Şirketler yazılımla büyüyecek Türkiye yazılımla kalkınacak
“Bir sanayi devrimi yaşanıyor ve herkes bir şeyler icat etmek istiyor" diyen Etiya CEO’su Aslan Doğan, "Teknoloji yatırımının önünü kesmemek ve yerli şirketlerin zamanla kendilerini ispatlamalarını sağlamak gerekiyor" diyor.
Etiya CEO’su Aslan Doğan, bundan üç sene önce yaptığımız söyleşide, "Her şey hayal etmekle başlar, ama siz iyi bir şey yapıyorsanız, fark yaratıyorsanız bunu mutlaka birileri görür. Hedefimiz, 2015’te bölgede; 2023’te ise tüm dünyada tanınan bir şirket olmak" demişti.
ODTÜ mezunu üç mühendis arkadaş olan, Aslan Doğan, Ali Durmuş ve Serdar Dağdelen'in 2004 yılında kurduğu Etiya, bugün Türkiye'nin en büyük kurumsal yazılım şirketi.
Aslan Doğan, "Her şeyin temelinde yazılım var. Şirketlerin dünya çapında oyuncu olması, katma değer yaratan teknolojik yatırımlardan geçiyor" diyor ve ekliyor: "Türkiye'de bugün çok önemli bir toplumsal uzlaşma var. Türkiye kalkınacaksa, bunu hep birlikte yapacağız. Büyümeyi dışardan beklemenin bir anlamı yok. Kendi şirketlerimize, kurumlarımıza, insanlarımıza güvenmek gerekiyor. Moody's ülke notunu düşürdü. İnsanlar yatırımdan çekiniyor. Oysa böyle ortamlarda daha fazla işimize odaklanmamız, hedeflerimizi daha fazla yükseltmemiz gerekiyor."
IT sektörünün Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Aslan Doğan'a kulak verelim:
Teknoloji yatırımlarından vazgeçersek, yarından vazgeçeriz
"IT sektöründe çok büyük şirketler var. Dünya standartları üzerinde iş yapıyoruz. Özellikle finans sektörü, teknolojik altyapısı açısından Avrupa ve ABD'nin ilerisinde. IT sektörü açısından 2023 hedefl erinin ulaşılabilir olduğunu düşünüyorum. Büyük kurumların IT yatırımlarından kesinlikle vazgeçmemeleri gerekiyor, çünkü her şeyin temelinde yazılım var. Şirketlerin dünya çapında oyuncu olmaları, katma değer yaratan teknoloji yatırımlardan geçiyor. Bundan vazgeçersek, yarından vazgeçmiş oluruz."
2023’te 10 milyar dolar yazılım ihracatı hedefliyoruz
“Etiya, Türkiye'nin en büyük kurumsal yazılım şirketi. 500'ü aşkın mühendisimiz var ve ürünlerimizin tamamını Türkiye'de üretiyoruz. Ar-Ge yatırımlarımız ciromuzun yüzde 20'sinin üzerinde. Bugün, ABD, Avrupa ve Asya pazarlarında varız. 2023 yılında 10 milyar dolar yazılım ihracatı hedefimiz var. Yatırımdan kaçmamak, yarından korkmamak gerekiyor. Katma değerli üretim, yazılıma bağlı. Yabancı yatırımın gelmesi sadece ülkeye gelecek para beklentisi olmamalı. Bu yatırımı, katma değerli ürünlerin ihracatı ile de sağlayabiliriz. Çok sayıda start-up yeni işlere başlıyor, heyecanla yurtdışına açılmaya çalışıyor. Genel anlamda baktığınızda herkes çalışıyor. Bu sürecin, asla demoralize olmadan bir bütünlük içinde devam etmesi gerekiyor.
