YHT ihalesi alırsa, Türkiye'yi üretim üssü yapacak

Dünya devi Kanadalı tren ve uçak üreticisi Bombardier, TCDD’nin yeni ‘çok yüksek hızlı tren’ ihalesine kilitlendi. Bombardier bu ihaleyi alırsa üretimi Türkiye’de yapmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel_yucel.jpg

İSTANBUL - Demiryolu yatırımlarında atağa geçen Türkiye, Kanadalı tren ve uçak üretici Bombardier’in de Türkiye’ye yönelik yatırım iştahını kabarttı. İstanbul’da Yan Sanayi Geliştirme Ofisi de bulunan Kanadalı dev, TCDD ihalelerini sıkı takibe aldı. Bu yılın önde gelen ihalelerinde ana oyuncu olmak istediklerini vurgulayan Bombardier Demiryolu Araçları Bölümü Türkiye, Doğu Avrupa ve Ortadoğu Bölgeleri Yüksek Hızlı Tren Satış Başkanı Furio Rossi, “TCDD tarafından lokalizasyon ihtiyacı duyurulan yeni ‘çok yüksek hızlı tren’ (VHS- Very High Speed) ihalesine odaklandık. Yüksek sayıda potansiyel tedarikçileri ve ortakları değerlendiriyoruz. Bombardier Transportation olarak eğer bu ihaleyi kazanırsak, planımız Türk sanayisinin de katılımıyla bu trenin üretimini Türkiye’de gerçekleştirmek” dedi. 

Türkiye için özel ekip oluşturdu 

Türkiye’de çok etkileyici bir demiryolu genişleme programı başlatıldığını ve ülkenin demiryolu sistemleri için yatırım planlarından çok etkilendiklerini ifade eden Furio Rossi, şöyle konuştu: “Ülkenin önümüzdeki 10 yıl içinde 45 milyar dolar yatırım niyeti bölge çevresinde insanların hareketliliğini ve seyahat kapasitesini arttırma konusunda büyük bir potansiyel yaratıyor. Biz Bombardier olarak Türkiye’yi çok heyecan verici bir pazar olarak görüyoruz. Türkiye’de varlığımızı genişletmek ve büyütmek istiyoruz. Türkiye’de çok hızlı trenlerden lokomotifl ere, şu anki şebekelerin problemlerini giderecek kentsel mobilite çözümlerine kadar pek çok kanıtlanmış geniş çaptaki çözümlerimizi sunmayı dört gözle bekliyoruz. Türkiye için özel bir ekip oluşturduk ve hedefimiz Türk operatörler ve ulaştırma otoriteleri için stratejik bir ortak olabilmek.” 

'Türkiye’deki endüstriyi araştırıyoruz’ 

Türkiye pazarına olan bağlılıklarının bir parçası olarak 2008 yılında İstanbul’da Global Sourcing ofisi kurduklarını hatırlatan Rossi, ofisin sadece Türkiye’de değil tüm dünyadaki Bombardier projelerinde uzun dönemli ortaklar olarak çalışılabilecek yüksek potansiyelli Türk tedarikçilerin tanımlanması ve geliştirilmesi için çalıştığına dikkat çekti. Rossi, özellikle iç alanlarda elektrik ekipmanları ve çelik kaynaklı yan montaj tedarikçileri araştırdıklarını söyledi. Türkiye’de şirket satın almak ya da bir şirkete ortak olmak konusunda ise Rossi, “Her seçeneğe açığız, Türkiye’deki endüstriyi araştırarak ürünlerimizde en yüksek kaliteyi sağlayacak çözümler bulmaya çalışıyoruz” dedi. 

‘Yeni ürünlerimiz Türkiye için faydalı’ 

Rossi, Türkiye için faydalı olduklarına inandıkları yeni ürünlerine yönelik şunları söyledi. “250 km’den 350 km/h gibi en üst hız limitlerinde çalışma yeteneğine sahip Zefiro ailesi Bombardier’nin yüksek hızlı seyahat alanındaki amiral ürün yelpazesini oluşturuyor. Zefiro’nun ağırlığı azaltan alminyum gövdesi yüksek hızlarda yolcu konforunu, geliştirilmiş cer sistemi ise güvenilirlik ve performans garantisi sağlıyor. Yeni Innovia Otomatik Taşıma Sistemleri, sürdürülebilir entegre mobilite sunuyor, trafik tıkanıklığını ve hava kirliliğini azaltmak üzere karayolundan demiryoluna geçiş için acil ihtiyaçları karşılıyor. Monoray, metro ve otomatik insan taşıma çözümlerini içeren bu çok yönlü tam otomatik ve sürücüsüz teknoloji şehir içi trafiğini düzenliyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir