Almanya'dan' yeşil hidrojen yakıtı' kullanımına ilişkin önemli adım

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, ülkenin 2027-2033'te 259 bin metrik ton yeşil amonyak satın almak için açtığı ihaleyi Hollandalı OCI ve Abu Dhabi National Oil Co'nun ortaklığı olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Fertiglobe'nin kazandığını belirtti. Yetkililer, söz konusu satın alımla, yeşil hidrojen yakıtının kullanımını Almanya'da yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirtti.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İhalenin, Almanya'nın 2021'de yeşil hidrojenin küresel pazarda yaygınlaşmasını sağlamak ve yatırımları artırmak amacıyla başlattığı H2Global programı kapsamında gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, Almanya’nın satın aldığı yeşil amonyağın, 273 megavatlık yenilenebilir enerji santralleri inşa edilen Mısır'da üretileceği aktarıldı.

Mısır’dan gelecek 259 bin metrik ton yeşil amonyağın Almanya'nın yıllık amonyak üretiminin yüzde 10 fazlasına karşılık geldiği, üretim fiyatının metrik ton başına ise 811 Euro olduğu bildirildi.

Sanayide emisyonları düşürmek ve fosil yakıt ithalatına olan bağımlılığı azaltmak için yeşil hidrojen yakıtının kullanımını genişletmeyi amaçlayan Almanya'nın, üretim için gerekli yenilenebilir enerji kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle ihtiyaç duyduğu hidrojenin yaklaşık yüzde 70'ini ithal etmesi gerekiyor.