Ankara'ya yeni stat
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2. Futbol Zirvesi'nde konuşma yaptı. Erdoğan, "Ankara'da 19 Mayıs'ı yıkıyoruz. Yerine 35-40 bin seyirci kapasiteli stadyum yapmayı planladık. Proje çalışmaları bitti" dedi.
Kulüpler Birliği ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ortaklığında bu yıl ikincisi düzenlenen Futbol Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.
Zirvede kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından bazı notlar ise şöyle:
"Futbol dünyasının kıymetli temsilcileri, değerli sporcular sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. İkinci Futbol Zirvesi'nin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Katkı sağlayan tüm herkese teşekkür ediyorum. Sunumlarıyla zirveye katkı sunacak herkese teşekkür ediyorum. Türk futbolunun daha iyi ileri gitmesi için Kulüpler Birliği'nin gösterdiği ilgiyi yakından takip ediyorum."
"Futbol bir direniş aynı zamanda meydan okumaktır"
"Sporun özellikle futbolun kaynaştıran, farklı kimlikleri ve hikayeleri bir araya getirdiğini çok iyi biliyoruz. Futbol çok farklı anlamlara sahiptir. Futbolun özünde rekabetle birlikte fedakarlık, centilmenlik, dostluk, dayanışma vardır. Futbol aynı zamanda bir direniştir, bir meydan okumadır. Yöneticinden, teknik kadroya varıncayağa kadar tribünlere aynı heyecanı verecektir. Hakem bitiş düdüğünü çalana kadar ümitsizliğe asla yer yoktur. Dünya takımlarının asla pes etmeyerek, rövanşlarda aldığı zaferleri hep beraber gördük. Futbol tarihi, hezimetin kıyısından kurtarılmış geri dönüşlerle doludur."
"Afrika çöllerinden, Brezilya gecekondularına kadar dünyanın her yerinde itilip kakılan kenar mahalle çocuklarının kurtuluş umudu olan bir oyundan söz ediyoruz. Bu aynı zamanda bizim çocukluğumuzun da hikayesidir. Mahalle arasında yazın toz toprak, kışın çamur içinde tüm çocuklar için futbol parlak bir geleceğe çıkan yolun adıdır. Bugün Beşiktaş'ın Vadofone'nu düşünüyorum bir de Şeref Stadı'nı düşünüyorum. Bir Fenerbahçe'nin şu anki stadyumunu düşünüyorum, bir de Dereağzı'ndaki yeri düşünüyorum. Nereden nereye?"
"Futbolun ordinaryusu Lefter'i böyle hatırlıyoruz"
"Öyle futbolcular vardır ki biz onları sadece yetenekleri, golleriyle değil aynı zamanda dürüstlükleri, tevazu, yetenek ve takım arkadaşlarıyla olan örnek ilişkileriyle tanınırız. Kaleci Lastik Ömer'in nitelemesiyle, "Gözlerle bile yakalaması mümkün olmayan Metin Oktay"ı böyle hatırlıyoruz. Fenerbahçe'de futbolun ordinaryüsü denilen Lefter'i böyle hatırlıyoruz. Tek başına bir takım denebilecek Baba Hakkı'yı böyle hatırlıyoruz. Futbola bağrından çıktığı şehre, tutkuyla bağlandığı takımın renklerin ömrünü vakfetmiş Dozer Cemil'i böyle hatırlıyoruz. Pele, Ronaldo, Hagi'yi böyle hatırlıyoruz."
"Spor gibi siyasetin özü de rekabetten kaynaklanıyor"
"Çocukluk dönemlerinden itibaren futbola gönül vermiş gençlik yıllarında top koşturmuş bir kardeşiniz olarak bir insana neler kazandırabileceğini çok iyi biliyorum. Bu oyunun bana kazandırdığı tüm kazanımlardan çok istifade ettim. Siyasetin temelde futbolla birçok yönü olduğuna inanıyorum. Spor gibi siyasetin de özü rekabettir, yarıştır. Bu yarışın ilk aşaması sandıktan galip çıkmak için, ikinci aşaması ise sorumluluk üstlendikten sonra millete hizmet götürmektir. Futbol gibi siyaset de takım oyunudur. Sağlam bir kadro gerektir. Taktiği ve stratejisi olmayan bir takımın kupayı kaldırma şansı yoktur, millete sözü olmayan siyasilerin başarı şansı yoktur. Futbolun da bir inadı vardır. Sporun içine şiddet ve saldırganlık girince centilmenlik ruhu nasıl kayboluyorsa siyasetin içine yalan, iftira ve çarpıtma girince aynı sonuç ortaya çıkıyor."
Yeni stadlar kazandırdık
"Gençliğimizde koskoca İstanbul'da eli yüzü düzgün saha sayısı yoktu, bir elin parmaklarından azdı. 2002'den itibaren Türkiye spor altyapısında gerçekten çok ileri ve önemli bir konumda bulunuyor. Cumhuriyet tarihimizde 2002 yılına kadar yapılan toplam spor tesisi sayısı 1575 adet ken biz buna 14 yılda 1924 yeni tesis ilan ettik. Genelleme yapıyorum sadece 12 olan atletizm pistini 52'ye çıkardık. Gençlerimizin futbola olan ilgisinde çok önemli yere sahip olan halı saha sayısını 578'den aldık 1924 mahalle tipi ve 736 standart ilavesi yaptık. Ülkemizde 48 yarı olimpik veya olimpik havuz varken 14 yılda 78 adet yeni havuz ilan ettik. 2002'e kadar olan 272 stadın çoğuna stad demek için binbir şahit lazımdı. Çoğu yıkık dökük haldeydi. Biz ülkemizin pekçok şehrine dünyada parmakla gösterilen yeni stadlar kazandırdık, kazandırıyoruz."
