G20’ye çağrı: Fosil yakıt teşviklerini 2020’ye kadar kaldırın
1.2 trilyon dolar varlığı yöneten çok uluslu sigorta şirketleri, G20 ülkelerine, 2020 yılına kadar fosil yakıt teşviklerinin kaldırılması yönünde karar almaları için çağrıda bulundu.
Dünyanın en büyük sigorta şirketleri arasında olan Aviva, Aegon NV ve MS Amlin, Sigorta Uzmanları Enstitüsü ve Open Energi ile birlikte ortak bir bildiri yayınladı. Bildiri, hükümetleri, kömür, gaz ve petrol desteklemenin riskleri konusunda uyarıyor.
Bildiriyi imzalayan Aviva, Aegon NV ve MS Amlin dünyanın en büyük sigorta şirketleri arasında bulunuyor. Toplam varlıkları 1.2 trilyon dolara ulaşıyor.
Overseas Development Institute (ODI) ve Oil Change International’nın (OCI) yaptığı araştırmaya göre, G20 ülkeleri her yıl, 444 milyar dolar fosil yakıt teşviklerine harcıyor.
G20 ülkeleri 2009 yılında fosil yakıtları terketmeye yönelik karar almış olmasına rağmen, fosil yakıtlara yönelik teşviklerin sonlandırılması için henüz bir tarih üzerinde uzlaşılmadı.
Dünyanın en büyük sigorta şirketleri, yayınladıkları ortak bildiri ile G20 liderlerini geçmiş yıllarda sadece sözde kalan kalan fosil yakıtları terk etme kararını bir takvime bağlamaya davet ediyorlar. Bildiride, fosil yakıt teşviklerinin ülke ekonomilerine zarar verdiği ifade ediliyor.
Karbon destekleyici politikalardan vazgeçin
Aviva CEO’su Mark Wilson “İş hayatında karlılık bir zorunluluk. Ancak, eğer sürdürüdülebilir ve daha uzun vadeli sosyal değerler yaratabilirsek, iş hayatına devam edebiliriz. İklim değişikliği, hem iş hayatı hem de toplum için risklerin en büyüğünü oluşturuyor. Bu riskler, enerji pazarına zarar veren fosil yakıt teşvikleri ile daha da büyümekte. Fosil yakıt teşvikleri sürdürüdülebilir değil. Bu yüzden, ülkeleri karbon destekleyici politikaları terk etmeye çağırıyoruz. Fosil yakıtlara teşvik vermek yerine, enerji teşvikleri, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde de belirtiliği gibi, sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan daha sürdürülebilir bir gelecek için kullanılmalı” yorumlarını yapıyor.
Finans sektörü durumun farkında
ODI bünyesinde teşvikler üzerine çalışmalar yürüten araştırmacı Shelagh Whitney ise “Bu teşvikler iklim değişikliğini hızlandırıyor. Eğer, Paris İklim Zirvesi’nde ortaya konulan 2 C hedefini tutturmak isyorsak, ülkeler hızlı bir biçimde ekonomilerini karbonsuzlaştırma programı başlatmalılar. G20 ülkeleri enerji bakanlarının Paris İklim Anlaşması olmamış gibi davranıyor olması büyük hayal kırıklığı yaratıyor. Finans sektörü fosil yakıtlardan uzaklaşmanın öneminin farkında. Hükümetlerin de bu durumun önemini bir an önce görmeleri gerekiyor. Geçen yıl Türkiye’de düzenenen G20 Zirvesi, bu sene 4 ve 5 Eylül 2016 tarihleri arasında Hangzhou, Çin’de düzenlenecek” dedi.
Fosil yakıt teşviklerinde boş vaatler
ODI ve OCI tarafından yayınlanan ‘Empty promises: G20 subsidies to oil, gas and coal production’ (Boş Vaatler: G20 teşvikleri petrol, gaz ve kömür üretimine gidiyor) başlıkla raporda, G20 hükümetlerinin fosil yakıtları teşvik etmeye devam etmesinin iklim değişikliği üzerinde son derece olumsuz sonuçlara yol açacağına dikkat çekiliyor. Rapor, G20 ülkelerinde fosil yakıt teşviklerinin boyutunu ve yapısını ortaya koyan rapor, aynı zamanda dünyanın en büyük ve en fazla karbon salımına yol açan şirketlerine de dikkat çekiyor. Rapora göre, fosil yakıtları teşvik etmeye devam eden ülkeler bir “kaybet-kaybet” senaryosu yaratıyor. Fosil yakıtlara yönelen teşvikler nedeniyle, güneş, rüzgar ve hidroenerji gibi yenilenebilir enerji yatırımları sınırlı kalıyor. Peki rapora göre, kimler fosil yakıtları desteklemeye devam ediyor, kimler bu konuda daha duyarlı?
Raporda öne çıkan yorumları özetlemek gerekirse;
Liderler: ABD, Almanya, Kanada
Petrol fiyatlarının düşmesi ile birlikte ülkelerin fosil yakıt teşviklerinde artış yaşandı. Tüketici teşviklerinde bazı düzenlemeler yapılmasına rağmen, üretici teşviklerinde herhangi bir düzelme söz konusu olmadı. Fosil yakıt teşviklerinin azaltılmasında lider konumda yer alan ülkeler; ABD, Fransa, Almanya, Kanada ve olarak sıralanıyor.
► ABD ve Fransa kömür için uluslararası kamu finansmanını sınırladı. Yatırımlar fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjilere yöneldi.
► Almanya, 2018 yılına kadar kömür teşviklerini sonlandırmayı hedefliyor.
► Kanada, petrol, gaz ve madenciliğe yönelik teşviklerini sonlandırıyor.
Tembeller: Japonya, Kore, Çin, İngiltere, Rusya, Türkiye ve Endonezya
Bazı ülkeler, fosil yakıt teşviklerini sonlandırmak yerine yenilerini gündeme getirebiliyor. Küresel ısınma ile mücadelere tembellik eden ülkeler ise şöyle sıralanıyor: Japonya, Kore, Çin, İngiltere, Rusya, Türkiye ve Endonezya.
► Japonya, Kore ve Çin, dünya genelinde fosil yakıt üretimini finanse etmeye devam ediyor. Japonya ve Kore, fosil yakıt üretimini özellikle kendi toprakları dışında destekliyorlar. Japonyda 2013 ve 2014 yıllarında kömür, petrol ve gaz üretimi için yolda ortalama 19 milyar dolar uluslararası kamu finansmanı sağladı. Fosil yakıt üretimini uluslararası boyutta destekleyen bir diğer ülke de Çin. Ülke, 2013 ve 2014 yıllarında, her yıl 17 milyar dolarlık finansman sağladı.
► İngiltere, petrol ve gaz için yeni vergi kısıntıları açıkladı. İngiliz hükümeti önümüzdeki 20 yıl boyunca ek olarak dört milyar varil petrol ve gaza ihtiyacı olduğunu açıkladı. Buna ek olarak, yenilenebilir enerjilerin verimliliğini desteklemek için alınan önlemler sonlandırıldı.
► Rusya, fosil yakıt üreticilerine her yıl 23 milyar dolar teşvik sağlıyor. Bu arada her ne kadar liderler arasında yer alsa da, 2013-2014 yılları arasında ABD’deki teşviklerin de 20 milyar dolar civarında olduğunu belirmekte fayda var.
► Türkiye ve Endonezya kömürü desteklemeye devam ediyor.