“Sürdürülebilirlik konusunda bir seçeneği olan son nesiliz”
“Daha iyi hissettiren, tat veren ve daha iyi işleyen bir dünya yaratmak” mottosuyla faaliyetlerini sürdüren Sealed Air, hizmet verdiği sektörleri yeniden hayal edip, yeniden tasarlayarak daha iyi işleyen bir dünya yaratmayı hedefliyor
DİDEM ERYAR ÜNLÜ
“Daha iyi hissettiren, tat veren ve daha iyi işleyen bir dünya yaratmak” mottosuyla faaliyetlerini sürdüren Sealed Air, hizmet verdiği sektörleri yeniden hayal edip, yeniden tasarlayarak daha iyi işleyen bir dünya yaratmayı hedefliyor; çünkü şirket “Sürdürülebilirlik konusunda bir seçeneği olan son nesil” olduğumuza inanıyor.
Sealed Air, günümüzün en büyük sosyal ve çevresel zorlukları karşısında müşterilerinin sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Yaklaşık 24 bin çalışanı ile 175 ülkede; Cryovac markalı gıda ambalaj çözümleri, Bubble Wrap markalı hava dolgulu ambalaj ürünleri ve Diversey markalı profesyonel temizlik ve hijyen çözümleri ile hizmet veren Sealed Air’in Dünya Başkanı Jerome Peribere ve Diversey Care Dünya Başkanı İlham Kadri ile bir araya geldik.
Peribere ve Kadri, “Sürdürülebilirlik konusunda bir seçeneği olan son nesil olduğumuza inanıyoruz. Çocuklarımız, verdiğimiz kararların sonuçlarını üstlenmek zorunda kalacak. Sürdürülebilirlik vizyonumuz, kurumsal vizyonumuzla aynı: ‘Daha İyi Bir Yaşam Tarzı Yaratmak’. Sürdürülebilirlik yaptığımız her şeyin temelinde yatıyor. Sürekli olarak insanlar ve dünyamız için yenilikler ve geliştirmeler üzerinde düşünüyoruz” yorumlarında bulunuyorlar.
Güvenli ve israfı azaltan çiftlikten çatala çözümleriyle gıda üreticilerinin yanında olmayı hedefleyen Sealed Air, dünyanın dört bir yanına gönderilen değerli ürünleri koruyor, bu ürünler için hijyenik ortamlar sunuyor.
Sealed Air’in üç büyük iş birimi bulunuyor. Diversey Care iş birimi; mutfak hijyeni, çamaşır hijyeni, bina bakımı, kişisel hijyen ve danışmanlık alanlarında çözümler üretiyor. Diversey Care’in uzmanlık alanı; ürün sistemlerini, donanım, araç ve hizmetleri, su ve enerji kullanımını azaltıp, iş verimini artıran çözümlerle bütünleştirmek. Food Care İş Birimi, gıda ve içecek işleme tesislerinde, operasyon verimliliğini artırmaya, gıdanın içeriğini değiştirmeden raf ömrünü uzatmaya ve atıkları azaltan paketleme ve hijyen çözümleri üretmeye odaklanıyor. Product Care İş Birimi ise; değişen dünyamızın ihtiyaçlarına özel uyarlanmış pratik çözümleriyle, koruyucu ve ürüne özel paketleme alanında çözümler üretiyor; değerli varlıkların dağıtım zincirinden güvenli bir şekilde geçirilmesi için gereken enerji ve hammadde miktarını azaltıyor.
"Piyasa lideri değiliz piyasa yapıcıyız”
Sealed Air’in öyküsü, iki buluş adamı ve devrimsel nitelikli yeni bir ürünün, Bubble Wrap’in (baloncuklu ambalaj) bulunmasıyla başladı. Şirket o zamandan bu yana, yaratıcı olmaktan ve teknolojiden vazgeçmiyor. Sealed Air Dünya Başkanı Jerome Peribere, “Piyasa lideri değiliz, piyasa yapıcıyız. İnovasyonu pazara biz getiriyoruz” diyor. Yenilikçilik sayesinde, kimsenin yapmak istemediği temizlik işlerinin bile farklı bir boyut kazanacağını söylüyor. “Intellibot” bunun en son örneklerinden birisi. Sealed Air, geçtiğimiz günlerde ABD merkezli özel bir şirket ve endüstriyel yer temizleme robotları geliştirmede öncü olan Intellibot LLC’nin hisselerini satın aldı. Intellibot, iş gücünü azaltıp, verimliliği artırarak temizlik ekonomisini geliştiren “dokunmadan temizlik - handsfree” robotları üzerine yoğunlaşıyor.
Sealed Air Dünya Başkanı Jerome Peribere ve Diversey Care Dünya Başkanı İlham Kadri’den, Sealed Air’in “Daha iyi işleyen bir dünya yaratmak” misyonunu ve Türkiye’ye yönelik planlarını dinledik:
Bugün Irak ve Suriye’ye kim yatırım yapar?
