Vodafone FikirÇarkı'ndan 5 milyonluk destek
Vodafone FikirÇarkı, dijital projeler için 5 milyon liralık maddi destek sağlayacak
İSTANBUL - Vodafone FikirÇarkı Girişimcilik Programı, dijital projeler için eğitim, iletişim altyapısı ve teknik danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra yılda toplam 5 milyon liralık da maddi destek sağlayacak.
Vodafone Türkiye'den yapılan açıklamaya göre Şirket, dijital dönüşüm vizyonu doğrultusunda yeni bir program geliştirdi. Vodafone FikirÇarkı Girişimcilik Programı, Türkiye'deki genç girişimcilerin dijital fikirlerini öğrenmek ve Vodafone Türkiye'nin dijital dönüşüm vizyonuyla entegre etmek üzere, Türkiye Vodafone Vakfı (TVV), Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM) ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Business Angels'ın (BUBA) katkılarıyla oluşturuldu. Program, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, UGM Başkanı Sezai Hazır ve BUBA Başkanı Timuçin Bilgör'ün ev sahipliğinde düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı.
Mobil teknolojileri yakından takip eden ve yaratıcı dijital iş fikirleri geliştiren yenilikçi şirketlerin (startup) hedeflendiği programla Türkiye'nin dijital dönüşümüne katkı sağlayabilecek fikirlere maddi destek sağlanacak. Program sonucunda belirlenecek projelerin hayata geçirilmesi ve kamuoyuna geniş kapsamlı tanıtılması için de tam destek verilecek.
Vodafone FikirÇarkı Girişimcilik Programı ile dijital projeler için eğitim, iletişim altyapısı ve teknik danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra yılda toplam 5 milyon liralık da maddi destek sağlanacak.
"Üniversite mezunu girişimcilerin oranı yüzde 44'e yükselmiş"
Vodafone FikirÇarkı Girişimcilik Programı'nın tanıtım toplantısında konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, "Türkiye'deki girişimcilik ekosistemi büyük bir potansiyel vaat ediyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Küresel Girişimcilik Monitörü'nün 2013 yılı Türkiye sonuçlarına göre, Türkiye'de her 100 kişiden 32'si, önümüzdeki üç yılda girişimcilik faaliyetinde bulunmayı planlıyor. Bu oran, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 29,09, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 14,27. Diğer yandan üniversite mezunu girişimcilerin oranı, 2006 yılında yüzde 15,30 iken, 2013'te yüzde 44'e yükselmiş bulunuyor. Bu rakamlar bize Türkiye'de girişimci potansiyelinin son derece yüksek olduğunu, özellikle de gençlerin girişimciliğe daha fazla ilgi duyduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.
Buruk, Vodafone Türkiye olarak Türkiye'deki genç girişimci ekosisteminin büyümesine katkı sağlamak amacıyla Vodafone FikirÇarkı Girişimcilik Programı'nı oluşturduklarını ifade etti. Program kapsamında sektördeki diğer girişimcilik programlarından farklı olarak, Türkiye'nin dijital dönüşümünü gerçekleştirme hedefine katkısı olacağı düşünülen projelere maddi destek sağlayacaklarını belirten Buruk, söz konusu programı, hiçbir ticari ortaklık kurmadan hayata geçirdiklerini ve sektörde girişimci projeleri üzerinde bu denli itinalı teknik değerlendirme yapılmasını şart koşan başka bir program olmadığını vurguladı.
Buruk, Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik yapmayı hedeflediklerini ve gençlerin dijital fikirlerini öğrenerek dijital dönüşüm vizyonlarıyla entegre etmek istediklerini aktararak, şunları da kaydetti:
"Vodafone FikirÇarkı Girişimcilik Programı ile binlerce fikir toplamayı hedefliyoruz. Program kapsamında, dijital girişimcilik projelerine toplam 5 milyon liralık maddi desteğimiz söz konusu olacak. Böylece uzun vadede Türkiye'de girişimciliğin desteklenmesine liderlik etmeyi ve ülkemizin dijital dönüşüme katkı sağlayacak fikirlerin hayata geçmesine destek olmayı hedefliyoruz. Bu programın, genç girişimcilerimizin uluslararası platformlarda da söz sahibi olmasında rol oynayacağını düşünüyoruz."
"Bu iş birliği, dijital girişimlerin önünün açılmasına ciddi katkılar sağlayacak"
UGM Başkanı Sezai Hazır da bugüne kadar 100'den fazla kurumla girişimcilik ekosistemini destekleyici çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, iş dünyasının yanı sıra gençlerin oluşturduğu girişimcilik ağlarını da önemsediklerine dikkati çekti. Düzenledikleri çalıştaylar aracılığıyla üniversitelerde girişimcilikle ilgili öğrenci kulüplerinin ve gençlik topluluklarının yapılandırılmasına ve etkinleştirilmesine destek verdiklerini anlatan Hazır, "Gençlerin girişimcilik algısının geliştirilmesi ve iş süreçlerine adım atmasını destekleyen çalışmalarımızın yanı sıra potansiyel girişimcilerin hem kendi aralarında hem de ekosistem aktörleri ile bir araya gelebilecekleri ortak çalışma alanları, atölyeler hazırlıyoruz. Onları hızlandırıcı programlarla destekleyerek, ürünlerini pazar için olgunlaştırmalarına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. UGM ve Vodafone FikirÇarkı işbirliği, Türkiye'de dijital girişimlerin önünün açılmasına ciddi katkılar sağlayacak" ifadelerini kullandı.
"Vodafone, girişimlerimizin rekabet gücünü artırıyor"
BUBA Başkanı Timuçin Bilgör ise kuruldukları günden bu yana henüz birinci senelerini tamamlanmadan, neredeyse 81 vilayetten girişimci başvurusu aldıklarının altını çizdi. BUBA'nın kısa sürede girişimci ekosisteminin neredeyse tüm paydaşlarıyla kurduğu yakın ilişkilerin yanında, büyük kurumsal yapıların da ilgi odağı haline geldiğini dile getiren Bilgör, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu doğrultuda, teknoloji alanında Vodafone ile stratejik ortak olduk. Vodafone, BUBA girişimlerine sağladığı teknik ve teknolojik destekler ile girişimlerimizin rekabet gücünü artırıyor. Vodafone ile iş birliğimizi bir ileri safhaya taşıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. BUBA, güçlü mentor ağı, kuluçka hizmetleri ve geniş yatırımcı ağı ile Vodafone FikirÇarkı girişimlerine birçok stratejik konuda destek sağlayacak."
Bu arada, Vodafone FikirÇarkı Girişimcilik Programı hakkında "www.fikircarki.vodafone.com.tr" internet adresinden ayrıntılı bilgi alınabilecek ve programa başvuruda bulunulabilecek.