Yenilenebilir enerji Türkiye’de 376 bin kişiye yeni istihdam sağlayacak
Henüz potansiyelinin çok altında yenilenebilir enerji üreten Türkiye’de, 2050’ye kadar yapılacak yatırımlarla 376 bin kişiye sıfırdan istihdam sağlanması bekleniyor.
Sedat ALP
İZMİR - Son 5 yılda rüzgar ve güneş enerjisi santrallerine yatırımlarına ağırlık veren Türkiye, bu alanda üretim yapan uluslararası dev firmaların üretim merkezi oluyor. Stanford Üniversitesi’nin araştırmasına göre Türkiye’nin 2050 yılında yenilenebilir enerji üretiminin yüzde 69’unu çatı panelleri, normal ve yoğunlaştırılmış enerji santralleri ile yüzde 15’ni rüzgar, yüzde 15’ini dalga ve hidroelektrik ve yüzde 1’inin de jeotermalden sağlayacağının öngörüldüğünü belirten Çevreci Enerji Derneği Başkanı Tolga Şanlı, bu yatırımların ise toplamda 376 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacağını aktardı.
Son 10 yılın ortalamasına göre elektrik üretmek için her yıl 46 milyar dolarlık doğalgaz ve kömür satın alan Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve yenilenebilir kaynaklara yönelmek için 5 yıldır çalışıyor.
Henüz istenen seviyeden çok uzak olsa da yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik miktarını 8 bin MW’a yaklaştıran Türkiye, rüzgardan 5 bin 250 MW, güneş enerjisinden ise 733 MW elektrik üretiyor. Ancak ülkenin rüzgar enerjisi potansiyeli 131 bin MW, güneş enerjisi potansiyeli ise 48 bin MW.
Türkiye’nin sadece güneş enerjisi potansiyelinin, ülkenin 2014 yılında tükettiği elektriğin neredeyse 1.5 katı kadar olduğuna dikkat çeken Çevreci Enerji Derneği Başkanı Tolga Şallı, bu kadar güçlü yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olan Türkiye’nin dünyanın ilgisini çektiğini vurguladı.
2050 yılına kadar 376 bin kişiye yeni iş imkanı
Şallı, birçok uluslararası firmanın, Türkiye’de yatırıma geldiğini belirterek, “Son yıllarda yenilenebilir enerji konusunda üretim yapan uluslararası dev firmalar Türkiye’de yatırıma yönelirken, bunun yanında birçok yerli üretici de özellikle Ar-Ge yatırımlarıyla bu pazarda yer almaya çalışıyor. Güneş enerjisinde yine birçok uluslararası firma Türkiye’de yatırım yapmaya başladı” dedi.
Tolga Şanlı, Stanford Üniversitesi’nin araştırmasına göre Türkiye’nin 2050 yılında yenilenebilir enerji üretiminin yüzde 69’unu çatı panelleri, normal ve yoğunlaştırılmış enerji santralleri ile yüzde 15’İni rüzgar, yüzde 15’ini dalga ve hidroelektrik ve yüzde 1’inin de jeotermalden sağlayacağının öngörüldüğünü belirterek, şunları söyledi: “Bu plan doğrultusunda 40 yıl boyunca inşaatta 183 bin 724, işletmede ise 192 bin 954 olmak üzere toplamda 376 bin 678 kişiye yeni iş imkânı sağlayacak. Yenilenebilir enerji yatırımlarının kamu yararı taşıdığı gerçeğini istihdam yaratmadaki etkinliği ile de görebiliyoruz. Başta söylediğimiz gibi yenilenebilir enerji ile enerji bağımsızlığı sağlanıp bölgemizde daha huzurlu ve refah yaşama ortamı oluşabilecek. Her ne kadar henüz ve de maalesef Paris İklim Anlaşması meclisimizde onaylanmasa da önümüzdeki dönemde bu anlaşmanın onaylanacağı beklentisi içindeyiz.”
“İzmir yenilenebilir enerjide ülkenin kalbi oldu''
Tolga Şallı, özellikle İzmir’in yenilenebilir enerji yatırımlarında ülkenin kalbi durumuna geldiğini belirterek, “Ticari ve lojistik hinterlandının geniş olması, yenilenebilir enerji kaynaklarına çokça sahip olması İzmir’i cazibe merkezi haline getirdi. Son dönemde birçok yerli yabancı firma organize sanayi bölgelerinde yatırım kararı aldı ve bu doğrultuda yatırım proseslerini oluşturdu. Bunlardan biri dünyanın en büyük rüzgar kanat üreticilerinden LM Wind Power. LM Wind Power Bergama’da 40 milyon euroluk yatırıma başladı. Birçok kanat ve türbin üreticisi zaten uzun zamandan beri ülkemizde faaliyet gösteriyor. Bunlardan biri olan Almanya merkezli Enercon firmasının yatırımı Aero Rüzgar Endüstrisi AŞ. Firma Ege Serbest Bölgesi’nde 11 bin 160 metrekare alanda üretim yapıyor. Rüzgar enerji santralleriyle ilgili operasyon ve bakım süreçlerini yöneten Romanya merkezli Monsson şirketinin de İzmir’de yatırımı bulunuyor. Amerika’da kurulan kanat üreticisi TPI Kompozitise İzmir’in Torbalı ilçesinde faaliyet gösteriyor” diye konuştu.