Olimpiyat primlerinde Doğu cömert, Batı ise cimri çıktı!

204 ülkeden 10 bin 500 sporcunun madalya mücadelesi verdiği Londra 2012’deki prim tablosunda, milli marşı okutan sporcuya 2 bin Cumhuriyet Altını vaat eden Türkiye önde görünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

İSTANBUL - Olimpiyat başarısı beraberinde para da getiriyor. Olimpiyat oyunlarında evlerine altın madalya ile dönme başarısını gösterenler nakit para, altın ya da son model otomobillerle ödüllendiriliyor.

Ancak primler konusunda ülkeler arasında büyük farklılıklar var. 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda daha önceki yıllara göre iddialarını artıran gelişmekte olan ülkeler sporcularını teşvik etmek amacıyla altın madalya karşılığında yüz binlerce dolarlık primi gözden çıkarırken, zengin Batı ülkelerinde sporcuların ceplerine girecek prim çok daha az.

Londra Olimpiyat Oyunları’nda altın madalyaya en büyük mükafatı Türkiye veriyor. Spor Bakanlığı’nın açıklamasına göre altın madalya getiren sporcu 2 bin Cumhuriyet Altını ile ödüllendirilecek. 2 bin Cumhuriyet Altını yaklaşık 1 milyon 250 bin lira ediyor. Yani yaklaşık 565 bin euro prim vaat ediyor Türkiye. Prim liginde bizi Malezya ve Azerbaycan takip ediyor. Malezya’da cömert bir altın madeni sahibi, oyunlardan altın madalya ile dönen her bir sporcuya yarım milyon euro ödül verme taahhüdünde bulundu. Adı açıklanmayan yerel maden işletmecisi, İngiltere’nin başkentinde madalya kürsüsünde altın madalya alarak milli marşın okunmasını sağlayan sporcuya 500 bin euro değerinde altın külçe hediye edeceğini bildirdi. Azerbaycan da, altın madalya için ikramiye miktarını 510 bin dolar olarak belirledi.

Kazakistan’dan 250 bin dolar İran’dan altın ve araba

En yüksek primler liginin üçüncü sırasında Kazakistan yer alıyor. Kazakistan hükümeti, Londra 2012’de kendi alanında şampiyonluk elde eden tüm atletleri 250’şer bin dolar bonus ile ödüllendirecek.

Bu arada bazı yayın organlarında Gürcistan’ın altın madalyalı sporcularına 1.2 milyon dolar prim vereceği iddia edildi fakat Spor ve Gençlik Bakanlığı, sporcuların ödüllendireceğini söylemekte birlikte, böyle büyük ödüllerin söz konusu olmadığı açıklamasında bulundu. Orta Asya’nın en fakir ülkelerinden Tacikistan’da da hükümet birincilik kürsüsüne çıkan atletlerine 63 bin dolar ödeneceğini açıkladı. İran’da hükümet madalya kazananlara 85 bin dolar nakit para ödülü vaat ederken, bazı organizasyonlar otomobil, ev, toprak ve al ın sikke vermeyi taahhüt etti.

Mısır, 130 bin euroluk ikramiye veriyor

Arap Baharı’nın baş aktörlerinden olan ve ekonomisi zor durumda olan Mısır, bu ülkeleri takip ediyor. Gençleri spora teşvik eden Kahire yönetimi, sporcularına binlerce euro dağıtmaya hazır. Mısırlı sporcuların altın madalya karşılığında alacakları prim 130 bin euro.

Rusya’nın da eli açık

9 Ağustos itibariyle bu yılki Olimpiyat Oyunları’nda 12 altın madalya kazanan Rusya, şampiyonlarına bonkör davranan ülkelerden. Rusya’nın altın madalya karşılığında vereceği prim 100 bin euro. Beluras, Litvanya ve Bulgaristan da altın madalya için tıpkı Rusya’nın yaptığı gibi 100 bin euro ikramiye verilecek. Gelişmiş ülkelerin ikramiyeler konusunda daha cimri olduğu görülüyor, ancak bir tanesi hariç... İçinde bulunduğu ekonomik darboğaza rağmen sporun kahramanlarına para esirgemeyen İtalya da cömert ülkeler arasında. Evlerine altın madalya ile dönmeyi başaran sporcuların ikramiyesi 140 bin euro olan İtalya’da gümüş madalya kazananlara 75 bin euro ve bronz madalya kazananlara 50 bin euro prim veriliyor. İtalya, 2008 Pekin Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan 14 sporcusuna Londra Olimpiyatları’na kadarki süre içinde 64 bin dolar maaş ödedi.

ABD’de prim düşük ama sponsorlardan para yağıyor

ABD’nin Olimpiyat Komitesi, altın madalyalı sporcularını çok yüksek bir meblağ sayılamayacak 20 bin dolarla ödüllendiriyor. Gümüş madalya sahibinin alacağı ikramiye 15 bin, bronz madalya sahibinin alacağı ikramiye ise 10 bin dolar. Ancak ülkedeki farklı spor federasyonları madalya ile dönen sporcuları ödüllendirmeye devam ediyor. Tabii bu sporcuların aldığı ikramiyeler arasında farklılık oluşmasına neden oluyor. Örneğin güreşte kazanan bir sporcu ek olarak sadece 250 dolar ikramiye alırken, bisiklet takımından bir sporcunun cebine 100 bin dolar fazla girebilir. ABD’li yüzücü Michael Phelps, galibiyet başına 75 bin euro alabilirken, dünya rekorlarında da ekstra primle ödüllendiriliyor. Kanada da benzer bir politika izliyor. Altın madalya için verilen prim 20
bin dolarken, diğerleri ABD ile aynı. Alman sporcular ise Olimpiyat Oyunları’na büyük iddialarla gittiler fakat büyük para umuduyla gitmediler çünkü ülkenin spor otoritelerinin altın bir olimpiyat
madalyası için gözden çıkardığı prim sadece 20 bin dolar. Kendi klasmanlarında sekizinci olanlar için bu ikramiye 2000 dolara kadar iniyor. Madalya sıralamasında üst basamaklardan kopmayan Fransa’nın altın madalyalı sporcularına ödeyeceği prim 50 bin euro iken, Japonya’nın altın madalya için koyduğu ödül 30 bin euro.