Dünya Kupası para basacak
Brezilya Dünya Kupası'nın bugüne kadar düzenlenmiş Dünya Kupaları içinde en fazla getiri sağlayacak organizasyonlardan biri olması bekleniyor
TUĞRUL AKŞAR
İSTANBUL - Dünya Kupası, bu gece start alıyor. Bu başlangıç aynı zamanda milyar dolarlık bir gösteri ekonomisinin de sahne alması anlamına geliyor. Çünkü Brezilya Dünya Kupası'nın bugüne kadar düzenlenmiş Dünya Kupaları içinde en fazla getiri sağlayabilecek kupa organizasyonlarından birisi olacağı beklentisi var. Başta Adidas, Emirates, Sony, Visa, Hyundai ve Coca-Cola gibi dünyanın en değerli şirketlerinin sponsorluklarının bulunduğu bu organizasyon nedeniyle sadece naklen yayın, isim hakkı satış ve pazarlamasından 3 milyar dolara yakın bir gelire ulaşacağı konuşuluyor.
FIFA, takımlara 576 milyon dolar dağıtacak
FIFA, Dünya Kupası'na katılacak takımlara toplam 576 milyon dolar ödeyecek. Bu rakam, 2010 Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası'nda dağıtılan tutardan yüzde 37 daha fazla bir tutarı ifade ediyor. Kupayı havaya kaldıran takım 35 milyon dolar kazanacak. Gruplardan çıkarak elemelere kalan 16 takım ise sekizer milyon dolar daha kazanacaklar.
FIFA bu Dünya Kupası'nda oynayan oyuncular için, oyuncu başına takımlara günlük 2 bin 800 dolar ödeme yapacak.
Yayın haklarından 4.9 milyar dolar gelir
1990'dan itibaren naklen yayın hakları astronomik olarak artan FIFA, 2002-2006 yılları için naklen yayın haklarını 2 milyar dolara satarken, satış stratejisini değiştirerek, 2015-19 yılları için naklen yayın haklarını bu kez 4.9 milyar dolara satma başarısı gösterdi. Bu tutarın yaklaşık 2.5 milyar dolarlık kısmı 2018'de Rusya'da yapılacak Dünya Kupası yayın hakları satışından geliyor.
Ülke ekonomilerine katkı
Dünyanın en prestijli ve en rekabetçi organizasyonlarından birisi olan Dünya Kupası ev sahibi ülkelere önemli ekonomik etkiler sağlayabiliyor. Bu bağlamda düzenlenen son üç dünya kupasının ev sahibi ülke ekonomilerine etkileri pozitif yönde oldu. Örneğin, 2002'de Kore Cumhuriyeti ve Japonya'da düzenlenen Dünya Kupası’nın bu iki ülke ekonomisine katkıları yaklaşık 9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, 2006'da Almanya’da düzenlenen Dünya Kupası ise 12 milyar dolarlık etkisiyle ev sahibi ülkeye en fazla etkiyi sağlayan organizasyon oldu. Tabi ki, bunda Almanya'nın gelişmiş alt ve üst yapısının, teknolojik ve iletişimsel gelişmişliğinin yanı sıra, ulaşım olanaklarının kolaylığı ve futbol ülkesi olmasının büyük etkisi olduğunu unutmamak gerekiyor. 2010'da Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası'nın ise Güney Afrika ekonomisine etkisi yaklaşık 5 milyar dolar düzeyinde.
Brezilya'ya 14 milyar dolar
2014 Dünya Kupası'nın, ev sahibi Brezilya ekonomisine etkisinin ise en az 3 milyar, en yüksek 14 milyar dolar düzeyinde olması bekleniyor. Brezilya Turizm Bakanlığı'nın, Uluslararası Ekonomik Araştırma Enstitüsü ile birlikte yaptığı bir araştırma raporuna göre, turnuva boyunca gelecek ve daha gelmesi beklenen yaklaşık 3.7 milyon turistin Brezilya ekonomisine 3 milyar dolar civarında bir turizm geliri bırakması bekleniyor.
Yine bu organizasyon nedeniyle, 2010-14 yılları arasında başta stat, konaklama, yeme içme yerleri inşasına ve ulaşım alt yapısı ve yollara harcanan tutarın 3.6 milyon insana iş sağladığı, bu harcamalar nedeniyle oluşan maliyetler ve bu harcamalardan doğacak olası gelirlerle birlikte, toplam parasal etkinin 14 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor.
12 hava limanının yenilenmesi için 2.6 Milyar doların üzerinde harcama yapan Brezilya, ayrıca güvenlik için 797 milyon dolar, limanların yenilenmesi için 249 milyon dolar, telekomünikasyon altyapısı ve iyileştirmeler için de 171 milyon dolar ekstra harcama yaptı.