Vodafone'dan kadınlara destek
Vodafone, 600 binden fazla kadının güçlenmesine destek oldu.
Vodafone, kadına yönelik tüm ürün, servis ve projelerini tek çatı altında topladığı "Önce Kadın Programı" ile mobil iletişimin gücünü kullanarak 624 bin kadının sosyal ve ekonomik hayata tam katılımına destek sağladı.
Şirket açıklamasına göre Vodafone, "gelir fırsatları", "bilgiye erişim" ve "iletişim" başlıkları altında kadınlara yönelik tüm ihtiyaçları tek pakette toplayan sosyal iş modeli Önce Kadın Programı ile son bir yılda 250 bin kadının daha hayatına dokundu.
Böylece bugüne kadar toplam 624 bin kadının ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımına destek olan Vodafone, kadın ile ilgili tüm iletişim projelerini de "Bir gün değil her gün Önce Kadın" başlığı altında tek bir iletişim çatısı altında topluyor. Bu sayede Vodafone, cinsiyet eşitliği konusunu 365 gün iletişime taşıyarak, kadınların ekonomik ve sosyal hayata tam katılımı konusunda daha fazla kişiyi bilinçlendirmeyi amaçlıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci, toplumsal gelişim ve ekonomik kalkınmanın kadınların sosyal ve ekonomik hayata etkin katılımlarıyla mümkün olacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Bugün cinsiyet eşitliğini istihdam politikalarına ekleyen ülkelerin Gayri Sayfi Yurtiçi Hasıla'da yüzde 25 artış sağladığını görüyoruz. Benzer şekilde, üst yönetimde kadın-erkek eşitliği gözeten şirketler, üst yönetimde hiç kadın yönetici bulundurmayan şirketlere oranla öz kaynak karlılığında yüzde 41, operasyon sonuçlarında yüzde 56 daha iyi performans gösteriyor. Dolayısıyla toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanmasının ve kadın istihdamının artırılmasının 'akıllı ekonomi modeli' olarak benimsenmesi gerekiyor. Biz de gerek kurum içinde gerek kurum dışında kadınları destekliyoruz.
Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında oluşturduğumuz ve bugüne kadar 624 bin kadına ulaşan 'Vodafone Önce Kadın Programı'mız kapsamında sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiriyoruz. Bu projelerle bir yandan kadınları bilgilendiriyor, kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor bir yandan da girişimci ruhlarını harekete geçirerek kendi işlerini kurmaları, kendi ayakları üzerinde durmaları ve ailelerine destek olmaları için onları güçlendiriyoruz. Biz bir gün değil her gün, bir konuda değil her konuda kadını destekliyoruz. Bu bilinci de 'Bir gün değil her gün Önce Kadın' iletişimimizle Türkiye'de daha geniş kitlelere yaymak istiyoruz. Bu iletişim çalışmamız ile her gün kadın konusunu gündeme getirerek, cinsiyet eşitliği konusunda daha fazla kişiyi bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz."
Kadınlara yeni gelir modelleri sunuyor
Vodafone Önce Kadın Programı kapsamında sunulan gelir modelleri arasında yer alan ve kadınların el emeği ürünlerini tek bir SMS ile alıcıya ulaştırmalarını sağlayan "Vodafone Önce Kadın İlan Servisi"ne bugüne kadar 20 binden fazla ilan verildi. Yatırımcısı ve tüm çalışanları kadınlardan oluşan "Vodafone Önce Kadın Mağazaları" 9 ilde kadınlara yeni istihdam olanakları sağlarken, Soma Belediyesi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle hayata geçirilen ve bölgede el işi üretiminin merkezi haline gelmesi hedeflenen "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi" ile 370 kadına ulaşıldı. Vodafone ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğiyle 10 ilde başlattığı "Girişimcilikte Önce Kadın" projesiyle 1 yılda 10 binden fazla kadını girişimcilikle tanıştırdı.
Vodafone Kırmızı Işık uygulaması tüm dünyada kadına şiddete karşı çözüm olarak gösteriliyor. Uygulama için hazırlanan "Aramızda" iletişim kampanyası, geçen yıl Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali'nde Grand Prix'i Türkiye'ye ilk kez kazandırdı. Cannes'da Grand Prix ile bir altın, iki gümüş ve üç bronz olmak üzere toplam 7 ödül alan kampanya, CLIO'da da biri büyük ödül olmak üzere 3 ödül birden kazandı. Kırmızı Işık son olarak GSMA'de de büyük ödül aldı.
Tüm kadınlar tarafından erişilebilen, şiddeti anında ya da öncesinde engellemeye yönelik, şiddet uygulayan kişinin fark etmeyeceği biçimde çalışan bir çözüm olarak tasarlanan Kırmızı Işık, kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda kolluk kuvvetlerine ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlıyor. Uygulama, şiddet anında yardım istenebilecek 3 kişiye telefonun sallanmasıyla acil SMS ve lokasyon bilgisinin gönderilmesini mümkün kılıyor.
Vodafone, Türkiye'de ilk kez kadına yönelik tüm ürün, servis, proje ve hizmetlerini tek çatı altında topladığı Vodafone Önce Kadın Programı ile kadınların sadece iletişim ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda ekonomiye katılımlarını ve girişimcilik fırsatlarından faydalanmalarını da destekliyor. Bilgiye erişim, gelir ve iletişim fırsatlarının sunulduğu programa ilgi her geçen gün artıyor. Buna göre, "Önce Kadın Bilgi Servisleri"nden bugüne kadar 163 binden fazla abone yararlandı. Çocuk gelişimi konusunda yararlı bilgiler sunan "Anne-Çocuk Servisi" 10 bini aşkın kullanıcıya ulaşırken, çocukların yaşamındaki en önemli dönem olan ilk 6 yıldaki gelişimin anne ve babalar tarafından mobil teknoloji aracılığıyla takip edilmesini sağlayan "İlk6Yıl" uygulaması ise 140 bin kez indirildi.
İş süreçlerinden başlayarak toplumsal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla 2012'de Çeşitlilik Direktörlüğü'nü tesis eden Vodafone'un her seviyede kadın temsiline ilişkin somut, ölçümlenebilir ve takip edilebilir hedefleri bulunuyor. Kadın çalışan oranını sektör ortalamasının üzerinde tutmaya önem veren Vodafone'un, telekomünikasyon sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 23,2 iken, toplam 3 bin 321 çalışanının yüzde 41,2'si kadınlardan oluşuyor. Orta ve üst düzey pozisyonlarda kadın çalışan oranı yüzde 32,7 olan Vodafone'un küresel inovasyon şirketi OKSİJEN'de çalışan ekibinin ise yüzde 30'unu kadınlar oluşturuyor.
Vodafone ayrıca Birleşmiş Milletlerin, İyi Niyet Elçisi Emma Watson öncülüğünde hayata geçirdiği ve cinsiyet eşitliği için kadın erkek herkesi bir araya getiren dayanışma hareketi HeForShe'ye de destek vermeye başladı. HeForShe hareketinin "10x10x10 Etki Programı"ndaki 10 şirketten biri olan Vodafone, bu doğrultuda bazı önemli taahhütlerde bulundu. Buna göre Vodafone, kadınların güçlendirilmesine destek olmak üzere iletişim teknolojilerine erişimlerini artıracak, faaliyet gösterdiği ülkelerde kız çocuklarının eğitimine destek sağlayacak ve halihazırda 7 bin 500 üst ve orta düzey yönetici pozisyonunda kadın çalışan oranını 2020 yılına kadar yüzde 30'a çıkaracak.