Henkel çocukları bilimle buluşturuyor
Türk Henkel Kurumsal İletişim Müdürü Hande Ardane, “Projede yola çıkış sorumuz; ‘Çocuklar bilimle ilgilenmeye nasıl teşvik edilir?’ oldu. Tabii ki erken yaşta başlayarak''
Didem Eryar ÜNLÜ
Henkel, Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin işbirliği ve uzmanlarla birlikte Türkiye’de okul ziyaretleri yaparak çocuklara bilimi sevdirecek laboratuvar uygulamaları gerçekleştiriyor.
Proje kapsamında 2015 yılında 67 bilim atölyesi ile bin 500 öğrenciye ulaşıldı. Çocuklar, okullardaki bilim atölyelerinde yapıştırma, yıkama, temizleme, kozmetik ve sürdürülebilirlik dahil olmak üzere çeşitli konularda ilk bilimsel deneylerine katıldı.
“Projede yola çıkış sorumuz; ‘Çocuklar bilimle ilgilenmeye nasıl teşvik edilir?’ oldu. Tabii ki erken yaşta başlayarak! Biz de bu proje ile çocukların içindeki keşfetme duygusunu ve keşfetme potansiyelini ateşlemeyi hedefl edik” diyen Türk Henkel Kurumsal İletişim Müdürü Hande Ardane’nin görüşlerine kulak verelim:
Almanya ve Rusya’dan sonra üçüncü ülke Türkiye
"Henkel, 139 yıllık tarihi boyunca sürekli gelişim sağlamak, marka ve teknolojilerini daha da mükemmelleştirmek, yenilikçi ürünlerle tüketicilere hep daha iyisini sunmak için çalıştı. İnovasyonlara bu kadar önem veren bir firma olarak, çocukların da erken yaşlarda bilime ilgi duymasını sağlamak için Keşif Dünyası adlı eğitim girişimini hayata geçirdik. Keşif Dünyası, ilk olarak Almanya’da Henkel çalışanlarının çocuklarına sunularak hayata geçirildi. Almanya ve Rusya’nın ardından bu projeyi hayata geçiren üçüncü ülke Türkiye oldu. Keşif Dünyası’nın eğitim konsepti ve programı, Henkel uzmanlarının desteği ile birlikte Ruhr Üniversitesi Bochum’da Kimya Eğitim Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Katrin Sommer önderliğinde geliştirildi. "
Doğayı korumayı teşvik ediyoruz "Programın, çocuklara bilimi sevdirmenin yanında bir katkısı daha var. Doğayı korumaya teşvik etmek üzere içinde sürdürülebilirlik ile ilgili bir modül de yer alıyor. Böylece çocuklar sürdürülebilirlik kavramıyla, daha az tüketerek israftan kaçınmak, kullandıkları eşyaları tekrar kullanmak ve geri dönüştürmek gibi bilgilerle tanışıyorlar. Çocukların bilimle nasıl tanıştığının yanıtı ise aslında eğitim metodolojisinde yatıyor. Çünkü atölye çalışmalarında, çocuklara bir şey anlatmak yerine uygulamalı bilim atölyeleri ile onların deneyerek keşfetmeleri sağlanıyor. Bilim ve keşfetmek merak ve soru sormakla başlıyor. Çocuklar küçük yaşlarda hayatı algılamaya çalışırken büyük bir merak içinde pek çok soru soruyorlar ve ne oluyorsa sonradan soru sormayı unutuyorlar. Soru sormak, sonrasında sorularına cevap aramaya çalışmak, bazen doğru, bazen yanlış yapabilmek bilim için önemli. İşte bu nedenle öğretmen “Neden?” sorusunu derslerde sıkça kullanıyor. Merak, soru sorma cesaretine sahip olmak ve öğrenirken eğlenmek Keşif Dünyası’nın temelini oluşturuyor. Çocuklar keşifl erini limon, sirke, patates gibi tamamen doğal malzemeler üzerinde yapıyorlar. Keşif Dünyası girişiminde Yaratıcı Çocuklar Derneği ile iş birliği yapıyoruz. Bilim atölyeleri Yaratıcı Çocuklar Derneği bünyesinde bulunan profesyonel eğitimciler ve uzmanlar tarafından veriliyor. Deneyler 8-10 yaş grubundaki çocuklara yönelik. İlk eğitim yarı yılında 67 bilim atölyesi ile bin 500 öğrenciye ulaşıldı. Atölyelerin sonunda yaptığımız ölçümler, katılan öğrencilerin çok büyük bir kısmının atölyelere tekrar katılmayı istediğini gösteriyor. Öğretmenlerden de çok pozitif geri bildirimler alıyoruz. Sene sonundaki hedefimiz 3 bin öğrencinin bilim atölyelerinden yararlanması ve çocukların keyifl i bir deneyim yaşayarak bilime ilgi duyması.”
Sürdürülebilir gelişimin resmi eğitimdeki payı yüzde 10
"Sürdürülebilir gelişim; uygulamalar gerçekleştirip öğrenerek, geri bildirimler, karşılıklı fikir alışverişi ve resmi eğitim ile sağlanıyor. Araştırmalar bu süreçte resmi eğitimin payının sadece yüzde 10 olduğunu gösteriyor. Deneyimleyerek ve yaparak öğrenmenin payı ise yaklaşık yüzde 70’lere varıyor. Bu nedenle aynı Keşif Dünyası’nda olduğu gibi özel sektörde de deneyimle, iş başında yaparak öğrenmenin rolü büyük. Bilgi hızla eskirken, hayat boyu öğrenmek kişisel ve mesleki başarı açısından oldukça önemli. Özel sektörün de gerek kişisel gerek mesleki olarak hayat boyu öğrenmeyi destekleyici aksiyonlar yapması gerekiyor. Biz bu proje ile çocukların içindeki keşfetme duygusunu ve keşfetme potansiyelini ateşlemeyi hedefledik."
Çocuklar sürdürülebilirlik kavramı ile tanışıyor
“Keşif Dünyası’nda çocuklar sürdürülebilirlik kavramı ile de tanıştıkları için kesinlikle çevreye karşı bir farkındalık yaratılıyor. Sürdürülebilirlikle ilgili “israftan kaçınmak”, “yeniden dönüştürmek” ve “tekrar kullanmak” gibi sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları ile tanışıyorlar. Sonra sürdürülebilirliğin sadece çevreyi korumak olmadığını, sağlığımızı korumanın da bunun bir parçası olduğunu, eğlenceli deneylerle bire bir deneyimleyerek öğreniyorlar. Gözlem yapıyor, tahmin yürütüyor, gözlemlerini bir kaşif gibi kaydediyorlar ve en sonunda bir sonuca varıyorlar. Sorularına yanıt bulmak için farklı yollar deniyorlar. Bu da gözlem yapma, ölçme, önceden tahmin etme, verileri yorumlama, bu verilerden bir sonuç çıkarma ve bir karara varma gibi becerilerine katkıda bulunuyor. “