Fosil yakıt kullanımı son raddesinde
Uluslararası sivil toplum kuruluşu Oil Change International’ın yeni yayınladığı Fosil Yakıt Kullanımı Son Raddesinde (Fossil Fuel Expansion Has Reached the Sky’s Limit) Raporu çarpıcı sonuçlar içeriyor.
Didem ERYAR ÜNLÜ
Şu anda faal olan kömür, gaz ve petrol tesislerinin gömülü emisyonları hesaba katıldığında, eğer bu tesisler ömürlerini tamamlayana kadar çalışmaya devam ederse, Paris Anlaşması’nın 1.5˚C hedefinin aşılmasına hatta 2˚C ısınma sınırının bile geçilmesine neden olacağını gösteriyor.
Liderler, 21 Eylül 2016’da Paris Anlaşması’nın yürürlüğe girmesini hızlandırmak için New York’ta bir araya geldiler. Bu buluşma ile aynı gün yayınlan bu rapor, fosil yakıt altyapı planlarının hepsinin durdurulması gerekliliğini gözler önüne seriyor.
Rapor özellikle, halen işlemede olan petrol kuyuları, kömür madenleri, boru hatları ve işletme tesislerinin çalışmaya devam etmesi durumunda ortaya çıkacak olan gömülü emisyona odaklanıyor.
Çalışma, dünyaca ünlü fosil yakıt danışmanlık şirketi olan Rystad Enerji’den alınan veriler ışığında, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin karbon bütçeleri baz alınarak hazırlandı.
Var olan, geliştirilen petrol ve gaz rezervleri çalışmaya devam ederse, küresel ısınma 1.5°C ötesine taşınacak.
Bu nedenle, Paris Anlaşması konusunda ülkeler uygulanması konusunu ciddiye alıyorlarsa, fosil yakıt endüstrisinin genişlemesinin ivedilikle durdurulması gerekiyor.