Mikroplastikle mücadelede kahraman ‘un kurtları’

Un kurtları üzerinde araştırma yapan zoologlar 30 günlük deney gerçekleştirdi. Deney sonucunda un kurtlarının mevcut mikroplastiklerin yarısını, bir böceğin ise yaklaşık 150 parçacık yediğini gözlemledi. Çalışma sonucunun mikroplastik mücadelesinde önemli fayda sağlayacağı düşünülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başak Nur GÖKÇAM

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine gö­re dünyada plastik atık tü­ketimi son 20 yılda iki kat arttı. 2019 yılında yılda 353 milyon tona ulaşan tüketi­min, gerekli önlemler alın­maması halinde 2060 yılı­na gelindiği 3 kat artması bekleniyor. Giderek artan plastik tüketimi beraberin­de mikroplastik maruziye­tini de getirdi.

Yapılan in­celemelere göre balıkların yüzde 44.3’ünde mikrop­lastik var. Yani her iki balık­tan birinde mikroplastiğe rastlanıyor. Bu durum in­san kanında da mikroplas­tiğe rastlanmasına neden oluyor. Hollandalı bilim in­sanları tarafından yapılan araştırmaya göre de 22 ki­şiden 17’sinin kanında mik­roplastik bulunuyor.

Dünyanın her yerinde mevcut plastik tüketimi­nin yol açtığı mikroplastik miktarının azaltılması için çeşitli çalışmalar sürdürü­lüyor. Yapılan yeni bir ça­lışma ise mikroplastikle mücadelede plastik yiyen böceklere yönelik gerçek­leşti.

Biology Letters der­gisinde yayınlanan araştır­maya göre un kurtlarının mikroplastikle mücadele­de faydalı olabileceği sap­tandı. UBC zoologlarından Dr. Michelle Tseng ve Shim Gicole’nin 30 günlük dene­yi sonucunda, un kurtları­nın mevcut mikroplastikle­rin yarısını, bir böceğin ise yaklaşık 150 parçacık yedi­ğini gözlemledi. Mikroplas­tik yemenin böceklere za­rar vermediği görülürken, böceklerin miligram atık başına yaklaşık dört ila altı parçacığı geri attığını, geri kalanını ise emerek kilo al­dıkları tespit edildi.

Doğanın ayrıştırıcı görevini üstleniyorlar

Doğanın leşçileri ve ay­rıştırıcıları olarak da bili­nen un kurtları; yiyecek ve su olmadan sekiz aya ka­dar hayatta kalabilmele­riyle biliniyorlar. Bu neden­le de yiyecek kıt olduğunda kendi türlerini yiyerek ha­yatta kalıyorlar. Un kurtla­rının hayatta kalma müca­deleleri üzerinden hareket­le yola çıkan bilim insanları, 30 gün boyunca bu böcek­ler üzerinde deney gerçek­leştirmeye karar verdi. Ve 1 ayın sonunda bu böcekle­rin plastik yiyerek de hayat­ta kaldığını buldu. Bir böce­ğin 150 mikroplastik par­çası yediğini gözlemleyen bilim insanları, miligram atık başına yaklaşık dört ila altı parçacığı dışarı attıkla­rını, geri kalan mikroplas­tiği ise emdiklerini saptadı.

Çalışmaya ilişkin açıkla­mada bulunan UBC Zoolo­gu Dr. Michelle Tseng, “Bir sonraki adımın böceklerin sindirim mekanizmaların­dan mikroplastikleri nasıl parçalayacaklarını öğren­mek ve bu öğrendiklerimi­zi plastik kirliliğini ele almak için ölçeklendirmek olaca­ğını söylüyorlar. Belki de bö­cekleri dost olarak görmeye başlayabiliriz. Her gün mil­yonlarca böceği genel pes­tisitlerden öldürüyoruz. Bu plastikleri ve diğer kimya­salları parçalamak için öğ­renebileceğimiz böceklerin ta kendisi” diye konuştu.

Okyanusların tabanında 14 milyon ton mikroplastik var

Hem doğadaki canlılara zarar veren hem de insan vücudundaki genetiğin bozulmasına neden olan mikroplastik atıklar, artan plastik tüketimi nedeniyle gün geçtikte artmaya devam ediyor. European Environment Agency verilerine göre okyanusların tabanında 14 milyon tondan fazla mikroplastik yer alıyor. Greenpeace verilerine göre ise balıkların yüzde 44.3’ünde mikroplastiğe rastlanıyor. Balık başına düşen mikroplastik adetlerine bakıldığında ise kefalde 2.5, barbunda 1.1, mırmırda 0.6, istavritte ise 0.4 oranında mikroplastik mevcut