Gemiler köpekbalıkları ile çarpışacak

Artan su sıcaklığı balina köpekbalıklarının yolunu değiştirecek. Yapılan analizlere göre yüz yılın sonuna kadar balina köpekbalıkları ile gemilerin çarpışması 15 bin kat artacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başak Nur GÖKÇAM

 Küresel ısınmanın etki­siyle yaşanan rekor sı­caklıklar, okyanus eko­sisteminin değişmesine ne­den oluyor. Yapılan ölçümlere göre deniz suyu sıcaklıkları 14 Mart 2023 tarihinden bugü­ne her gün o günün rekorunu kırdı. Artık hareket edebilen tüm canlılar daha serin alan­lara göç ediyor.

Southampton Üniversitesi ve Deniz Biyolo­ji Derneği (MBA) tarafından yapılan yeni araştırmaya göre artan okyanus sıcaklıklarının neden olduğu göç dalgasının etkisiyle, balina köpekbalık­larının yeni yaşam alanları­na sürüklenmesi ile köpekba­lıklarının büyük gemilerin bir arada bulunma oranının yüz­yılın sonuna doğru günümü­ze kıyasla 15 bin kat daha fazla olması öngörüldü. Uzmanlar, bu durumun gemi-köpekbalı­ğı çarpışmalarını artırabilece­ğini ve balina köpekbalığının neslini tehdit edeceği konusun­da uyarıda bulundu.

Üç farklı senaryo belirlendi

Nature Climate Change der­gisinde yayımlanan çalışma kapsamında, balina köpekba­lığı uydu izleme verilerini kü­resel iklim modelleriyle bir­leştirerek balina köpekbalık­larının üç farklı gelecekteki iklim senaryosundaki dağılı­mı tahmin edildi.

Modeller, yüksek emisyon­lar altında bazı ulusal sularda 2100 yılına kadar yüzde 50’nin üzerinde çekirdek habitat kaybı olacağını ve en büyük potansiyel kayıpların Asya’da yaşanacağını öngördü. Küre­sel ısınmanın 2°C'den fazla ol­maması hedefi doğrultusun­da ise bazı bölgelerde özellikle Avrupa başta olmak üzere çe­kirdek habitatta bir kazanım olacağı görüldü.

Isınma yavaşlarsa risk azalacak

Southampton Üniversite­si’nde kıdemli araştırma görev­lisi ve MBA yapan ortak yazar Profesör David Sims, “Isınmayı yavaşlatabilir ve iklim değişik­liğini hafifletebilirsek, öngör­düğümüz değişimlerin daha az olması muhtemeldir. Bu, iklim değişikliğinin karmaşık etkile­rinin eylemlerimizle hafifleti­lebileceğini gösteriyor” dedi.

Çalışmanın sonucunda bazı yeni uygun yaşam alanlarının yoğun nakliye rotalarıyla örtüş­tüğünü bulan ekip, Kuzey Pa­sifik Okyanusu’nun ABD kıs­mında, Doğu Çin Denizleri’nin Japon kısmında ve Kuzey At­lantik Okyanusu’nun Sierra Le­one kısmında ve küresel olarak birçok yerde aynı olduğunu be­lirtti. Buna göre Meksika Kör­fezi’nin Meksika kısmı gibi bazı bölgelerde, ana yaşam alanları­nın Körfez’in merkezindeki yo­ğun nakliye rotalarından uzak­laşarak daha kıyı sularına doğ­ru kaymasıyla, birlikte görülme sıklığında azalmalar görüldü.

Yüzde 1200 genişleme olacak

 Nakliye mevcut seviyeler­de kalsa bile, gelecekteki tüm iklim senaryolarında genel olarak gemi birlikte­liği artacağına vurgu ya­pan Profesör Sims, 2050 yılına kadar öngörülen yüzde bin 200’e varan ge­nişleme olacağını ekledi.

İnsanların ve çevrenin etkileşimli baskıları yoluyla iklim değişikliğinin hareketli deniz türlerini dolaylı olarak etkileme potansiyeline sahip olduğunu gösterdiklerini belirten Womersley, “Bu, nesli tükenmekte olan tür­lerin yönetimi etrafındaki tartışmalara iklim değişik­liğini dahil etmenin önemi­ni vurguluyor” dedi.