Türk vatandaşlar için 2 uçak gidiyor

Davutoğlu, Kırgızistan'nın Calalabad ve Oş kentlerinde bulunan Türk vatandaşların tahliyesi için 2 uçağın görevlendirildiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırgızistan'daki çatışmalardan dolayı bu ülkenin Calalabad ve Oş kentlerinde bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi için 2 uçağın gönderileceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Senegal Dışişleri Bakanı Madicke Niang ile konutunda yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kırgızistan'daki yaşanan gelişmeler üzerine bölgedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için bugün iki uçağın Kırgızistan'a gideceğini, Calalabad ve Oş kentlerinde bulunan Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getireceğini bildirdi.

Etnik Çatışma 117 Can Aldı

"Temaslarımız sürüyor, diplomasi kapısı her halükarda açık olmalıdır"

Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyinin İran'a yaptırım kararı sonrasında diplomatik çabaların devam etmesine ve müzakere kapısının açık kalmasına büyük önem verdiklerini belirterek, "Temaslarımız sürüyor, diplomasi kapısı her halükarda açık olmalıdır" dedi.

Davutoğlu, Senegal Dışişleri Bakanı Madicke Niang ile konutunda yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İran'ın nükleer programı ile ilgili bir soruyu yanıtladı.

"BM Güvenlik Konseyinin yaptırım kararı sonrasında diplomatik çabaların devam etmesine ve müzakere kapısının açık kalmasına büyük önem veriyoruz" diyen Davutoğlu, bu karara "Hayır" oyu verirken de İran ile görüşmeler yaptıklarını, İran'ın da sonraki açıklamalarında bu kapıyı kapatmadığını vurguladığını belirtti.

Davutoğlu, dün Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle ve kendi talebi üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin dış ilişkiler başdanışmanı ile görüştüğünü, bu görüşmeler çerçevesinde kendilerinden talep edilen temel unsurun "Tahran anlaşması çerçevesinde yürütülmesi planlanan müzakerelerin yaptırım kararından etkilenmeksizin yürütülmesi konusunda Türkiye'nin çaba göstermesi" olduğunu kaydetti.

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile de yaptırım kararı alındığı gün ayrıntılı bir görüşme yaptığını anlatan Davutoğlu, temasların süreceğini bildirdi.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Yaptırım kararı malesef müzakerelere olumsuz etki yapmıştır, ancak biz bu etkinin aşılarak taraflar arasında yeniden bir güven ortamı oluşması ve Tahran anlaşması temelinde bu güven ortamını pekiştirecek adımların atılmasına önem veriyoruz. Temaslarımız sürüyor, diplomasi kapısı her halükarda açık olmalıdır. Şu anda bölgenin ve dünyanın en son isteyeceği şey karşılıklı zıtlaşma, tansiyon yükselmesi ve gerginliktir. Biz bu gerginliğin bölgemizi olumsuz etkilemesine izin vermeyeceğiz."

Temasların süreceğini tekrarlayan Davutoğlu, İran tarafı ile de görüşmeler yapacaklarını, Viyana Grubunun bu kez bir an önce görüşmelerin başlatılması suretiyle müzakere alternatifinin önünü açacağını umduğunu bildirdi.

Gazze sınır geçitlerini Türk askerinin denetleyeceği yönünde Lübnan gazetelerinde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, Senegal dönem başkanlığı altında İKT'nin aktif çaba içinde olduğunu, Türkiye'nin de bütün dost ülkelerle birlikte Gazze ablukasının kalkması için her türlü faaliyeti yapacağını kaydetti. Davutoğlu, "Fakat bahsettiğiniz tarzda bir düşünce şu anda gündemde değildir. Türkiye ablukanın kalkması ve bölgeye tekrar barış gelmesi konusunda herhangi bir faaliyeti üstlenmekten ve katkıda bulunmaktan kaçınmayacaktır. Ama şu anda böyle bir konu gündemde değil" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir