Uzun yaşamın sırrı insanlara yardım etmek
Uzun yaşamak istiyorsanız 65 yaşından önce emekli olmayın; insanlara yardım etmeye, insanlar için güzel şeyler yapmaya odaklanın; doktorunuzun söylediklerine körü körüne uymayın ve hepsinden önemlisi eğlenin!
Didem ERYAR ÜNLÜ
Dr. Shigeaki Hinohara, Japon tıbbının temellerini atan ve yaptığı çalışmalarla ülkenin ortalama yaşam süresini uzatan doktor olarak tanınıyor. St. Luke’s International Hospital’ın fahri direktörü olan Dr. Shigeaki Hinohara, aynı zamanda beş farklı sağlık kuruluşunun da kurucusu. Dr. Hinohara 18 temmuzda tam 105 yaşındayken hayatını kaybetti.
Ölmeden bir kaç ay öncesine kadar sağlıklı bir şekilde yaşadı, günde 18 saat çalıştı, önümüzdeki beş yılı da kapsayan bir randevu defteri tuttu ve hasta kontrollerine devam etti.
Dr. Hinohara’nın sağlıklı yaşam için verdiği tavsiyeler geçenlerde Japan Times gazetesinde yayınlandı. Tavsiyelere kulak vermekte fayda var:
● Japonya’da emeklilik yaşı 65 olarak belirlenmiş durumda. Fakat o dönemde ortalama yaşam süresi 68 yıldı. 2015 yılında ise Japonya’da ortalama yaşam süresi 84’e yükseldi. Dolayısıyla, emeklilik yaşının da yükseltilmesi gerekiyor. 65 yaşından önce emekli olmayın.
● Hayatın anlamı, diğerlerine yardım etmek. Her sabah uyanın ve insanlara yardım etmeye, insanlar için güzel şeyler yapmaya odaklanın. Bugünün, yarının ve önümüzdeki beş yılın hedefi, insanlara yardım etmek olmalı.
● İyi beslenmek ya da yeteri kadar uyumak konusunda endişe etmeyin. Eğlenin ve hayattan keyif alın. Çocukken nasıl eğlendiğimizi hepimiz hatırlarız. Eğlenirken yemek yemeyi ve uyumayı çoğu zaman unuturduk. Yetişkin olarak da aynı şekilde davranmaya devam edebiliriz. En iyisi, bedeni uyku saati, yemek saati gibi kurallarla sınırlamamak.
Fazla kilolu olmayın
● Uzun yaşamak istiyorsanız, fazla kilolu olmayın. Kahvaltıda bir bardak kahve, bir bardak süt ve içinde bir çay kaşığı tereyağı olan portakal suyu içiyorum. Tereyağı damarlar için çok yararlı ve cildimi sağlıklı tutuyor. Öğle yemeğinde bir bardak süt ve birkaç bisküvi yiyorum, ya da işim varsa hiçbir şey yemiyorum. İşime odaklandığımdan asla acıkmıyorum. Akşam yemeğinde ise sebze, biraz balık ve pirinç yiyorum. Haftada iki gün ise 100 gram yağsız et.
● Doktorunuzun söylediklerine körü körüne uymayın. Eğer doktorunuz size bir tahlil yaptırmanız ya da bir operasyon geçirmeniz gerektiğini söylerse, bunu kendi karısına veya çocuklarına da tavsiye edip etmeyeceğini sorun. Ortak kanının tersine, doktorlar herkesi tedavi edemezler. Dolayısıyla neden ameliyatla gereksiz bir ağrı yaşayalım ki? Ben müzik ve hayvanlarla birlikte olmanın doktorların sandığından çok daha iyi bir terapi olduğunu düşünüyorum.
● Her zaman merdivenleri kullanın ve kendi eşyalarınızı taşıyın. Ben her defasında iki basamak birden atlıyorum ve böylece tüm kaslarım çalışıyor.
● Ağrının üstesinden gelmek için eğlenin. Ağrı gariptir, şaşırtıcıdır; onu unutmanın tek yolu eğlenmektir. Bir çocuğun dişi ağrıdığında, onunla oynamaya başlarsanız, anında ağrısını unutur. Hastaneler hastaların temel ihtiyacını sunmak zorunda. Hepimiz eğlenmek istiyoruz.