Asıl büyüme bilişimden gelecek
“Biz büyümeye yatırım yapıyoriz. 100 kişiye ulaşan Ar-Ge kadromuz var. Bu konuda asla kesintiye gitmedik. Yeni teknolojileri ülkemize getirmek, bu teknolojileri kurumlara adapte etmek konusunda sorumluluk hissediyoruz. Büyük veri yönetimi, yapay zeka teknolojilerini kullanıyoruz. Etiya Smart 2016’nın sloganı, 'Önce Yapay Zeka'. Yapay zekaya en fazla yatırım yapan şirketiz. Toplumsal motivasyonun somut adımlarla desteklenmesi gerekiyor. Kamunun bu alanda adım atması ile diğer sektörler de adım atacak. Bugün konut sektörü büyümenin önemli dinamiklerden birisi, ama asıl büyüme bilişim sektöründen gelecek. Bilişim, rekabet edebilirlik, fark yaratmak, verimlilik sağlamak açısından çok önemli.”
Yazılım sektörü en büyük yatırımcı performansına sahip
“Sektörde yerli ve yabancı oyuncular var. Sektör şu ana bütün tercihlerini yabancı şirketlerden yana kullandı. Otomotiv gibi, sadece dışardan gelen ürünler monte ediliyor. Katma değer üretilemiyor. Biz yerli yazılım üretiyoruz. Son teknolojilere yatırım yapıyoruz. Yeterli insan kaynağına sahibiz. Üretim ve kalitede çok başarılıyız. En büyük sıkıntı ise pazarlama, satış, marka ve algı oluşturma tarafında. Bu tarafta yabancılarla farkı kapatamıyoruz. Dolayısıyla, sektör içi dinamiklerin bu yönde tasarlanması; yerli üretime daha fazla güven duyulması gerekiyor. Kore modeli gibi bir şirketin desteklenmesinden bahsetmiyorum; fakat belli stratejik alanların belirlenmesi ve bu kapsamda da belli şirketlerin, özellikle de yerli şirketlerin önünün açılması gerekiyor. Çünkü işi yabancı şirketler yaptığında, biz bir sonraki dalgayı beklemek zorunda kalıyoruz. Türkiye’nin IT sektöründe ürün, lisans satması gerekiyor. Yazılım sektörününü en büyük yatırımcı performansına sahip olduğunu görmemiz gerek."
2023 hedeflerinin temel dinamiği yazılım olacak
“Şirketler kendi ülkelerinde büyür. Yatırımın önünü kesmemek ve yerli şirketlerin zamanla kendilerini ispatlamalarını sağlamak gerekiyor. 2015 yılında sektörde 80 milyar TL'lik büyüme gerçekleşti. İletişim sektörü tek başına yüzde 50’yi temsil ediyor. Donanım da büyümede önemli bir yere sahip. Yerli yazılım payını yüzde 30-40'a çıkarmak gerekiyor. O zaman türk şirketlerine güven artmış olacak. Türkiye'de ciddi bir insan kaynağı var. Şu an bir sanayi devrimi yaşanıyor ve herkes birşeyler icat etmek istiyor. Geçen sene Etiya LAB konseptini hayata geçirdik. Fikirleri olan insanlara ortam sağlıyoruz. Burada fikirlerini hayata geçirip, ürünleştirebiliyorlar. Şirketler yazılımla büyüyecek, Türkiye yazılımla kalkınacak. 2023 hedeflerinin temel dinamiği yazılım olacak.”
Mühenslerin yüzde 36'sı kadın
Etiya’nın fark yarattığı konulardan birisi de mühendislerinin yüzde 36’sının kadınlardan oluşması. Kadın çalışan oranının oldukça düşük olduğu IT sektörü için, bu rakam oldukça önemli. “Kadınlar fikirleri karşısında daha kararlı, daha net durabiliyorlar” diyen Aslan Doğan’ın genç girişimcilere tavsiyeleri ise şöyle: “Hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Bu aslında herkes için geçerli. Klasik hayallerden vazgeçmek gerekiyor. Türkiye'deki insanların hayalleri araba sahibi olmak, polis olmak, ev sahibi olmakla sınırlı. En büyük tehlike bu. Bunu değiştirmek için başarı hikayeleri yaratmak gerekiyor. Fikirleri olan insanların, bu fikirlerin satılabilir olup olmadığını görmeleri şart. Çok fazla engelle karşılaşabilirler, ama öncelikle inanmak, peşinden gitmek, pes etmemek lazım. Siz durduğunuz zaman, hayat da duruyor.”