Anneler ve çocukları aynı çatı altında eğitim görüyor
Bolu'da çocuklarının eğitim gördüğü ilkokuldaki kurslara katılan anneler, sağlanan imkandan oldukça memnun. Aynı çatı altında çocuklarıyla eğitim alan anneler, yeni bilgiler edindikleri için mutlu olduklarını söylüyor.
Bolu'da bir bölümü Köy Yaşam Merkezine dönüştürülen ilkokulda kursa katılan kadınlardan bazıları, çocuklarıyla aynı çatı altında eğitim görüyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan "Köy Yaşam Merkezleri Projesi" kapsamında Gerede ilçesine bağlı Ibrıcak köyünde bulunan ilkokulun kullanılmayan bölümü, yaklaşık 3 ay önce Köy Yaşam Merkezine dönüştürüldü.
Merkezde, bir hafta önce Gerede Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan "Besi sığırcılığı" kursuna 21 kadın katılım sağladı.
Kursta, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesindeki veteriner hekimler ve diğer görevliler tarafından haftanın 5 günü eğitim veriliyor.
Kadınlar 3 hafta sürecek kursta hayvancılıkla ilgili bilgilendirilirken, bazılarının okula el ele geldikleri çocukları yan sınıflarda eğitimlerini sürdürüyor.
"Talebe göre kurslar açmaya devam edeceğiz"
Gerede Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nuri Babayiğit, AA muhabirine, ilçede şu anda bir Köy Yaşam Merkezinin kurulduğunu ve kadınlara yönelik "Besi Sığırcılığı" kursunun açıldığını söyledi.
İlerleyen süreçte "Mantar Yetiştiriciliği" ve "Sürü Yönetimi" kurslarının açılacağını aktaran Babayiğit, "Sonrasında vatandaşlarımızın kişisel becerilere yönelik talebe göre kurslar açmaya devam edeceğiz." dedi.
Kadınlar kurstan memnun
Kursa katılan 63 yaşındaki İfakat Albayrak da uzun yıllardır hayvancılıkla uğraştığını kaydetti.
Albayrak, kursun iyi gittiğini ve yeni şeyler öğrendiğini anlattı.
Mezun olduğu okulda kursa katılan 32 yaşındaki Elif Dursun Akdeniz ise yıllar sonra aynı ortamda bulunmanın kendisini heyecanlandırdığını ifade etti.
Kursa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Akdeniz, "Kurs güzel geçiyor. Hayvan nasıl beslenir onu gösterdiler. Ahırın havasını, havalandırmayı öğrendik. Mesela biz daha önce hayvanlar üşür diye korkuyorduk ama sıfırın altında 18 dereceye kadar hayvanlar üşümezmiş. Artık daha bilinçli bir şekilde hayvancılık yapıyoruz. Bilmediklerimizi öğrendik." diye konuştu.
Kursiyer 34 yaşındaki Şerife Akgüloğlu, köyün büyük bir kısmının geçimini hayvancılıkla sağladığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Bilinçlenip daha faydalı şekilde besiciliğimizi yapmak için kursa katıldık. Faydalarını da görüyoruz. İlerleyen dönemde genç çiftçilere ve kadınlara daha çok teşvik olacağını öğrendik. Kendimizi de geliştirmek istedik. Hayvanlardaki hastalıkları, hangi cinsin et, hangi cinsin süt için daha elverişli olduğunu öğrendik. Besiciliğin nasıl olması gerektiği, ahırın nasıl olması gerektiği, altyapısının ve duvarlarının nasıl olması gerektiğini öğrendik ve bilgilendik."
Kursiyer 50 yaşındaki Süheyla Özdemir, hayvanları olduğunu belirterek, "Bir şeyler öğrenmek için buraya geliyorum. Çok faydasını görüyoruz. Hayvan konusunda, ırklar konusunda bilmediğimiz şeyler varmış." diye konuştu.