Çin kömürden vazgeçiyor

Çin’in toplam kömür üretimi Mayıs 2016 – Mayıs 2015 karşılaştırmasına göre yüzde 15.5’lik bir düşüş gösterdi. Bu düşüş 2013 yılından beri devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-005.png

Çin’de geçtiğimiz mayıs ayındaki kömür üretimi, bir önceki yılın mayıs ayına oranla yüzde 15.5; Ocak - Mayıs 2016 döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.4 düştü. 

Dünyadaki kömürün yarısını üretip tüketen Çin’deki bu gelişmeler, küresel düzeyde kömürdeki gerilemenin devam ettiğini gösteriyor. 

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) Enerji Finansmanı Yöneticisi Tim Buckley, “Çin’de elektrik üretim sektörünün dönüşümü hızlanarak devam ediyor. Çin, dünyada kimsenin tahmin edemediği bir hızda kömürden vazgeçiyor. Çin’de kömür tüketimi giderek azalıyor. Ayrıca, ekonomik büyüme elektrik talebinden daha hızlı artıyor” yorumlarını yapıyor. 

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü enerji ve çevre alanı ile ilgili olarak finansal ve ekonomik konular üzerinde araştırmalar ve analizler yapıyor. Enstitü, sürdürülebilir, karlı enerji ekonomisine geçiş ve kömür ile yenilebilir olmayan enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltmaya çalışıyor. 

Ekonomi ile elektrik üretimi ayrışıyor 

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun yayınladığı rapora göre, Ocak – Mayıs 2016 tarihleri arasında, sanayi üretimi yüzde 5.9 artarken, elektrik üretimi sadece yüzde 0.9 arttı. Bu, ekonomik faaliyetler ile elektrik üretimi arasındaki paralel ilişkinin ortadan kalktığının göstergesi olarak değerlendiriliyor. 2014’ten bu yana ekonomi ile elektrik üretimi arasındaki ilişki giderek ayrışıyor. 

İlgili dönemde elektrik üretimi yüzde 0.9 artarken, termik santrallerden üretilen elektrik ise yüzde 3.6 düştü. Çin’de elektrik üretiminde talep artışı görülmüyor, ancak Çin her geçen gün daha az kömürlü termik santrallerden elektrik üretiyor. 

Öte yandan elektrik üretiminin, hidro santrallerde yüzde 16.7; nükleer, rüzgar ve güneş santrallerinde ise toplamda yüzde 20.3 artış gösterdiği izleniyor. 

Düşüş 2013’ten bu yana devam ediyor 

Çin’in toplam kömür üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.7 düştü. Mayıs 2016 – Mayıs 2015 karşılaştırmasına göre ise yüzde 15.5 lik bir düşüş ortaya çıktı. Bu düşüş 2013 yılından beri devam ediyor. (2014 ve 2015 yılında yıllık ortalama yüzde 3 düşüş görüldü.) 

Çin’in Satı Alma Yöneticileri İndeksi (PMI) Mayıs 2016’da 50.1 ile durağan görülürken, İmalat Dışı PMI ise 53.1 ile yükseliş gösterdi. Bu durum, Çin’de daha az enerji yoğun olan sektörlerin yükselişini ortaya koyarken diğer bir yandan elektrik talebinin ekonomik büyümeden ayrışmaya başladığını da kanıtlıyor.

catsdwdawawdawdawdadwwa.jpg