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB), Milli Eğitim Bakanlığı ve Gastronometro işbirliğiyle düzenlediği 2. Turizm Meslek Liseleri Arası Aşçılık Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu. 'Sektör Yetenek Avında' sloganıyla Gastronometro'da gerçekleştirilen yarışmada 12 okulun öğrencileri yarıştı. Yarışmada Küçükçekmece İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci, Selimpaşa İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci, Kadıköy Mualla Selcanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi üçüncü oldu. Ödül töreninde konuşan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, bu tip projelerle turizm otelcilik sektörünün nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasını ve meslek lisesi mezunlarının eğitim aldıkları alanda istihdam edilme imkanlarının artırılmasını ana hedef olarak belirlediklerini belirtti. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen yarışmanın gelecek yıllarda tüm Türkiye'yi kapsayarak bu hedefin gerçekleştirilmesine büyük bir katkı sağlayacağını dile getirdi. Bayındır, "Meslek liselerinin sektörümüzün ana istihdam kaynağımız olması için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Konaklama sektörü olarak turizm meslek liselerinden mezun olan tüm kalifiye çalışanlara talip olmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
Oscar gecesindeki Türk lezzetlerini…
Los Angeles da düzenlenen 91. Oscar Ödülleri töreninin ardından Oscar yemeğini 25 yıldır Oscar töreninin resmi başaşçısı olan Wolfgang Puck hazırladı. Şef Puck, Oscar mutfağında çalışan Spago İstanbul'un Türk şeflerinden Yiğit Mirzaoğlu ve Cihan Kıpçak'ın birlikte hazırladığı bu seneki menüde ana yemek olarak Gaziantep yöresine ait et ve patlıcanla yapılan "Alinazik", 500 yılık Osmanlı Saray mutfağından günümüze uyarlanarak gelen "Vişneli Zeytinyağlı Yaprak Sarması", Ege mutfağının gözdesi "asma yaprağında servis edilen Levrek" ve Kayseri'nin geleneksel "Yağ Mantısı"yer aldı. Gaziantep'in "Kuru Baklavası" ve 10 asır öncesine dayanan Osmanlı padişahlarının misafirlerine sunduğu ve Osmanlı usulü nar şerbeti ile kadayıfla servis edilen "Damla Sakızlı Muhallebi" de menüdeydi.
T-ONE Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve Gastronomi komitesinin çabaları sonucu oluşturulan menü için Çetindoğan,"T-ONE derneğimizin Gastronomi Komitesinin yürüttüğü çalışmaları ve derneğimizin girişimleri sayesinde ünlü aşçı Wolfgang Puck, geçtiğimiz yıl gerçekleşen Oscar Ödül Töreni'nin yemek menüsünde üç çeşit Türk yemeğimizi ikram etmişti. Bu yıl derneğimizin uzun çabaları sonucunda yine Oscar Ödül Töreni akşamında geleneksel tatlarımızın sunulması ve çeşitlerimizin artarak yer almasından Türkiye'miz adına çok gurur duyduk" dedi.
37. DYO Sanat Ödülleri İstanbul Sergisi kapsamında gerçekleştirilen paneli…
37. DYO Sanat Ödülleri İstanbul Sergisi kapsamında "Türkiye'de Sanat Eğitimi ve Genç Sanatçıların Beklentileri" konulu panel küratör Denizhan Özer, Prof. Dr. Tülin Onat ve Ekrem Kahraman'ın katılımıyla Galata Rum Okulu'nda gerçekleşti. Öğrenciliğinin ardından katıldığı ilk yarışma olan DYO Resim Yarışması'nın yıllardır sanata ve sanatçıya verdiği destek için teşekkür eden Prof. Dr. Onat, "Bir toplumdan sanatı uzak tutarsanız toplumsal değerlerinde düşüş yaşanır. Sanat sadece estetik bir olay değil aynı zamanda insanları birleştiren bir güçtür. Bu yüzden Türkiye'de genç sanatçılara ve sanat eğitimlerine verilen desteğin arttırılması gerekmektedir' dedi. Ekrem Kahraman ise, Türkiye'deki sanat eğitiminde temel olan yağlıboya ya da tuval ağırlıklı ders konularının akademilerde ders olarak verilmediğini söylerken sözlerine şu şekilde devam etti: "Türkiye'de güzel sanatlar fakültesinde okuyan öğrenciler mezun olunca sanatçı olmayı hak ettiklerini sanıyorlar. Ancak 1000 kişiden sadece yüzde 5'i sanat için girişimlerde bulunuyor. Mezun olunca da sudan çıkmış balığa dönüyorlar. Devlet, yerel yönetim ve özel sektörün desteğinin artması gerekiyor." Avrupa ülkelerinde sanatın henüz çocukluk döneminde bireylere aşılandığını söyleyen küratör Denizhan Özer ise, "Batıda 16 saat sanat eğitimi verilirken Türkiye'de haftada sadece 1 saat ders veriliyor. Bu ders saati maalesef sanatı anlamak ve yetenekleri keşfetmek için yeterli değil. Bu yüzden iğneyi ilk olarak kendimize batırmalıyız. Bizler de sanata emek veren kişiler olarak genç sanatçıların bizden bekledikleri desteği vermeli, sanat eğitiminin gelişimi için çaba göstermeye devam etmeliyiz" dedi.