Atık piller çöp değildir dönüşebilir
Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri Neslihan Bahar 2014 yılında 555 ton olan atık pil toplama miktarlarını 2015 sonu itibariyle 600 tona çıkaracaklarını söyledi.
Didem Eryar Ünlü
Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri Neslihan Bahar geçtiğimiz yıl 555 ton olan atık pil toplama miktarını 2015 yılı itibariyle 600 tona ulaştırmak için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP), pil ithalatçılarının katılımıyla Ağustos 2004 yılında kuruldu. TAP atık pillerin toplanması, taşınması, geri kazanılması ve bertarafına yönelik, Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği (APAK) çerçevesinde çalışmalar yapmakta olup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülkemizde bu konuda yetkilendirilmiş tek kuruluş. 2007 yılında 225 ton olan yıllık atık pil toplama miktarımız 2014 sonu yılı itibariyle 555 tona yükseldi, hedefimiz 2015 yılında 600 ton. Atık pil konusunda her yıl artan bir duyarlılıktan söz etmek mümkün, zaten bunun için de eğitimlerimiz ve kampanyalarımız kesintisiz devam ediyor. Eğitim ve kampanyalarımıza katılan belediye ve okul sayısı da her yıl artış gösteriyor.”
Camiler ve otellerden de atık pil toplanacak
APAK Yönetmeliği'ne göre, atık pil toplama, taşıma, geri dönüşüm ve bertaraf işlemlerini gerçekleştirmek için TAP’ın 3 ana amacı bulunuyor. Bunlar,
►Ülke genelinde verimli bir toplama sistemi kurularak çalıştırılması,
►Yıl boyunca tüketicilere yönelik bilinçlendirme kampanyaların yapılması ve okullarda eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi,
►Atık pillerin taşınması, geçici depolanması ve bertaraf işlemlerinin yürütülmesi.
Atık pillerin toplama miktarlarının arttırılması ve toplama işlemlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyeler ile çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini belirten Genel Sekreter Bahar, şu ana kadar Türkiye çapında 30’u Büyükşehir olmak üzere toplam 550 belediye ile işbirliği halinde olduklarını da kaydetti. Bahar “Bu sayı her gün artıyor. Belediyelerin yanı sıra tekno marketler, zincir marketler, bakanlıklar, organize sanayi bölgeleri, okullar, Diyanet İşleri, Silahlı Kuvvetler, oteller, Emniyet Genel Müdürlüğü ve PTT de bizimle işbirliği yapan kuruluşlar arasında. En çok atık pili bölge olarak Marmara’dan, şehir olarak ise İstanbul’dan topluyoruz” dedi.
Fatih pilot bölge seçildi
Bahar, Diyanet ile yapılan anlaşmalar sonucunda camilerden de atık pil toplanması için harekete geçtiklerini, Fatih ilçesinin bu iş için pilot bölge seçildiğini söyledi. Bahar sözlerine şöyle devam etti “Fatih’te 330 cami var, buralardan önemli miktarda atık pil toplayacağımızı umuyorum. Önümüzdeki günlerde diğer ilçelerdeki camilerin eklenmesiyle, miktarın önemli boyuta ulaşacağını sanıyorum. Otellerden de atık pil toplanması konusunda aynı tip bir anlaşmayı Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği (TUROB) ile yaptık. Bu birliğe bağlı ve çoğu İstanbul’da bulunan otellere yönelik bir yarışma başlattık. Geçtiğimiz yıl sadece mavi bayraklı oteller arasında yapmıştık böyle bir yarışmayı. Şu anda hem mavi bayraklı oteller arasında hem de TUROB’a bağlı oteller arasında böyle bir yarışma başladı. En çok atık pil toplayan tesis ödüllendirilecek.”
Atık pillerin büyük çoğunluğu okullardan geliyor
Neslihan Bahar her yıl toplanan pillerin önemli bir miktarının okullardan geldiğine dikkat çekerek “Geleceğin Türkiye’sinde atık pil kavramını yerleştirmek için çocuklarımıza, dolayısıyla okullarımıza büyük görevler düşüyor. Her yıl olduğu gibi 2015-2016 okul dönemi için de Türkiye çapında tüm okullarda atık pil toplama kampanyasını 1 Ekim tarihinde başlattık. Her yıl ödüllü atık pil yarışmasına katılan şehir sayısı ve dolayısıyla, okul sayısı artıyor. Okullardan atık pili belediyeler topluyor, her il kendi içerisinde değerlendiriliyor ve her ilde en çok atık pil toplayan 3 okul tarafımızdan ödüllendiriliyor. Atık pil bilincinin en az olduğu yerler ise üniversiteler. Üniversitelerimizde de bu bilinci yerleştirmek için konserler düzenliyoruz. 2015 yılında yaptığımız gibi, 2016 yılında da “ 5 atık pil getir, konser biletini kap” sloganı ile üniversite gençliğini de atık pil kampanyalarımızın içine sokmak istiyoruz.” dedi. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri Neslihan Bahar’ın yorumları şöyle: “Pil doğaya bırakılması halinde çevreyi kirletebilir. Topladığımız tek kullanımlık atık piller bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolanıyor, şarj edilebilir piller ise geri dönüşüme yollanıyor. Pillerden sadece çalışır halde değil, kullanım süresi bittikten sonra da yararlanabiliriz. Pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün olan birçok çeşit metal vardır. Kullanım süresi dolan yani ‘Atık Pil’ halini alan piller çöpe atıldığında içerdikleri metaller toprağa karışarak çevreyi kirletebilirler. Halbuki pil geri kazanabilen bir tüketim ürünüdür. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılır.”