Rüzgar büyüyor ve ucuzluyor

Küresel Rüzgar Enerji Konseyi (GWEC) Genel Sekreteri Steve Sawyer, “Biz büyüyoruz, iyiye gidiyor ve ucuzluyoruz. Rüzgar sanayii, dünyanın sadece Paris’te kabul edilen iklim hedeflerini karşılamanın ötesine geçti” değerlendirmesinde bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-005.png

Küresel Rüzgar Enerji Konseyi (GWEC) Genel Sekreteri Steve Sawyer, rüzgar sektörünün büyüdüğünü ve sektörde yatırım maliyetinin ucuzladığını belirtiyor. 15 Haziran Dünya Rüzgar Günü sebebiyle yaptığı yazılı açıklamada, rüzgardan temiz enerji üretimi ve bunun sosyo-ekonomik faydalarına dikkat çeken Sawyer, “Geçen yıl yaklaşık 110 milyar dolarlık yatırımla dünyada rekor büyüme gerçekleşti ve 1 milyon insana istihdam sağlandı” ifadesini kullanıyor. 

Sektördeki istihdam oranının da bir önceki yıla göre yüzde 5 arttığını belirten Sawyer, “Rüzgar sektörü büyüyor ve yatırım maliyeti ucuzluyor, geçen yıl yaklaşık 110 milyar dolarlık yatırımla dünyada rekor büyüme gerçekleşti ve 1 milyon insana istihdam sağlandı. Yani biz büyüyoruz, iyiye gidiyor ve ucuzluyoruz. Rüzgar sanayii, dünyanın sadece Paris’te kabul edilen iklim hedefl erini karşılamanın ötesine geçti” değerlendirmesinde bulunuyor. 

Şirketler güçlerini rüzgardan alıyor 

Sawyer, ayrıca küresel şirketlerin güçlerini rüzgardan aldığına işaret ederek “Facebook, Microsoft, Google, Lego, AT&T, DuPont, General Motors, HP, Sprint ve Walmart gibi dünyanın en büyük ve en karlı şirketleri için temiz enerji elde etmek standart bir uygulama ve rüzgar sektörünün gelişmesi için heyecan kaynağı haline geldi” diyor. 

Rüzgarın geçen yıl yeni enerji üretiminin en büyük kaynağı olduğunu belirten Sawyer, bu sayede temiz kaynaklı enerji çeşitlerinin, sağladığı çevresel, sosyal ve ekonomik bir dizi yararla gelecekteki enerji seçenekleri hakkında siyasi karar verme mekanizmalarını etkileyeceğini kaydediyor. 

IRENA: Hem güneş hem de rüzgar maliyetleri düşmeye devam edecek 

Bu arada Uluslararası Yenilenebilir Ajansı (IRENA)’nın yeni yayınladığı rapora göre, güneş ve rüzgardan üretilen enerjinin maliyeti 2025 yılına kadar yüzde 26 ile yüzde 59 arasında düşüş gösterecek. 

Değişimin Gücü: Güneş ve Rüzgar Maliyet Düşüş Potansiyeli” adlı rapor doğru düzenlemeler ve politikalar uygulanmaya devam ettikçe, güneş ve rüzgar teknolojilerinin maliyetlerinin 2025 yılı ve sonrasında da düşmeye devam edeceğini ortaya koyuyor. Yapılan analize göre, solar fotovoltatikten elektrik üretiminde maliyetler 2025 yılına kadar yüzde 59, açık deniz rüzgarda yüzde 35, karasal rüzgarda ise 2015 yılına kıyasla yüzde 26 düşebilir. 2025 yılında, solar PV ve karasal rüzgardan elektrik üretiminin kilovat saat başı maliyeti ise ortalama 5 veya 6 USD cent olacak. 

IRENA Direktörü Adnan Z. Amin, “Son yıllarda güneş ve rüzgarda ciddi maliyet düşüşleri ile karşılaştık, bu rapor da maliyetlerin daha da düşmeye devam edeceğini ortaya koyuyor. Güneş ve rüzgarın halihazırda, bir çok coğrafyada, en ucuz elektrik üretim yöntemi olduğunu da göz önünde bulundurursak, bu düşüşün devam edecek olması, küreseldeki yenilebilir enerji yatırımlarının artacak ve iş dünyasının fosil yakıtlardan yenilenebilire dönüşümünü hızlandıracak ve güçlendirecek”diyor. 

2009 yılına göre, solar PV fiyatları yüzde 80, rüzgar türbini fiyatları ise yüzde 30 ile 40 arasında düştü. Analize göre, ekonomik büyüklükler ve teknolojik gelişmeler sayesinde, kurulu güç iki katına çıktığında solar PV’den elektrik üretimi yüzde 20 düşerken, rüzgar santrallerinin maliyetleri ise yüzde 12 düşüyor. Kurulum yapıldıkça maliyetlerin düşüyor olması, ülkelerin yenilebilir enerjiye yönelmesinin ve karar vericilerin ilgili politikaları uygulamaya başlamasının önemini gösteriyor. Adnan Z. Amin “Geçmişte, fosil yakıtlardan yenilebilir geçişe dair karşılaşılan en önemli engellerin başında maliyetlerin olduğuna dair bir çok yorum ile karşılaşıldı. Ama bu söylem artık değişti. Enerjide dönüşümü devam etmek için, fiyatların daha da düşmesini sağlayacak ve ekonomik faydayı maksimize edecek olan politika ve uygulamaları hayata geçirmeliyi” diyor.