Yatırımda yeni trend; Yat kiralama
Türkiye kıyıları, yat sahipleri kadar yabancı yat kiralama şirketleri için de yeni cazibe noktası oldu. 6-8 kişinin konaklayabileceği bir teknenin haftalık kirası mevsime ve teknik özelliklerine göre 1500 ile 3500 euro arasında değişiyor
MURAT ERDOĞAN
İSTANBUL - İşletmelere göre, Türkiye'de yat sahibi olmak ve yatını işletmeye verip gelir elde etmek isteyen çok sayıda insan var. Fakat tekne yatırımı için Türkiye'de uygun finansman koşullaru bulunmuyor. Yat üreticileri, bankalar ve kiralama şirketlerinin oluşturacağı paketlerin ülkede kişi başı düşen tekne oranlarını arttıracağına inanılıyor.
Türkiye'nin özellikle ege ve güney sahilerri yat kiralayıp tatil yapmak isteyenlerin yeni rotası olduğu kadar, bu hizmeti veren yerli ve yabancı firmaların da yatırım bölgesi oldu. Bu pazardan pay almak için şirket kurmaya da gerek yok. Yat sahipleri, teknelerini kullanmadıkları zamanlarda kiralama şirketlerine verip işleterek gelir elde edebiliyor.
Wealth-X'in raporuna göre; yatçılık, ultra zenginlerin lüks harcamalarında üst sıralarda yer alıyor. Kimi zenginler yat sahibi olarak, kimi de kiralayarak tatilini denizde geçirmeyi tercih ediyor. Dünyada yat kiralamaya artan talep daha büyük yat siparişlerini de beraberinde getirdi. Bugün dünyadaki yat üreticilerinin üretim bandında 24 metreden büyük 735 yat inşası devam ediyor. Bu yatların 70 tanesi ise Türkiye'deki üreticilerin sipariş deftrinde bulunuyor. İnşa edilen teknelerin en büyüğü 141 metrelik uzunluğa sahip. Dream Ship Victory tersanesinde devam eden Dream Symphony adı verilen yelkenli tekne suya indirildiğinde dünyanın en büyük ahşap yelkenli teknesi unvanını alacak.
Megayat üreticisi Mengi Yay'In Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Mengi, artık daha büyük yatların tercih edildiğini belirterek nedenini şöyle açıklıyor: "Çünkü kullanmadıkları amanlarda kiraya vermek istiyorlar. Bugü 35-40 metrelerde olan genel talebin iki üç sene sonra 60 metrelere kadar çıkacağını düşünüyorum."
Yerli turist talebi artışta
Türkiye'de inşa edilen mega yatların sahipleri yabancı. Çünkü yat kiralama pazarı dünyada çok hızlı büyüyor. Fakat görüşlerine başvurduğumuz yat işletmeleri Türkiye'de de yat kiralayıp tatil yapma kültürünün geliştiğinin altını çiziyor. Ege Yat Yat Kiralama Müdürü Ayşe Özer, önceki yıllarda daha çok yabancı misafirlere yelken kiraladıklarını belirterek son yıllarda teknelerle yapılan tatilllerin çok da pahalı olmadığını gören yerli misafirlerde artış olduğunu vurguluyor. Yüksek Yatçılık Satış ve Pazarlama Müdürü Neriman Serbest de yelkenli teknelerle tatili seçen Türk misafirlerin de oranının he geçen gün yabancılara yaklaştığını söylüyor. Golden Yatçılık Genel Müdürü Esat Ege de yabancıların çoğunlukta olduğunu kabul ediyor fakat bunun yanında, yaygınlaşan yelken okullarının sayesinde gittikçe artan bir iç talep olduğuna da dikkat çekiyor.
Tekneden kazanmak mümkün
Türkiye'de yat sahibi olmak lüks yaşamın bir göstergesi olarak kabul edilir. Fakat doğru bir konsept içinde kullanılırsa teknenin çok iyi bir yatırım araı olacağını düşünenler var. Sailfleet kurucusu Ahmet Haznedar, yelkenli bir teknenin doğru bir yatırım aracı olduğunu belirterek şunları söylüyor: "İnsanlar bir tekne alarak tatilllerini bu teknede yapabilirler. Tekneyi kullanmadıkları dönemlerde de işletmeye vererek marina masrafları gibi çeşitli giderleri ödemeyip gelir elde edebilirler. Böylelikle alınan tekne yaklaşık 7*9 yıl içinde euro bazında finansın geri dönüşünü sağlar. Tekne alıp işletmeye vermek isteyen çok insan var fakat yatırım için Türkiye'de uygun finansman imkanı bulunmuyor."
Tekne nasıl kiralanabilir?
Tekne kiralayabilmek için 'Amatör Denizcilik Belgesi'ne sahip olmak yeterli. Bu belgeye sahip olmayan denizseverlere ise şirketler, tekneyi bir kaptan idaresinde teslim ediyor. Kasım ayında başlayıp Mayıs ayı sonuna kadar devam eden erken rezervasyon fırsatları ile çok uygun koşullarda bir mavi yolculuk yapmak mümkün