Hava ve enerjide yüzde 60 tasarrufla yılda 714 ton emisyon azaltacak
Çimento, hazır beton, lojistik ve enerji sektörlerinde faaliyet göstermekte olan Batı Anadolu Grubu, kendine düşen sorumluluk bilinciyle ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. Alana özel komite kuran grup, önceliklerini sıralayan grup, 2024 yılında hava ve enerjide yüzde 60 tasarruf sağlayarak, yılda 714,70 ton emisyonu azaltacak.
Başak Nur GÖKÇAM
Küresel ısınmanın etkileri geçtiğimiz her gün kendini daha fazla hissettiriyor. Isınmanın bir nebze olsun yavaşlaması için gezegene salınan karbon emisyonununda büyük pay sahibi olan sektörlere ve bu sektörlerin paydaşlarına büyük iş düşüyor. Eldeki veriler ışığında dünyada çimento üretimi tüm endüstriyel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 7 ila 8’inden, losijtik sektörü ise küresel emisyonun yüzde 24’ünden sorumlu. 2022 yılı TÜİK verilerine göre ise sadece Türkiye’deki enerji sektörü emisyonun yüzde 71.8’inden sorumlu oluşuyla biliniyor. Tüm bu veriler özellikle bu sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere önemli sorumluluklar yüklüyor.
Çimento, hazır beton, lojistik ve enerji sektörlerinde faaliyet göstermekte olan Batı Anadolu Grubu, kendine düşen sorumluluk bilinciyle ilk sürdürülebilirlik raporunu ‘Ortak mirasımız, merkezinde insan olan sürdürülebilir dönüşüm’ başlığıyla yayımladığını duyurdu. Raporda sürdürülebilirlik hedeflerini, çalışmalarını ve kültürünü özetleyen grup, yurt içi pazarların yanı sıra 4 kıtada 30’u aşkın ülkedeki çalışmalarını hayata geçiren şirketlerinin çevresel, sosyal ve yönetişim faaliyetlerinin çıktılarına yer verdi.
Raporda 2024 hedeflerini sıralayan grup, Batısöke fabrikasında 1’inci hat klinker toplama galerisinde tozsuzlaştırma amacı ile ilave filtre montajı planladığını duyurdu. Buna göre grup, 2’nci hat ortak torbalı filtrede filtre torbalarını temizlemek için kullanılan diyaframlı patlaç valflerin yerine temizleme etkisini artıracak, enerji ve basınç tasarrufu sağlayacak yeni tip patlaç valfler kullanacak. Bu sayede hava ve enerjide yüzde 60 tasarruf sağlanması planlanıyor. Bu tasarrufun karbon karşılığı yılda 714,70 ton karbondioksit olacak.
İlk etapta tüm grup şirketlerini kapsayan ve bugün pek çok şirket ve grupta yer almayan Sürdürülebilirlik Komitesi’nin şematik bir şekilde gösterildiği raporda, komitenin sürdürülebilirlik bağlamındaki strateji ve çalışmalarına komite çatısı altında değinildi.
Öncelikler belirlendi
Raporda dikkat çeken bir diğer unsur ‘Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Öncelikleri’ başlığı oldu. Yeşil dönüşüm, Ar- Ge ve inovasyon, iklim değişikliği ile mücadele, iş sağlığı ve güvenliği gibi sürdürülebilirliğin alt kollarındaki alanlardaki çalışmalarına raporda yer veren Batı Anadolu Grubu, seçili paydaş grupları ile sürdürülebilirlik alanındaki stratejilerinin belirlenmesinde temeli oluşturacak bir anket çalışması düzenlediğini anlattı. Rapora göre yapılan ankette önceliklendirme matrisi belirlenerek, ‘öncelikli’, ‘yüksek öncelikli’ ve ‘çok yüksek öncelikli’ konular belirlendi.
Söz konusu önceliklendirmelerde ‘çok yüksek öncelikli’ konularda; iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı, enerji yönetimi ve verimliliği, atık yönetimi, sürdürülebilir ürünler, bilgi güvenliği ve hava emisyonlarına yer verildiği görülürken, yüksek öncelikli konular ise şu şekilde sıralandı: Kurumsal yönetim, insan hakları ve adil çalışma koşulları, iklim değişikliğine uyum ve sera gazı emisyonlarının azaltılması, iş etiği, su yönetimi, çalışan gelişimi ve çalışan memnuniyetinin artırılması, dijitalleşme, sürdürülebilir büyüme ve gelir yaratma, kurumsal risk yönetimi, ulusal ve uluslararası çevre mevzuatlarına uyum ve eşitlik, kapsayıcılık ve çeşitlilik. Son olarak öncelikli olarak ifade edilen konular ise biyoçeşitlilik ve toplumsal sosyal sorumluluk projelerine yatırım idi.
Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından belirlenen yukarıdaki önceliklendirme matrisi ile Batı Anadolu Grubu aslında 2022-2023 yılları ve sonrası için sürdürülebilirlik kapsamında bütçe belirlemelerinin sinyalini de vermiş oldu.
Raporda, 2024 yılı sürdürülebilirlik hedeflerine ilişkin de bilgi veren grup, Batıçim Whr Tesisi Soğutma Kulesi Fan Kanat Tasarım Değişikliği yapılması planlandığını, motor gücünden yüzde 20 tasarruf sağlanarak bu değerin yılda 270 bin 600 kWh elektrik enerjisi tasarrufuna denk geldiğini not düştü. Bu sayede azaltım sağlanacak olan karbon miktarının ise yılda 130 ton karbondioksit olduğu hesaplandı.
“Sürdürülebilir gelecek inşasını üstleniyoruz"
Söz konusu rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Batı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş, “Çevresel ve toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirmek ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme rolünü üstleniyoruz. Paydaşlarımızın memnuniyeti ve bölgemizde sürdürülebilir kalkınmaya değer katma azmiyle yenilikçilik ve sürdürülebilirlikle öne çıkan lider bir sanayi topluluğu olmayı istiyoruz” dedi.
Açıklamasında grubun sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için stratejik adımlar attığına da vurgu yapan Candaş, “İş operasyonlarımızı yeniden değerlendiriyor, enerji verimliliği ve atık yönetimi gibi alanlarda geliştirmeler yapıyor, tedarik zincirimizi sürdürülebilir malzemeler ve tedarikçilerle güçlendirme çabalarına odaklanıyoruz” diye konuştu.
65 bin tonu aşkın emisyon azaltımı sağlandı
Birincisi yayımlanan sürdürülebilirlik raporunda Batıçim ve Batısöke işletmelerinin emisyon azaltımlarına da yer veren Batı Anadolu Grubu, çimento fabrikaları ile son 3 yılda 67 bin 753 ton atığı ek yakıt olarak kullanarak 65 bin 554 yon karbondioksit emisyon azaltımı sağladığını belirtti.
39 bin 318 ağacın kazanımına eş tasarruf
Öte yandan Batıçim fabrikasında yapılan projeler ve iyileştirmeler ile kullanılan toz kömür miktarında son 3 yılda 10 bin 541 ton tasarrufu sağladığını, böylece 39 bin 318 adet ağacın da doğaya geri kazandırılmasına eşdeğer miktarda karbon ayak izi azaltımı sağladığını belirtti.