'Kaynakları daha az tüketerek değer yaratıyoruz'
Kordsa Global CEO’su Cenk Alper, Londra’da Financial Times tarafından düzenlenen “Future of Manufacturing Summit” (Üretimin Geleceği) zirvesine konuşmacı olarak katıldı.
Didem ERYAR ÜNLÜ
Dünyanın en saygın ekonomi gazetelerinden Financial Times tarafından düzenlenen “Future of Manufacturing Summit” (Üretimin Geleceği) Zirvesi’nde “Remaking Manufacturing – Circular Economy Opportunities” konulu seansta konuşmacı olan Kordsa Global CEO’su Cenk Alper, stratejilerinin, sürdürülebilir ve karlı büyümenin üzerine kurulu olduğuna değindi.
Üretirken daha az tüketme, sıfır atık hedefi ile çalışma ve müşteri için döngüsel ekonomiye hizmet edecek değer yaratan ürünler sunma amacı ile çalıştıklarını belirten Alper, “Döngüsel ekonomi bugün biz sanayicilerin üretim süreçlerini belirliyor. Hepimiz doğal kaynakları daha verimli kullanmanın yollarını araştırıyoruz. Kordsa’da üretim süreçlerimizin daha verimli olmasının ana prensibi sürdürülebilirlik yaklaşımımız. Daha az su tüketimi, enerji koruma gibi programlar, sürdürülebilirlik prensibini destekleyerek dünyayı korumamıza olanak sağlıyor” dedi. Cenk Alper’in yorumları şöyle:
Naylonda sıfır telef ile çalışıyoruz
“Döngüsel ekonominin kazandırdığı bakış ile sınırlı doğal kaynakları daha az tüketmek için üretim süreçlerimize sürdürülebilirlik programları entegre ettik. Üretirken sıfır atık, enerji koruma ve su tüketimi prensipleri ile çalışıyoruz. Atık su arıtımı tesisimiz sayesinde üretim esnasında oluşan atık suyun en az yüzde 25’ini geri kazanıp yeniden kullanıyoruz. Bugün dünyada lideri olduğumuz naylon 6.6 üretiminde, sıfır telef ile çalışıyoruz. Üretimde oluşan tüm telefler, yan sektörlerde değerlendiriliyor. Öte yandan enerji tasarrufu programımız ile hedefimiz ortalama yüzde 10-15 enerji tüketimi yapmak. Güzel haber ise 2014 senesinde başladığımız ve ödül alan enerji koruma programımız sayesinde bugün üretim sürecimizde hem daha az enerji kullanıyoruz hem de karbon salınım oranımızı düşürmeyi başardık. Bu gelişmeler teşvik edici.”
Lastikleri hafifleten inovasyonlar yapıyoruz
“Üretim süreçlerimizdeki bu hassasiyetin yanı sıra ürettiğimiz ürünlerimizle de sektörün döngüsel ekonomi içinde kalmasına katkı sağlıyoruz. Lideri olduğumuz lastik güçlendirme pazarının ana konusu daha hafif lastikler ve hafifleyen lastikler sayesinde yakıt tasarrufu yapılması. Biz de lastikleri hafifletecek inovasyonlar yapıyoruz ve yakıt tasarrufuna katkı sağlıyoruz. Sadece lastiği hafifletmiyoruz, kullanılan teknolojiyi de yeşil yaptık. Lastik güçlendirme ürünlerimizin kauçuğa yapışma süreçlerinde, yapışma için kullanılan Formaldehit’i kimyasal banyolarımızdan çıkararak yeni bir kimyasal banyo elde ettik. Bu yeni ve yeşil banyo ile işçi sağlığı ve iş güvenliği için önemli bir adım atıldı. Lastik sektörünü dönüştürmesini beklediğimiz bu yenilikçi teknolojinin tüm dünyada yayılması için çalışıyoruz.”
Hedef Türkiye’yi teknoloji üssü olarak konumlandırmak
“2015 senesinde, lastik güçlendirme teknolojilerindeki tecrübemizi, döngüsel ekonomiye hizmet edecek kompozit teknolojilerine aktardık. Artık kompozit teknolojilerimiz ile araçların parçalarını hafifletiyoruz. Bu sayede hafif uçaklar ve hafif araçlarla yakıt tasarrufu sağlanmasına katkıda bulunacağız. Kompozit güçlendirme teknolojilerinde, döngüsel ekonomi yaklaşımımızın en heyecan verici çıktısı Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi. Türkiye’de ilk defa sanayi ve üniversitenin bir arada yer aldığı bu merkez, Ar-Ge’den başlayarak üretim sürecine kadar, bütün döngüyü içinde barındıran önemli bir ekosistem. Yeni ürünün Ar-Ge çalışmaları ile başlayacak bu döngü, ürünün ilk prototipinin üretilmesi ve ticarileşmesi süreçleri ile devam edecek. Akademisyenler ve üretim mühendisleri aynı mekanda ortak akıl olacak. Bu ekosistemde yaratılan değer ile Türkiye’yi tüm dünyanın teknoloji üssü olarak konumlandırma gayretindeyiz.”