Kum Köpek Balıkları için koruma projeleri başladı
Mersin Körfezi’nde, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kum köpek balıkları görüntülendi. Bu keşif, bölgedeki kum köpek balıklarının korunması ve aynı zamanda ekoturizme kazandırılması amacıyla başlatılan projelere zemin hazırladı.
Meryem KARADAĞ
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim görevlileri tarafından, kum köpek balıklarının üreme alanı olarak Mersin Körfezi’ni tespit etti.
MEÜ Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Mersin Körfezi’nin kum köpek balıkları için kritik bir üreme alanı olduğunu belirtti. Ayas, “Kum köpek balıkları burada yavruluyor, yavrular burada büyüyor. Belli bir boya geldiklerinde ise göç ederek farklı denizlere geçiyorlar,” dedi.
Bu bölgenin dünya çapında önemli bir üreme merkezi olup olmadığının araştırılması için TÜBİTAK tarafından bir proje başlatıldığını söyledi. Proje, kum köpek balıklarının hangi bölgelerde doğum yaptığını, hangi alanlarda toplandıklarını ve yavrulama süreçlerini detaylı bir şekilde inceleyecek.
“Aşırı avcılık tehdidi altındalar”
Mersin Körfezi’ndeki kum köpek balıklarının Akdeniz ekosistemindeki kritik rollerine dikkat çeken Prof. Dr. Ayas, bu türün korunmasının önemine değindi. Ayas, “Kum köpek balıkları, ekosistemde önemli regülasyon görevi gören türlerdir. Ancak aşırı avcılık nedeniyle ciddi bir tehdit altındalar. Özellikle Mersin’in doğu kesiminde parakete ve uzatma ağlarında bu türlere rastlanıyor” dedi.
Başlatılan projeyle birlikte, Mersin Körfezi’nin kum köpek balıkları için güvenli bir alan haline getirilmesi amaçlanıyor.