Yağışlar zeytin üreticisini vurdu
Marmara Bölgesini etkileyen olumsuz hava şartları zeytin rekoltesinde ciddi düşüşe neden oldu. Başkan Asa, “Piyasa koşullarını gözetmeksizin yapılan fiyatlandırma sektörü olumsuz etkiler” dedi
BURSA (DÜNYA) - 2014-2015 ürün alım kampanyasını, yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle öne çekip 22 Ekim’de başlatan Marmarabirlik, rekolte düşüklüğünün de etkisiyle kampanyaya sıkıntılı başladı. Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, birlik bünyesindeki 8 kooperatif bölgesinde sofralık zeytin rekoltesinin bu yıl 60 bin ton civarında beklendiğini söyledi. Asa, “İlkbahar aylarında çiçeklenme döneminde yaşanan uzun süreli yağışlar sebebiyle bilhassa İznik, Orhangazi, Gemlik ve kısmen Mudanya kooperatif bölgelerimizde büyük kayıplar yaşanmış ve ürün tutunması çok az miktarda olduğundan seyrek ve iri daneli ürün yapısı oluşmuştur. Dolayısıyla ciddi düşüş, kampanyamızın da sıkıntılı başlamasına neden olmuştur. Ulusal Zeytin ve Zeytin Yağı Konseyi’nin verilerine göre ise Türkiye toplam sofralık zeytin rekoltesi 438 bin tondur” diye konuştu.
"Fiyat belirlenirken piyasa koşulları gözetilmeli"
Ürün Alım kampanyası tarihinin zeytinin bu yıl erken olgunlaşması ve yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyat açıklaması yapılmadan öne çekildiğini hatırlatan Başkan Asa; “Ortaklarımız sadece bu yılı düşünmemelidir. 2010 yılından bu yana yaşanan bir çok olumsuzluklarda hep önceliğimiz ortaklarımızın çıkarları olmuştur. 2011 yılında sadece ortaklarımızı desteklemek amacıyla piyasa koşullarında yağlık fiyatı 0.70 kuruş iken, Marmarabirlik olarak biz 1.25 kuruşa yağlık almış ve toplamda 17 bin ton alım yaparak ortağımızın yanında olduğumuzu gösterdik. 2014 yılında da istenilen fiyatı vermek hatta piyasa koşullarının üzerinde ürün almak çok kolaydır. Ama alım fiyatlarının satış fiyatlarına da yansıması gerekir ki, bu da tüketiciye zam olarak yansıyacağı için sonuçta satış miktarlarımızı da olumsuz etkileme olasılığı çok yüksektir. Piyasa koşulları gözetmeksizin belirlenecek fiyatlar önümüzdeki yıllarda hem ortağımıza hem de Marmarabirlik’e zarar verecektir” diye konuştu.
Satış rakamını 4 yılda 13 bin ton artırdı
Marmarabirlik’in son 4 yılda uygulanan sağlıklı politikalarla alımlardan, satışlara kadar her alanda istikrarlı bir büyüme ivmesi yakaladığını da anlatan Başkan Hidamet Asa, 2010 yılında 23 bin ton olan satış miktarını bu yıl ambalajlı 36 bin tona yükselttiklerini kaydetti. Asa; “Amacımız 4 yıldan bu yana yakaladığımız istikrar çizgisini, günü birlik politikalarla ve çıkar amaçlı hesaplarla heba etmeden uzun sürede Birliğimizi daha da büyütmektir. Birliğin büyümesi ortaklarımızın da büyümesi demektir. Marmarabirlik yönetim kurulu olarak ortaklarımıza her zaman sahip çıktık. Ortaklarımızın da bu yılın önceki yıllardan olumsuz hava koşulları nedeniyle farklı olmasından dolayı kooperatiflerine ve Marmarabirlik’e sahip çıkacağına inanıyoruz” açıklamasını yaptı.