İsveç'in 'yeşil' projesine AB'den 3 milyar Euro'luk destek

Avrupa Birliği (AB), İsveç'in karbondioksit yakalama ve depolama yatırımlarına 3 milyar Euro kamu desteği sağlama planını onayladı. AB yetkilileri verdikleri onay sonrasında, söz konusu projenin AB'nin ve İsveç'in Yeşil Mutabakat kapsamındaki stratejik iklim hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunacağı kaydetti.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB Komisyonu, İsveç'in biyokütle yanması veya işlenmesi sırasında açığa çıkan karbondioksitin azaltılmasını amaçlayan karbon yakalama ve depolamayı desteklemeye yönelik 3 milyar Euro'luk planının Birlik kurallarıyla uyumlu bulunduğunu açıkladı.

Karbon tonu başına hibe verilecek

Plan kapsamında İsveç'te 2028 sonuna kadar biyojenik karbon emisyonlarını ortadan kaldıran projelerin destekleneceği anımsatılan açıklamada, firmaların uzun sözleşmelerle kalıcı biçimde depoladıkları karbonun tonu başına hibe alacağı ifade edildi.

Açıklamada, kamu desteği olmaması halinde bu alandaki projelere yatırım yapılmayacağı ve programın teşvik etkisi bulunduğu belirtilerek, yardımın makul olduğu aktarıldı.

AB üyesi ülkelerin kamu desteklemelerini ne şekilde sağlayacaklarını belirleme yetkisi AB Komisyonunun görev alanına giriyor. Üye ülkeler, kamu desteklemelerini sadece rekabete zarar vermeyecek şekilde ve kamu yararına uygun durumlarda kullanabiliyor.