Yem bitkileri için Ar-Ge merkezi
Yaşar Holding, rekabet edebilmek ve maliyetleri düşürebilmek için yeni yem bitkileri geliştirmek üzere Hedef Çiftliği’nde Ar-Ge merkezi kurdu.
Kezban KARABOĞA
İZMİR - Yaşar Holding, alternatif yem bitkileri üzerinde çalışmak için Hedef Çiftliği’nde Ar-Ge merkezi kurdu.
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar’ın ev sahipliğinde, dünyaca ünlü Çinli botanikçi Prof. Zhu Zhaohua’ın katıldığı Türkiye’de kaba yem açığını gidermek ve endemik ürünlerin ortaya çıkarılmasını tartışmak amaçlı “Bambu ve Yem Bitkileri” konulu toplantı düzenlendi.
Toplantıda Türkiye’de kaba yem açığının çok büyük olduğuna dikkat çeken Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, kaliteli ve düşük maliyetli kaba yem üretiminin hayvancılığın geleceği için şart olduğunu söyledi. Hayvancılıkta yapısal problemlere çözüm bulmak için alternatifl er üretme gerekliliğine dikkat çeken Yaşar, “Hedef Çiftliği’nde bir Ar-Ge merkezi kurduk. Yem bitkileri üzerinde çalışıyoruz” dedi Özellikle protein, kuru madde açısından zengin ve iklime uygun bitkileri araştırdıklarını anlatan Yaşar, “Prof. Dr. Zhu Zhaohua gibi ağaç altı ziraat, yem bitkileri, enerji bitkileri ve erozyonu önlemek üzere bitkilerde birçok tecrübesi olan konusunda uzman hocayla çalışıyoruz. Türkiye’de yazlar kurak geçiyor, rekabet edebilmek ve maliyetleri düşürebilmek için yeni yem bitki türleri geliştirmemiz gerekiyor. Dünyadaki örneklerle, Türkiye’deki örnekleri karşılaştırıyoruz. Kendimize özgü, endemik bitkilerden nasıl yararlanırız onlara bakıyoruz” ifadelerini kullandı.
Uyuyan potansiyel var
İklim ve toprak yapısına uygun yeni tip bitkiler ve ağaçlardan insanlar ve hayvanların faydalanabilmesi konusunda çalışmalarının devam edeceğini belirten Selim Yaşar, “Enerji ihtiyacını biyokütle veya biyogazdan nasıl karşılayabiliriz, ağaç altında kullanılmayan alanları nasıl değerlendirebiliriz sorularını sorup atıl değerleri harekete geçirip ülkemize nasıl katkıda bulunabiliriz diye çalışıyoruz. Türkiye’nin daha ucuza alternatif yem bitkileri yetiştirip et ve süt fiyatlarını düşürmek için en fazla 15- 20 yılı var. Bu süre içinde daha ucuz yem bitkisi üreterek maliyetleri aşağı çekebildiğimiz takdirde rekabet edebiliriz. Hazırladığımız rapora göre sadece yemde değil Türkiye’nin yıllık ithal ettiği enerjinin dörtte birini biyokütle ve enerji bitkilerinden elde edebilecek potansiyelimiz var. Almanya’da 9 bin, Türkiye’de ise sadece 13 tane biyogaz tesisi var. Bu, uyuyan potansiyel” diye konuştu.
Dünyaca ünlü botanikçi Prof. Zhaohua Çin’deki örnekleri anlattı
Toplantıda Uluslararası Bambu ve Rattan Ağı kurucusu, dünyaca ünlü botanikçi Prof. Zhu Zhaohua, çalışmalarını anlattı. Çin’de ekilebilir alanların azlığı nedeniyle, ihtiyacı olan ağacın, yiyeceğin, yem bitkilerini aynı alanda üretilmek zorunluluğu bulunduğunu belirten Zhaohua, “Tarımsal ormancılık, denilen uygulamalar ortaya çıkıyor. Kurak olan bölgelerde, buharlaşmayı önlemeyi ve nemi tarlanın içinde tutmayı hedefl iyoruz. Sıcak rüzgârı engellemek için tarlaların etrafına ağaçlar dikiliyor. Bunun sayesinde yüzde 10 nemlilik artıyor. Örneğin, yaprakları ışığı geçirebilen, gerektiğinde kereste olabilen Paulownia ağacı ile birlikte uygun ürün ekildiğinde, yüzde 10 ila 30 arasında ürün artışı da oluyor. Amorfa bitkisi, yem bitkisi olarak gölgede, ağacın altında yetişebiliyor. Çok özellikli bir ürün. Ancak, bitkilerle kök rekabetine girmeyecek uygun ağaçlar ve gölgede yetişebilecek ürünler seçilmeli” diye konuştu.
Hayvansal üretimde maliyetin yüzde 70’i yem
İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ise Türkiye’nin su zengini olmadığını hatırlatarak, “Belirtilen örneklerle iklimsel farklılıklarımız var. Oradaki şartlarla, Türkiye’deki şartları karşılaştırdığımızda, nerede ve hangi ürünleri dikmek gerektiğine karar vermemiz lazım” dedi. Prof. Dr. Hakan Gerel de hayvansal üretimde maliyetin yüzde 70’inin yem olduğunu belirterek, “Ucuz ürün elde etmenin yolu, tekrar tekrar tohum ekmemek, bir bitkiden olduğu yerde uzun yıllar faydalanmak. Kaba yem üretmek için çok yıllık bitkiler üretmemiz lazım. Ancak Çin örneklerinin bizim koşullarımıza uyup uymayacağı incelenmeli” dedi.