Küçükçekmece'de bina çöktü: 1 kişi öldü, 2'si ağır 8 kişi yaralandı
Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesinde bir bina henüz belirlenemeyen bir nedenle çöktü. Olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. 1 kişi hayatını kaybetti, 2'si ağır 8 kişi yaralı olarak çıkartıldı. Enkazda kalan kimsenin bulunmadığı da öğrenildi. Bakan Özhaseki, 1988 yılında inşa edilen bina için mühendislik hizmeti alınmadığını, 1,5 katın kaçak eklendiğini ve deniz kumu kullanımı tespit edildiğini açıkladı. Binanın sahibi, soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
İstanbul’un Küçükçekmece ilçesine bağlı Kartaltepe Mahallesi’ndeki Belediye Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı bina saat 08.45 sıralarında çöktü.
Haber verilmesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık, polis ve AFAD ekipleri sevk edildi.
Enkaz altında kalanlar olduğunun belirtilmesi üzerine arama kurtarma çalışması başlatan ekipler binanın enkazında 1 kişinin cansız bedenine ulaştı.
Çöken bina park halindeki araçların üzerine yıkılırken, yoldan geçen belediye otobüsünde de hasar oluştu.
Bina çöktükten sonra ise bir kişinin kendi imkanlarıyla enkazdan çıktığı ve ekiplere içeride kalanlarla ilgili bilgi verdiği belirtildi.
Binadaki arama ve kurtarma çalışmalarını tamamlayan ekipler, enkaz altında kalan başka bir kişinin olması ihtimaline karşın dinleme çalışması gerçekleştirdi.
İstanbul Valiliği’nden yapılan son açıklamada “Küçükçekmece’de çöken binanın enkazında kalan son kişi de yaralın olarak kurtarılmıştır. Olayda 1 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştır. Enkazda an itibariyle kalan şahıs bulunmamakta olup, arama kurtarma ekiplerinin enkazda dinleme çalışmaları devam etmektedir.” ifadeleri yer aldı.
Başlatılan soruşturma kapsamında, binanın sahibinin H.M.G. olduğu belirlendi. Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen H.M.G., polis ekiplerince yakalanarak emniyete götürüldü.
"Binaya 1,5 katın kaçak çıkıldı"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, çöken binaya 1,5 katın kaçak çıkıldığını söyledi.
1988’de inşa edilen binanın yapımında deniz kumu kullanıldığının tespit edildiğini söyleyen Bakan Özhaseki, “Yerinde yapılan ilk incelemelerde 1988 yılında inşa edilen binanın, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildiği, yapımında deniz kumu kullanıldığı ve daha sonraki süreçlerde binanın statiğini bozacak müdahalelerin yapıldığı anlaşılmıştır.” dedi.
"Zemin katta iş yeri var"
İstanbul Valisi Davut Gül, çöken binanın enkazının bulunduğu alana gelip gazetecilere açıklama yaptı.
Vali Gül, olayla ilgili olarak 3 cumhuriyet savcısı görevlendirildiğini söyledi.
Binanın giriş katında bir iş yeri olduğu bilgisini paylaşan Vali Gül, bir üst katta büro bulunduğunu, sonraki katlarda ise ailelerin yaşadığını anlattı.
Soruşturma başlatıldı
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı çöken bina ile ilgili 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirdi.
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "" 02.06.2024 tarihinde saat 08:40 sularında, Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı binanın henüz belirlenemeyen bir nedenle çökmesi olayı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında; 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal ettirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma titizlikle devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.
"Risk taşımıyordu"
Enkazdan çıkarılan Korkut Yılmaz "7 8 kişiydik. Bina sabah erken saatlerde çöktü. Hafif bir sarsıntı duyduk. Sonra çöktü. Ben yatakla dolabın dolabın arkasına atmıştım kendimi, sonra geri geri çıktım. Köpeğim vardı. O içeride kaldı. Üst kattaki insanlardan da bazıları çıktı. Bazıları enkazda kaldı. 4 katlı binaydı. Bir risk taşımıyordu. Alt kat dükkan onun üzerinde ofisim vardı. Bir üst katta da evim vardı. 10 dakika sonra hemen polis ekipleri ve ambulanslar geldi. Ellerim ve bacaklarımda yaralar var. Komşular kıyafet verdiler giydim. Ara kattaydım. Yatakla dolabın arasına girmenin önemini gördüm" dedi.
"Her bir sarsıntı eski binalara yük getirir"
Mimar Nihat Şen Küçükçekmece'de yıkılan bina sonrası şu değerlendirmelerde bulundu:
Beklediğimiz bir Marmara depremi var. Her bir sarsıntı eski binalara yük getirir. Bizler görmeyebiliriz. Her bir sarsıntı tahribatları daha ileri getirebilir. Belki bu bina da daha önceden hasar gördü. 2000 yılı öncesi binaların kontrollerinin yapılması gerekiyor. Candan daha önemli bir şey yok. 6 Şubat'ta 50 binin üzerinde vatandaşımızı kaybettik. Önlemlerimizi daha önce almalıydık.
İmamoğlu'ndan ilk açıklama
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Küçükçekmece'de binanın çöktüğü yerde incelemelerde bulundu. Ardından basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Komşu binalarla ilgili boşaltma işlemleri yapıldığını açıklayan İmamoğlu Marmara Depremi hazırlıkları kapsamında kurumların ortak çalışmasının gerekliliğine bir kez daha dikkat çekti.
"Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi’nde meydana gelen bina çökmesine itfaiye ekiplerimizin müdahalesi devam ediyor. Şu ana kadar 4 vatandaşımız sağ olarak kurtarıldı. Çökme sebebiyle ilgili inceleme kurtarma faaliyetleri sonrası detaylı şekilde yapılacak. Geçmiş olsun."