Ankara'da 19 Mayıs Stadyumu 35-40 bin kapasiteli olacak
"İnşallah Ankara 19 Mayıs Stadı'nı yıkıyoruz onun yerine 35-40 bin seyirci kapasiteli yeni bir stadyum yapmaktayız. İhale aşamasında. Onu da süratle bitirip futbolun hizmetine sunacağız. Başkent'te örnek bir stadyumumuz yok. İstanbul güzel bir noktaya geldi. Bir kere olimpiyat yapmış olanlara ikinci kez olimpiyatlar verdiler. Oralarda dönen dolapları gördüm, biliyorum. Olimpiyatlar için altyapıda ciddi mesafeler katettik. İstanbul'un yanında Erzurum, Antalya, Trabzon, Mersin pekçok şehrimiz uluslararası müsabakalar için daima hazır durumdalar."
Şiddeti önleyeceğiz
"Futbol da insan ile kaimdir. Süper Lig takımlarımızda oynayan kendi gençlerimizin sayısının giderek azalıyor olmasını hep birlikte düşünmeliyiz. Dünyanın en iyi futbolcuların takımlarımızda oynaması hepimizi elbette sevindirir. Ama kendi çocuklarımızın buralarda olması sevincimize gurur katar. Yeni dönemde Süper Lig'de oynayan kendi gençlerimizin artacağını ümit ediyorum. Sporda şiddeti de önümüzdeki süreçte alacağımız ilave tedbirlerle çok güçlü seviyelere getireceğimize inanıyorum."
Aziz Yıldırım tekne ile geldi
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Haliç Kongre Merkezin'deki organizasyona teknesi ile geldi. Fenerbahçe Kulübü başkanı Yıldırım ile beraber Futbol Zirvesi'ne Fenerbahçeli yöneticiler de katıldı.
Yoğun güvenli önlemi
Futbolun Zirvesi organizasyonun yapıldığı Haliç Kongre Merkezi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı zirvede Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Külüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, kulüp başkanları ve siyasetçiler yer aldı.
Futbolun Zirvesine katılan Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim organizasyon öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bu sene katılım daha fazla olduğunu belirten ve bu organizasyonun bir gelenek haline geleceğini söyleyen Fatih Terim şunları söyledi:
"Geçen sene birincisini yapmıştık. Bu sene de sürpriz olarak Cumhurbaşkanı'mız da katılıyor. Onun gelmesiyle buraya katılım da bir hayli artmış durumda. Yerli ve yabancı birçok misafirimizi ağırlıyoruz burada. Kulüpler Birliği ve Türkiye Futbol Federasyonu'na da çok teşekkür ediyorum. Burada kim ne bilmek istiyorsa, kimin aklında ne varsa öğrenebilir. Gayet herkes için faydalı olabilecek bir zirve bu. Çeşitli futbol adamlarımız olacak ve futbol adına kendi bildiklerini aktaracak. Bundan sonra da zirvemiz geleneksel hale gelip devam edecek. Bu sene uluslararası alandan gelmiş birçok arkadaşımız var. Ben de onlara moderatörlük yapacaktım ama kampa gideceğim. Tekrar bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim."
Kulüpler Birliği Vakfı tarafından ikinci kez düzenlenen Futbol Zirvesi'nde bir konuşma yapan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, ekonomisi ve ülkesi güçlü ülkelerin futbolda söz sahibi olduğunun altını çizerek, "Ekonomimiz düzelmeye başladıkça, ülkemiz güçlenmeye başladıkça futbolumuz da güçlendi" dedi.
"Ekonomisi ve ülkesi güçlü ülkeler futbolda söz sahibi oluyorlar"
Demirören; dünya futboluna bakıldığında başarılı ülkelerin ekonomisinin ve devlet yapısının güçlü olması durumunda bu ülkelerin futbolda söz sahibi olduğunu, Türkiye'nin de ekonomisi düzelmeye başladıkça, ülke güçlenmeye başladıkça futbolumuzun da güçlendiğini ve o yüzden yabancı yatırımcıların bizlere güvenerek süper lige 600 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade etti.
Yıldırım Demirören konuşmasını; "Daha güçlü bir Türkiye için 17 Nisan sabahı evet diyen bir Türkiye ile uyanmak dileğiyle" diyerek tamamladı.
İlk zirvede neler konuşulmuştu?
İlk zirvede liglerin zirveye bakış açısı, kulüplerin zirveye bakış açısı, yeni nesil medya tüketimi, futbolun marka değeri ve sponsorluk yönetimi, yayıncı ilişkileri, yayın hakları ve kaliteli prodüksiyonlar masaya yatırılmıştı. Tribünlerdeki taraftar azlığına da vurgu yapılan zirvede Yıldırım Demirören, Fatih Terim, Chelsea ve Manchester United'ın eski CEO'su Peter Kenyon da bir konuşma yapmıştı.