“Bundan üç sene önce Türkiye en hızlı büyüyen ekonomilerden biriydi. Bugün yavaşladı. Ekonominin yeniden canlanacağına inanıyoruz. Yeni yatırımlar yeni fırsatlara bağlı. Ekonomik büyüme kadar, ülkedeki siyasi istikrar da önem taşıyor. Öncelikli olarak o ülkeye given duymamız gerekiyor. Bugün Irak ve Suriye’ye kim yatırım yapar? Öte yandan, bir başka örnek vermek gerekirse; et üretiminde dünya lideri konumunda olan Brezilya’ya önemli yatırımlar yaptık. Bugün ise Brezilya’da ekonomisi büyümüyor. Ama düzeleceğine inanıyoruz. Üç yıl öncesine kadar herkes BRIC ülkelerinden bahsediyordu. Bugün ise Hindistan dışında kimse bu ekonomilerle ilgilenmiyor. Hindistan’da çift haneli büyümeye devam ediyoruz. Çin’de de büyümemiz sürüyor ama çift haneli değil. Türkiye’de de büyüme yavaşladı. Turizm sektöründe gerileme var, çünkü insanlar Türkiye’ye gelmeye endişe ediyorlar. Umarız bu süreç geçicidir. Bizim Sealed Air olarak Türkiye’ye yaptığımız en önemli yatırım insan. Gebze’deki fabrikamızda üretilen ürün ve hizmetleri bölge ülkelere ihraç ediyoruz. Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğuna inanıyoruz.”
Kimsenin yapmak istemediği işleri, robotlar yapacak
“Sektörün geleceğini belirleyecek üç trendi şöyle sıralayabiliriz; gıda atıklarını azaltmak; hijyen ve çalışma şartlarını iyileştirmek; sanayi üretiminde kayıpları azaltmak. Bugün temizlik ve hijyene yönelik temel işleri yapmak isteyen insanları bulamıyorsunuz. Bazı işleri kimse yapmak istemiyor. Önümüzdeki dönemde bu işleri robotlar yapacak ve bu robotları/makinaları kullanabilen insanlar bu işlerden sorumlu olacak.”
Genç nesil sürdürülebilirlik dilini konuşuyor
“Biz Sealed Air olarak sürdürülebilirlikten bahsetmiyoruz; sürdürülebilirliği logomuzda taşıyoruz. Sürdürülebilirlik bir maliyet değil. Bugün dünya genelinde son derece güçlü bir fiyat rekabeti yaşanıyor. Fiyat rekabetine sahip olmak demek; daha ucuz olmak anlamına gelmiyor. Ödediğiniz para ile aldığınız değer arasındaki ilişkinin dengesi ile ilgili bir konu. Örneğin temizlik ürünlerindeki kimyasalları fiyat verimli bir şekilde azaltabilir misiniz? Ve insanlar biraz daha fazla ödeyip, doğal ürün almayı tercih ederler mi? Özellikle genç nesil sürdürülebilirlik dilini konuşmaya başladı. Yükselen orta sınıfın sağlık ve daha iyi yaşam beklentileri yükseliyor; temizlik ve hijyen standartlarına yönelik beklenti artıyor. Sealed Air’in hedefi de bu beklentiye cevap vermek. Sektör ortalamasının iki katı oranında Ar&Ge yatırımı yapıyoruz ve 500’ün üzerinde bilim insanı ve mühendisi; 1000’i aşkın donanım ve uygulama uzmanı istihdam ediyoruz.”
'Kadından kadına köprü: Bıttım Sabunu projesi
Sealed Air tarafından desteklenen ve 2007 yılında hayata geçirilen “Kadından Kadına Köprü: Bıttım Sabunu Projesi” kapsamında Mardinli kadınların ürettikleri sabunlar, Sealed Air iş birimi Diversey Care güvencesi ile yeni bir marka ve ambalaj altında seçkin otel ve tesislere sunuluyor. Böylece kadınların aile bütçelerine destek olunması hedefleniyor. Sealed Air’in Türkiye’de ilk olarak Hijyen İş Birimi 1986’da kuruldu. Sealed Air 2014 yılında yaklaşık 7,8 milyar dolar ciroya ulaştı. Gelişmekte olan bölgeler, Sealed Air’in dünya çapındaki satışlarının yüzde 8,5’ini temsil ediyor. 75 ülkede 1100’ün üzerinde çalışanı bulunan şirketin 15 üretim tesisi bulunuyor. Türkiye’nin 9 bölgesinde toplam 350 çalışanı olan Sealed Air, Türkiye’de Gebze fabrikasında hijyen ürünleri üretiyor.
Yetersiz hijyen nedeniyle dünyada en çok görülen hastalıklar
Gıda zehirlenmesi: E-Coli, Salmonella vakaları, sık karşılaşılan salgınlar şirketlere milyonlara mal oluyor. Hastanelerden Kaynaklı Enfeksiyonlar: Herhangi bir zaman hastanede tedavi gören her 100 hastadan, gelişmiş ülkelerde 7’si ve gelişmekte olan ülkelerde ise 10’u en az bir sağlık hizmetiyle bağlantılı enfeksiyon kapıyor. MRSA ilaca dirençli bakteriler, ABD’de yılda 94 bin kişiyi enfekte ediyor ve artık hastanelerden topluma geçmiş durumda.